minimalistisch loft, iXtra, minimalisme, wit, ruimtelijk

Minimalistisch loft | iXtra interieur

In een vroeger pakhuis bevindt zich dit loft dat Filip Vanryckeghem van iXtra interieur architectuur mocht omvormen tot een comfortabel en minimalistisch loft mét vakantiegevoel.

Lichtrijke omgeving

De opdracht voor de interieurarchitect was niet min. Niettegenstaande het feit dat veel bestaande, kleinere raamopeningen behouden moesten blijven, wensten de eigenaars toch een lichtrijke omgeving. Ook de vele zichtbare constructiebalken in de minimalistisch loft vormden een uitdaging bij het ontwerp. Tenslotte moesten hun kunstwerken en bestaand designmeubilair er een plaats krijgen.

minimalistisch loft, iXtra, minimalisme, wit, ruimtelijk

Ingenieuze ingrepen

Via een aantal ingenieuze ingrepen in de minimalistisch loft wist de interieurarchitect de beperkingen handig te omzeilen. Vanaf de voordeur creëerde hij een lange gang die rechtstreeks uitzicht geeft op de grote raampartij achteraan met toegang tot het terras. De betonnen balken wist hij optimaal en vrijwel onzichtbaar te integreren in het ontwerp, onder andere door in de gang een deels verlaagd plafond aan te brengen.

Vestiaireruimte

Rechts is de gang voorzien van een vestiaireruimte en geeft een raamopening zicht op het bureau van de heer des huizes. Links werden een bergruimte en een gastentoilet ingebouwd. Deze bevinden zich achter een wand in donkere eik met verzonken handgrepen, waarachter tevens een technische ruimte met wasplaats werd ondergebracht.

Muren en plafonds

Het toilet in de minimalistisch loft werd voorzien van een vloer in white Mogano marmer. Deze marmersoort in een licht gezuurde uitvoering werd ook elders in het minimalistisch loft royaal toegepast. De materialenkeuze doorheen de hele woning werd bewust beperkt gehouden en bestaat hoofdzakelijk uit bleek eiken parket, laminaat en marmer. Muren en plafonds werden wit gehouden en vormen het ideale decor voor de kunstobjecten.

Droomkeuken voor hobbykoks

Achter de gang bevindt zich rechts de open leefkeuken en links de eetplaats met bestaand meubilair van de eigenaars. De donkerbruine eettafel Seven van B&B Italia is omringd door stoelen van hetzelfde merk. Boven de tafel prijkt een designpendel met armaturen in keramiek. Een halfhoge kastenwand in donkere eik scheidt de eetplaats af van het keukeneiland. Deze kastenwand met schuifdeuren verbergt de TV en het serviesgoed.

Het kookeiland

Achter het kookeiland werd een wand gecreëerd met een opschuifdeur en elementen in geborstelde metal look afwerking. In de wand werd een wijnkoeler ingebouwd met daaronder een vacuümlade. Ook de oven, stoomoven en bordenverwarmer zitten in dezelfde wand. Aansluitend op de keuken en de eetplaats werd de zithoek ondergebracht met een zetel van Minotti, geflankeerd door een nis voor boeken en persoonlijke objecten.

Het terras

De grote blikvanger van de minimalistisch loft bevindt zich achteraan het terras in gestoomd dennenhout. Hier werd een tuinkamer ingericht met volledig openschuivende harmonica-glaswand. Vanuit de zithoek hebben we zicht op de glazen gashaard in de tuinkamer. Omgekeerd, vanuit de tuinkamer, hebben de bewoners zicht op hun eigen salon.

Badkamer

Ook in de badkamer werd vooral gewerkt met White Mogano mat gezuurd marmer. Het ligbad wordt van de inloopdouche afgescheiden met een maatwerk lavabo meubel in marmer. Alle kraanwerk is van Vola. De douchewand werd uitgevoerd in de Ice techniek van Boss Paints, met glaskorreltjes. De minimalistisch loft is uitgerust met een balansventilatie systeem D en vloerverwarming.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Pieter Clicteur

_____

Meer projecten bekijken van iXtra?