Minimalistische villa, Hofmans Architecten, moderne villa, veel lichtinval

Minimalistische villa | Architecten Hofmans

‘All architectural design’ is de slagzin van Architecten Hofmans uit Lebbeke. Het bureau bestaat intussen al 45 jaar, wat ook te blijken valt aan het omvangrijke portfolio. Hun specialisatie ligt in particuliere projecten. Zo ook dit project van een ruime gezinswoning met in de kelderverdieping de privépraktijk van de bouwheer. Het buitenschrijnwerk werd geplaatst door Schüco België uit Eupen.

De perfecte locatie

De bewoners van dit huis zijn oude bekenden van architecten Hofmans, vijftien jaar geleden hebben zij namelijk ook hun vorige woning mogen ontwerpen. Het gezin heeft na een lange zoektocht de perfecte locatie gevonden, een stuk grond achteraan grenzend aan een beschermde beekvallei. Vandaar de logische keuze om de achterkant van de woning zoveel mogelijk open te houden.


‘‘Elke keer als de bewoners de trap nemen, hebben ze een prachtig zicht op het landschap rondom’’


Vrij spel

De architect kreeg bijna volledig vrij spel van de eigenaars. De enige eis was dat de kelder geen donkere, sombere ruimte mocht zijn, maar een aangename verblijfsruimte voor de patiënten. Ze hebben van de kelder een soort kuip in beton gemaakt en daar de woning in geschoven. Dit is gerealiseerd door de firma Van Linden die gespecialiseerd is in het ter plaatse gieten van betonkelders. Op deze manier hebben ze niet alleen op esthetisch vlak iets moois gecreëerd, maar ook bouwtechnisch, doordat de isolatie van het huis volledig doorloopt aan de binnenkant van de kuip.

Minimalistische villa, Hofmans Architecten, moderne villa, veel lichtinval

De kinderen kunnen hier rustig spelen, maar de ruimte kan ook gebruikt worden als bureauruimte.

Privacy en daglicht

De voordeur en garagedeur zijn haast onzichtbaar weggewerkt in de houten gevelbekleding. Deze loopt door tot aan de eerste verdieping en verbergt zo ook het raam van de woonkamer. De houten voorgevel wordt onderbroken door een metershoog houten raam dat over de tweede verdieping loopt. Zo ontstaat er een subtiele verbinding tussen privé en praktijk. Beide elementen zorgen voor veel natuurlijk daglicht en genoeg privacy voor de woning.

Minimalistische villa, Hofmans Architecten, moderne villa, veel lichtinval

Liquidfloors plaatste de moderne, strakke gietvloeren.

Glazen box

Nog een opvallend architecturaal element is de glazen box zonder kader die uit de linker zijgevel springt. Hierin zit de trappenhal weggewerkt. “Elke keer als de bewoners de trap nemen, hebben ze een prachtig zicht op het landschap rondom.” Om privacy te waarborgen is er gekozen voor donkergrijs glas zodat de bewoners wel naar buiten kunnen kijken, maar niet andersom.

Minimalistische villa, Hofmans Architecten, moderne villa, veel lichtinval

De keuken plaatste de bouwheer zelf. Hij is schrijnwerker.

Één ruimte, meerdere doeleinden

Tussen de zithoek en de keuken, recht tegenover de glazen box, bevindt zich momenteel de speelruimte voor de kinderen. Deze kan later echter ook gebruikt worden als bureauruimte of zelfs slaapkamer. Een bijzonder aspect van deze woning is dat de keuken het werk is van de bouwheer, die zelf schrijnwerker is. Via het brede schuifraam komen de bewoners rechtstreeks op het ruime terras terecht dat afgezet is met een glazen balustrade. “We hebben glazen panelen gebruikt om het landschap zo weinig mogelijk te verstoren. Vanaf het terras is er een weids uitzicht naar de achterliggende beekvallei. Een prachtig zicht dat nooit verstoord kan worden.”

De bewoners wilden een moderne woning en daarin is hoofdaannemer Bart Michiels gespecialiseerd.

Bovenverdieping

Op de bovenverdieping zijn er 2 kinderkamers, een badkamer, een dressing voor de ouders en de master bedroom. Om plaats te besparen in de slaapkamers zijn er in de nachthal voldoende ingemaakte kasten geplaatst voor berging. Vanuit de hal is er toegang tot de inloopdressing die verder doorloopt in de slaapkamer van de ouders. Opnieuw zijn de inmaakkasten, het badkamermeubel en de dressing het werk van de bouwheer zelf.

Tekst: Bo Bogaert
Fotografie: Stijn Vereeken

____

Meer projecten zien van Architecten Hofmans?


Web editor: Media team     |

Datum: 07 | mei | 2019


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!