Minimalistische villa in omarming met de omgeving

Ai&M

Esthetiek is belangrijk – tot op zekere hoogte, want wanneer een woning wel mooi, maar niet leefbaar of praktisch is, verliest ze haar belangrijkste functie: het bieden van een thuis. Voor Ai&M-zaakvoerder en architect Charlotte Willaert is dat de essentie van haar ontwerpen. Onder de naam Ai&M, dat voluit staat voor Architecture, interior & More, puurt ze architectuur uit tot een compositie die klopt. 


Ontwerp

Patio, Architectuur, Ai&M

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

Ai&M
Patio, Architectuur, Ai&M

Transparantie en connectie 

Op de plek waar ooit een oude feestzaal stond, prijkt nu een minimalistische, eigentijdse villa. Wanneer je voor haar staat, lijkt de woning op het eerste gezicht niet heel open. De volgroeide struiken en siergrassen in de voortuin geven de voorzijde beschutting en geborgenheid. Hoe langer je echter naar de woning kijkt, des te meer bijzonderheden vallen je op, zoals het rijkelijke gebruik van glas en de omarming met de natuur. Zo grenst de overdekte inkom aan een patio waarin een kurkeik door een open ruimte in het platte dak naar de hemel reikt en twee verdiepingen omspant. Omdat de noordelijk gelegen voorzijde van de woning aan een autoluwe straat ligt, kozen de bewoners en de architect voor openheid in het thuiskantoor en de entree door middel van plafondhoge glaspartijen. De patio fungeert tevens als verbindend element tussen de inkom en het thuiskantoor. Wanneer je binnenstapt is door een overvloed aan daglicht de connectie met de omgeving nog steeds voelbaar. In de inkom trekt een lange zichtas je blik direct naar de buitenomgeving. Een lange accentwand in notelaar schermt de woongedeelten van de transparante voorgevel af als een kunstwerk. 


Leefruimte

Patio, Architectuur, Ai&M

Warm, minimalistisch interieur 

Aan de zuidzijde opent de openplanwoning zich in een L-vorm, waarbij ze de tuin en de omgeving maximaal omarmt. De achtergevel bestaat bijna volledig uit glas. Het interieur is strak, verfijnd en minimalistisch afgetoetst. De warme materialen geven de woning een zacht karakter. “Het interieur moest zo minimalistisch mogelijk, maar wel warm zijn”, licht Charlotte toe. “Dat betekent dat we de kastenwand in de keuken greeploos hebben ontworpen, waarbij het eikenhout in de lengte is geplaatst en de hoogte van de ruimte accentueert. Ook het keukeneiland, dat volledig van corian is, is greeploos en de fronten zijn in verstek voorzien. Alle apparatuur is naadloos weggewerkt achter uitschuifbare panelen voor rust en kalmte in het interieur. Ook zijn het de details die het ‘m doen”, gaat Charlotte verder. “Om één lijn in het ontwerp aan te brengen, is al het kraanwerk – van de keuken tot het sanitair – uitgevoerd in een goudkleurige finish. Het keukeneiland werd helemaal uitgepuurd. Corian is hier een ideaal materiaal voor. De kastenfrontjes zijn in verstek met het keukeneiland en de zijkanten. Verder zijn de schakelaars ook helemaal in het corian uitgefreesd, zodat enkel de drukknopjes zichtbaar zijn.” 

In de eetruimte en de living prevaleert warm notelaar. Een blikvanger hier is het zwevende wandmeubel boven de langgerekte gashaard. Ook hier zijn de panelen in- en uitschuifbaar om de tv achter te verbergen wanneer deze niet wordt gebruikt. Om een goed interieur echt te laten uitblinken, is een uitgebalanceerd verlichtingsplan nodig. “Functionele verlichting mag niet opzichtig zijn”, zegt Charlotte. “We kozen daarom bewust voor de subtiele witte richtbare plafondspotjes die niet in grote aantallen aanwezig zijn en we legden accenten met pendels of armaturen, zoals te zien is boven de eettafel.” De greige microtoppingvloer is een constante in de gehele woning. De vloer is optisch zelfs doorgetrokken tot aan buiten, waar de grote op maat gemaakte architectonische betonplaten op dezelfde vloeras als binnen zijn geplaatst en waarvan de voegen in lijn liggen met de onderverdeling van de raamprofielen. 


Bovenverdieping

Patio, Architectuur, Ai&M

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Verlichting

Lightpoint

Deuren

Anohid

Weids uitzicht op schilderachtige omgeving 

Op de nachthal boven stroomt het daglicht via een de trap de inkomhal in. De grote glaspartij geeft een adembenemend uitzicht op het omliggende sparrenbos. Uitgekeken raak je hier nooit, maar het rustgevende design van de verdieping maakt je nieuwsgierig naar wat zich hier nog meer bevindt. Een van deze ruimtes bevindt zich in de L-vleugel: hét domein waarin de bewoners zich kunnen terugtrekken. De mainsuite strekt zich uit in de lengte. Een lange, elegante kastenwand begint in de nachthal en loopt door tot in de badkamer, waar een maatwerkmake-uptafel in warme houten accenten de lijnen van het design tijdelijk onderbreekt. Aan de gang bevindt zich een serene badkamer. Ook hier is het schrijnwerk uitgevoerd in naturel eikenhoutfineer en zijn de kranen goudkleurig. Door de zachtgrijze wand en vloeren komt het vrijstaande bad van corian mooi tot zijn recht. Aan het uiteinde van de gang onthult de slaapkamer zich als een oase van rust en ontspanning. Vanuit hier kunnen de bewoners genieten van een adembenemend uitzicht op de tuin en het schilderachtige landschap, waardoor een gevoel van sereniteit en verbondenheid met de natuur worden gecreëerd. 


Exterieur

Patio, Architectuur, Ai&M
Patio, Architectuur, Ai&M

Vloeiende overgang 

Zoals de omgeving de woning omarmt, zo omarmt de woning ook de tuin. De L-vorm van de woning, de minimalistische raampartijen met een 3,6 centimeter dun, zwart profiel en de vloer die op één level doorvloeit van binnen naar buiten maken dat de villa samensmelt met de tuin. Maar zeker ook het tuinontwerp van tuinarchitect Arte Verde uit Zottegem draagt optimaal bij aan een vloeiende overgang. Een van de eyecatchers in deze tuin is het door Art Pools ontworpen bio-overloopzwembad, dat door Zwembadenplus en de Belgian Spa & Pool Association tot mooiste zwembad van het jaar 2022/2023 is gekroond. Het donkere, spiegelende wateroppervlak heeft een betoverend effect! 

Qua materiaalgebruik gaat de woning zowel op in de omgeving als dat ze een op zichzelf staand element vormt, zonder dat ze als een indringer in het andschap staat. Dat komt mede door de grijs genuanceerde wasserstrichbaksteen, die het minimalistische ontwerp iets zachts geeft en de lineaire structuur van de woning benadrukt. Te midden van het zachte grijs, springen de zwarte raamprofielen en de lichtgrijze overkragingen er optisch uit. “De overkragingen in betoncrepi gaan bovendien oververhitting tegen in de zomer, maar laten nog wel genoeg zon toe in de winter”, legt Charlotte uit. “Het warme grijs van de betonlookcrepi werd afgestemd op de kleur van de gevelsteen en is slechts een tintje lichter. Al met al valt alles mooi met elkaar in de plooi. De zichtlijnen, de belijningen, de volumes en de verhoudingen… Dat kan enkel wanneer alle betrokken partijen nauw met elkaar samenwerken. Dat het resultaat zo’n toffe woning is, is echt iets om fier op te zijn.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 31-07-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Annick Vernimmen