Minimalistische dubbelslag

Desmet en Lammens

De opdrachtgever voor dit project beschikte over twee naast elkaar gelegen bouwpercelen. Het was de bedoeling om op beide percelen een woning te bouwen voor beide zonen van de opdrachtgever. Beide villa’s moesten verwantschap tonen, maar zowel binnen als buiten langs afgestemd zijn op de persoonlijke smaak van de bewoners. Dit is een hele opgave die nog meer bemoeilijkt werd wegens een op til zijnde bestemmingswijziging, waardoor de architecte anderhalve maand de tijd had om de plannen uit te werken en bouwaanvragen in te dienen. Maar gelukkig waren de plannen op de valreep klaar en kon de bouw op tijd beginnen.

Witte keuken, desmet en lammens, minimalistisch, the art of living

Buitenomgeving

Witte keuken, desmet en lammens, minimalistisch, the art of living

Alle leveranciers van de buitenomgeving

Architect

Desmet & lammens

Haard

Desloover haarden

Breng de buitenomgeving naar binnen

De eerste villa werd ontworpen als een verstapeling van verspringende volumes. De achtergevel van de woning is in eerste instantie een rechte lijn, maar door hem op drie plaatsen in te laten springen wordt iedere ruimte voorzien van een prachtig uitzicht. De hoeken die zo ontstaan voorzien de achterzijde van een terras.

Bij binnenkomst springt de eikentrap naar de verdieping meteen in het oog en een brede deur geeft toegang tot het gelijkvloers. Dankzij de enorme glaswanden wordt de buitenomgeving als het ware naar binnen gebracht en dat effect wordt alleen maar versterkt door de keramische tegels van het terras ook binnen te verwerken. De keuken is voorzien van een zwart marmeren spatwand en de onderbouw is van natuurlijk eik. Toch zijn deze elementen zo aangebracht dat het geheel nog steeds oogt als een witte keuken.


Bovenverdieping donkere villa

Witte keuken, desmet en lammens, minimalistisch, the art of living

Slaapkamers met uitzicht

Bovenaan de eikentrap ligt een parket van natuurlijk eik dat zich volledig uitstrekt over de rest van de verdieping met drie slaapkamers. Deze kamers zijn allen voorzien van een speels-diepte effect en kijken uit over het aangrenzende meer. Het terras van de slaapkamer in de mastervleugel is voorzien van glazen balustrade zodat men zelfs vanuit het ligbad, in de masterbadkamer, kan genieten van het uitzicht.


Vooraanzicht

Witte keuken, desmet en lammens, minimalistisch, the art of living

Alle leveranciers van het interieur

Beeld & Geluid

Bart VDP

Wit interieur

De tweede villa is grotendeels ontworpen in dezelfde opvallende vormentaal als de eerste. Echter werd voor deze villa het rustige Ibiza vakantiegevoel als uitgangspunt genomen. De witte gevel en de grote glaspartijen, die zorgen voor een zwevend effect, zorgen voor een relaxte sfeer. Daarnaast wordt de witte kleur in tegenstelling tot de andere villa nog meer uitgespeelt. Witte wandelementen, een witte keuken met een witmarmeren spatwand en de witte muren, de kleur komt overal terug waarin de haard en planten zorgen voor de gezellige toets. Ondanks de vele verschillen met de andere villa zijn de indeling en de bevloering wel hetzelfde gebleven.


Bovenverdieping witte villa

Witte keuken, desmet en lammens, minimalistisch, the art of living

Veel overeenkomsten

Het verschil met de andere villa, op de verdieping, zit hem in het gegeven dat in deze villa 4 slaapkamers ondergebracht werden. Maar verder lijken de verdiepingen van beide woningen erg veel op elkaar. De teruggetrokken ramen, het terras en het uitzicht over het meer zien we bij allebei terug. In de badkamer treffen we ook weer een ligbad aan en ook het lavabomeubel is in hetzelfde materiaal uitgewerkt. Deze ingreep verstrekt mede de horizontaliteit van het complete concept.

Editor: Media team

Datum: 25-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne geschreven voor magazine nr. 4 2021

Fotografie: German Bourgeat