minimalistisch interieur, Thibault van Renne, the art of living

Minimalistisch interieur | Thibault van Renne

Thibault Van Renne, in enkele jaren uitgegroeid tot hét Belgische icoon in exclusieve handgeknoopte designtapijten, heeft zijn vertrouwde thuisbasis Gent ingeruild voor een nieuwe flagshipstore met minimalistisch interieur aan het Albertplein in Knokke-Heist. Onder meer door het nieuwe, fel gecontesteerde verkeersplan in Gent, vonden zijn klanten steeds moeilijker de weg naar zijn showroom. Bovendien bevindt hij zich in Knokke in het hart van een internationale gemeenschap van kapitaalkrachtige levensgenieters. Architect Dieter Vander Velpen tekende voor het ontwerp van de nieuwe showroom.

minimalistisch interieur, Thibault van Renne, the art of living

Interieurarchitect: Dieter Vander Velpen Architects

Voormalig bankfiliaal

Het Albertplein, genoegzaam bekend als de ‘Place m’as-tu vu’ was jarenlang de pleisterplaats voor de ‘rich & famous’. Tegenwoordig ligt het plein er ietwat verweesd bij. Vanaf volgend jaar komen er werken op gang die het plein zijn vroegere glorie moeten teruggeven: een ondergrondse parkeergarage en een stevige bovengrondse metamorfose met glazen paviljoen. Ook de nieuwe One Carlton residentie op de hoek met de dijk zal bijdragen tot de verdere internationale uitstraling. Thibault Van Renne was reeds een drietal jaar op zoek naar een geschikte locatie in Knokke. Wanneer een bankfiliaal leeg kwam te staan, zag hij er meteen het potentieel van in.

Natuursteen: Van Den Weghe. Schildewerken, beton ciré en afwerkingen: OVS Decoratie. Producent en leverancier exclusieve tapijten: Thibault van Renne

Schilderwerken, beton ciré en afwerkingen: OVS Decoratie

Béton ciré

De inrichting en aankleding van de showroom werden bewust neutraal gehouden om de tapijten aan de wanden volledig tot hun recht te laten komen. De showroom het gelijkvloers met minimalistisch interieur op oogt als een neutrale box, enkel achteraan onderbroken door een glazen koker met traphal en de massieve balustrade van de mezzanine. Alle vloeren, wanden en plafonds werden afgewerkt in Mortex ‘béton ciré’, een precisiewerk waar acht specialisten gedurende een maand mee bezig waren. Vlak voor de glazen traphal achteraan prijkt een toonbank in emperador black marble.

minimalistisch interieur, Thibault van Renne, the art of living

minimalistisch interieur, Thibault van Renne, the art of living

Hoofdaannemer: Conco Totaalrenovatie

Monotone look

De bank wordt geflankeerd door twee sokkels in emperador black en nodigt uit om de tapijten rustig te bewonderen, zoals je in een museum kunstwerken zou bekijken. Aan het plafond rails met zwarte opbouwspots, gemaakt door een vriend van de zaakvoerder. Een ander deel van de verlichting werd gerecupereerd uit de vroegere Gentse vestiging. De bewust monotone look van de ruimte wordt enkel onderbroken door goudkleurige profielen waarin de vitrine, de glazen inkomdeur en de glaspanelen van de traphal vervat zitten.

 

Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne geschreven voor magazine nr.2 2020
Fotografie: Patricia Goijens & German Gourgeat

_____

Wil je meer projecten zien van Thibault van Renne?