Minimalistisch wonen met een zwart-wit contrast

Tom Mahieu

De bouwheren wensten optimaal de troeven van het natuurlijke kader uit te spelen. Hun woning moest baden in het licht en optimaal uitkijk bieden op de ongerepte omgeving. Ze hielden van een hedendaagse, strakke vormentaal zonder in de valkuil te trappen van een kil of steriel aandoend concept. Architect Tom Mahieu wist hen te overtuigen om te gaan voor een betonconstructie gerealiseerd door Concrete House. De vrouw des huizes was sterk betrokken bij het hele ontwerpproces en wist de woning te voorzien van tal van warme toetsen, accenten en een zwart-wit contrast.


Woonwensen

Contrast - tom mahieu - the art of living

Leveranciers van de woonwensen

Maatwerk keuken

Dovy Keukens

TV-meubel

Internio

Lichtrijk en open met mooie zwart-witcontrasten

Achter de zwarte aluminium voordeur ontvouwt zich de inkomhal. De vloer is in polybeton. Rechts bevindt zich een witte inbouwkastenwand, die onder meer de vestiaire herbergt en een deur als shortcut naar de keuken. Links is de deur naar de garage. De overheersend witte kleur contrasteert mooi met de zwarte wand aan het einde van de hal, met zwarte deur naar de leefruimtes. Een trap met zwevende eiken treden leidt naar het verdiepingsvolume. De trap wordt verlicht met ledstrips aan de onderzijde van de treden. Onder de trap bevindt zich het gastentoilet en de hal wordt van extra licht voorzien door een lichtkoepel boven de trap.

In de leefruimtes worden bewoners én bezoeker verwend met een overvloed aan licht en een heerlijk open gevoel. Het salon en de keuken met eetruimte vormen één grote ruimte, maar worden visueel van elkaar gescheiden door een zwarte sokkel met bio-ethanolhaard en een zwart, hangend kastenvolume erboven, met de tv aan de kant van het salon. De opdrachtgever werd geinspireerd door de woning van Tom Mahieu over de roomdivider. De hele gelijkvloerse verdieping is voorzien van ter plaatse gestorte vloeren in polybeton, die doorlopen op het terras. In het salon prijkt een grijze stoffen zitbank in hoekopstelling, aangevuld met een warm tapijt, twee ronde salontafels en een grote poef. De witte kleur van muren, plafonds en gordijnen contrasteert mooi met tal van stijlvolle zwarte accenten, onder meer in de stopcontacten, de kubusvormige opbouwspotjes, dito luidsprekers en in het slanke alu schrijnwerk van de grote raampartijen.

Achter het hangende kastenvolume met haard, dat de visuele afscheidsding met het salon uitmaakt, bevindt zich de eetruimte. De ovalen maatwerktafel met eiken blad zorgt hier voor een natuurlijke toets. Rond de tafel acht grijze, stoffen kuipstoeltjes en erboven een pendel van Atmooz. Keuken en eetplaats vormen één geheel en bieden via de glaswand over de hele langte een oninneembaar zicht met velden en bomen tot aan de Schelde. Aansluitend bevindt zich de keuken met als grote blikvanger het eiland van ruim zes meter lang. Het eiland is voorzien van een zwart blad in Dekton, zwart kraanwerk en een ontbijtzone met zwarte barkrukjes. In het eiland zit tevens de kookzone verwerkt, met ronde, verzonken afzuiging. Een kastenwand in zwart laminaat bevat de inbouwtoestellen. Ook hier onderstrepen de uitgekiende, sobere materialenkeuze, de afwerkingen en de sfeervolle zwartwitcontrasten de kwalitatieve insteek die de hele woning typeert.


Bovenverdieping

Contrast - tom mahieu - the art of living

Leveranciers van de bovenverdieping

Maatwerk meubilair & dressings

Internio

Openheid met volledig behoud van privacy

De uniformiteit in materialenkeuze wordt boven doorgetrokken, onder meer in de Socrete-gietvloeren met betonlook. Rechts van de nachthal bevindt zich de mastersuite met de tegenover elkaar liggende slaapkamer en badkamer, afsluitbaar met schuifdeuren. Het plafondhoge raam in de masterslaapkamer kijkt uit op de Scheldevallei, maar laat geen inkijk toe. In de ruime badkamer werden wanden én vloeren uitgewerkt in Socrete-gietvloeren met mortexlook. Voor het lavabomeubel werd wit composiet gebruikt, voorzien van zwart kraanwerk. Naast het vrijstaande ligbad treffen we hier ook een ruime inloopdouche aan achter een glazen wand. Links in de nachthal bevinden zich de twee kinderkamers, een toilet, een ruime dressing en een bureauruimte, die uitkijkt op de tuin.


Exterieur

Contrast - tom mahieu - the art of living

Leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

Alu – Van De Putte
Contrast - tom mahieu - the art of living

Absolute rust

Langs de straatzijde ligt de villa discreet verborgen achter twee betonnen wanden. Een smalle opening tussen de wanden leidt langs een patio met waterpartij naar de voordeur. Vaak wordt bij een dergelijk concept gewerkt met een glazen voordeur, die meteen een doorzicht biedt op de achterliggende tuin. De bouwheren kozen hier echter bewust voor een gesloten voordeur in zwart aluminium, om zo het verrassingseffect bij het binnenkomen te behouden. Achteraan werd de woning vrijwel helemaal opengewerkt met imposante, doorlopende glaswanden die uitmonden op de tuin en zijdelings op het kilometersverre uitzicht richting de Schelde. Aan de linkerzijde werd de woning van de buren afgeschermd met verticale lamellen in zwart aluminium. Het open concept zorgt er alvast voor dat de woning met haar bewoonbare oppervlakte van 260 m2 nog groter oogt dan ze al is.

Het ruime terras in polybeton paalt aan een grasperk, is links en achteraan afgeschermd van de buren en rechts helemaal open met unieke vergezichten. De rust en de stilte, die hier heersen, zijn opmerkelijk. In een latere fase plannen de bewoners nog de aanleg van een zwembad en een poolhouse met overdekt terras.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 24-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat