Minimalistisch design, Pieter Vanrenterghem, the art of living

Minimalistisch design | Pieter Vanrenterghem

Pieter Vanrenterghem vertaalt het minimalistisch design moeiteloos door in zijn projecten en laat daarmee zien dat hij de taal van architectuur spreekt. House V en House DD zijn twee totaal verschillende projecten. De één gerenoveerd, de ander compleet nieuw. De één tijdloos, de ander vol contrasten. Strak en rustig tegenover eclectisch en uitgesproken. Maar beide een genot om in thuis te komen. De projecten zijn vernoemd naar de eerste letter(s) van de familienaam van de eigenaar.

Minimalistisch design, Pieter Vanrenterghem, the art of living

Parketvloeren: Parket Vanackere. Pastellone vloeren en wanden: Odilon Creations. Natuursteen: Hullebusch

House V

House V heeft een klassiek en landelijk exterieur met een contrasterend, eclectisch interieur. Pieter streeft ernaar om zichtlijnen in een raam te laten eindigen en dit is in de hal goed zichtbaar. Het maakt deze ruimtelijker en brengt je in direct contact met buiten, in welke ruimte je je ook bevindt. In de hal heerst een sterk contrasterend kleurgebruik. Zo licht als alle wanden zijn, zo donker is het materiaalgebruik van de vloer en trap.

De bouwvrouw van deze villa heeft een eclectische stijl, wat sterk terugkomt in de living. Deze is minder tijdloos en veel uitgesprokener dan de rest van de ruimtes. In de rest van de woning is de materiaallijst dan ook een stuk korter. Door warme materialen te gebruiken wordt de ruimte een stuk rustiger, maar ze is wel helemaal een reflectie van de personen die er wonen.

Minimalistisch design, Pieter Vanrenterghem, the art of living

Haarden leverancier: METALFIRE + BVBA. Haarden plaatser: De Puydt Haarden. Interieur op maat: Verbrugghe Interieur BVBA. Haardmond: EMTS Steeldesign

Minimalistisch design, Pieter Vanrenterghem, the art of living

Natuursteen: Van Den Weghe

Alle maatwerk in staal: EMTS Steeldesign. Schilder-en restauratiewerken , wand – en vloertexturen: Serpieters Authentic Painters. Elektrische installatie: Decat Energy Technics

Minimalistisch design, Pieter Vanrenterghem, the art of living

Verlichting: PSM Lighting BV. Schilder-en restauratiewerken , wand – en vloertexturen: Serpieters Authentic Painters. Spanplafonds: MonaVisa BVBA. HVAC, ventilatie & binnenzwembad: ESP-Projects BVBA. Stalen trap: EMTS Steeldesign

House D

Een van de laatste boerderijen in de regio die wordt ommuurd door water is dit project. Aan Pieter de vraag om een landelijk toevluchtsoord te creëren door deze voormalige boerderij om te toveren tot een tijdloze oase van rust en eenheid. Pieter mengt zich het liefst met de architectuur, want dit is volgens hem onlosmakelijk verbonden met het interieur. Door een architectonische ingreep te doen in de gevel, kreeg het exterieur een voorproefje van het interieur.

Door materialen op meerdere plekken toe te passen, creëert dit eenheid en loopt dit als rode draad door alle ruimtes heen. De vloer in de woonruimte is hergebruikt in de slaap- en badkamer. Het parket op de eerste verdieping is ook gebruikt in de trap en keuken. Het interieur is erg schoon en minimaal en bestaat uit specifieke uitlijningen. Het gebruik van natuurlijke materialen verzacht deze lijnen, waardoor de ruimtes menselijker aanvoelen. De ruimtes zijn over het algemeen erg licht met een zwart element, zoals de donkere haard in de living en de stalen kozijnen in de badkamers.

 

Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr. 2 2020
Fotografie: Cafeine + Lenzer

____

Wil je meer projecten zien van Pieter Vanrenterghem?