Minimalisme met een hart van goud

Martens van Caimere Architecten

Martens Van Caimere Architecten is een Gents architectenbureau dat zich specialiseert in realisaties met een hoge duurzame en architecturale ambitie, zowel voor overheden, ondernemingen als particuliere opdrachtgevers. Het portfolio bestaat zowel uit complexe renovaties als nieuwbouwprojecten, reconversieprojecten, particuliere eengezinswoningen en meergezinswoningen of cohousingsprojecten, sociale woningbouw en grotere opdrachten. De verscheidenheid in deze projecten bevestigt de voeling met het ontwerpen en uitvoeren van projecten van verschillende maten en types. 


Tuin

Minimalistisch, moderne woning, Martens van Caimere Architecten
Minimalistisch, moderne woning, Martens van Caimere Architecten

Hart van goud 

Wie vandaag nog denkt dat minimalisme de facto gelijkstaat aan koel en kil, zou wel eens zijn overtuiging moeten bijstellen. Zeker bij het zien van deze strak vormgegeven woning met – letterlijk en figuurlijk – een hart van goud. Martens Van Caimere Architecten bouwden de woning op rond een centrale koker, een tweewandige cilinder die de inkom met de leefruimtes verbindt, die bepalend is voor de circulatie in de woning en die de draaitrap naar de verdieping bevat. De buitenwand van de koker werd in de leefruimtes bekleed met bladgoud en zorgt voor een bijzonder warme sfeer in huis.

Van landelijk naar strak hedendaags 

De woning was oorspronkelijk het ouderlijk huis van één van de bouwheren. Het betrof een eerder landelijke typologie onder een klassiek zadeldak. De voorliefde van de bewoners helde echter over naar een meer hedendaagse en strakke architectuur. De oude woning beschikte al over een volwassen tuin met weelderige begroeiing en daar wilden de bouwheren optimaal van genieten. Wegens de ligging aan een eerder drukke weg was privacy aan de straatzijde een must. Binnenin wensten de bouwheren openheid en maximale lichtinval.

Complete metamorfose  

Na de grondige renovatie lijkt de nieuwe woning in niets meer op de oude. Langs de straatzijde presenteert de constructie zich nu als twee identieke, op elkaar geplaatste balkvolumes. De gelijkvloerse gevel bestaat uit gladde prefabbetonnen gevelplaten, het verdiepingsvolume is bekleed met een verticale gevelbeplanking in thermisch verduurzaamd vurenhout, afgewerkt met een donkergebeitste. Rechts van de woning werd de donker gebeitste verdiepingsgevel herhaald in een gelijkvloers volume met geïntegreerde garagepoort. Op de voordeur na is de voorgevel volledig gesloten. Alle schrijnwerk werd uitgevoerd in afzelia. Aan de tuinzijde was de metamorfose nog ingrijpender. De achtergevel werd in zaagtandvorm vertrapt, waardoor een visuele compartimentering van de verschillende functies ontstond. De garage neemt nu een deel van de vroegere keuken in, waardoor de nieuwe keuken dieper in de richting van de tuin werd geschoven. In de tuin plaatsten de architecten een slimme en duurzame constructie van thermowood en glas, die deels als serre en deels als thuiskantoor gebruikt wordt. Tuinberging en technieken voor het zwembad zijn aan het zicht onttrokken aan de achterzijde van de tuinconstructie. 

Werken en ontspannen in een natuurlijk kader 

Het terras onder de luifel sluit aan op de tuin en het zwembad. De constructie in thermowood doet dienst als tuinkantoor en loopt naadloos over in een serregedeelte. Werken en ontspannen lopen hier door elkaar. Alle binnenwanden in het tuinkantoor zijn in berkenmultiplex en de ramen kunnen volledig worden opengeschoven. De connectie met de weelderig begroeide tuin is opmerkelijk. Asymmetrische stapstenen en ter plaatse gestorte en gepolierde betonnen slabben zorgen voor een speelse verharding. Tuinontwerp en groenaanleg zijn van de hand van tuinarchitect Davy Van Laere. 

 


Keuken

Minimalistisch, moderne woning, Martens van Caimere Architecten

Alle leveranciers van de keuken

Stuctechnieken en bladgoud

HUUS

Verlichting

INTI BV

Maatwerk keuken

Fraeye

Alles draait rond de centrale koker 

Zodra je de voordeur achter je sluit, sta je meteen in de koker. De vestiaire bevindt zich aan een gebogen wand en het gastentoilet zit verwerkt in de kern van de koker. De boogvormen, in combinatie met de verticale wandverlichtingsarmaturen zorgen voor een onmiskenbare dynamiek en voor een aangenaam welkomstgevoel. De vloer is een gezandstraalde kalksteen. De keuken bevindt zich in de verst uitspringende zaagtand en sluit direct aan op de kruidentuin. De kastenwanden met schuiflades en inbouwtoestellen werd gerealiseerd in een lichte eik. De vloer, het blad van het eiland en het blad van het kookgedeelte zijn uitgevoerd in een gezandstraalde kalksteen. Tussen de keuken en het salon bevindt zich de eetplaats met de sierlijke eettafel in warm en donker hout. De plafondhoge kastenwand is uitgewerkt in een witte high-pressure-laminate. De hele leefruimte is voorzien van een verlaagd plafond waarachter de gordijnrails verborgen zitten. De living is extra teruggetrokken ten opzichte van de achtergevel. 

De oorspronkelijke gevel werd naar binnen getrokken zodat een intiem inpandig terras ontstond. De met bladgoud beklede koker is het verbindende element tussen de living en de eetplaats. De zwarte opbouwspotjes met gouden binnenzijde passen hier perfect bij. In de living werd de gouden koker doorgetrokken in een rechte wand waartegen de tv opgehangen is. Tegen de koker werd een bureau-werkblad in notelaar bevestigd. Het bladgoud, de lichte eik en de notelaar zorgen voor een bijzonder warme toets in het voor de rest strak en wit gehouden interieur.


Badkamer

Minimalistisch, moderne woning, Martens van Caimere Architecten

La vie en rose 

In de koker bevindt zich de bestaande originele trap, die voorzien werd van nieuwe treden in gezandstraalde kalksteen. De ruime nachthal baadt in het licht via een dakkoepel. Op de verdieping treffen we twee kinderkamers aan, een kamer voor werk en ontspanning, een gemeenschappelijke badkamer en een mastersuite met geïntegreerde dressing. De dressingkasten zijn gerealiseerd in zwart Fenix-laminaat. Overal boven ligt een eiken parket behalve in de badkamer. De badkamer straalt welzijn en ontspanning uit. Wanden, vloeren en een zitbank met schuiflades zijn hier uitgewerkt in een speciale, roze ingekleurde stuc. De gewolkte tactiliteit van de stuc en zijn zachte kleur harmoniëren perfect met het gouden kraanwerk en dompelen de ruimte onder in een feeërieke sfeer. Achter een glaswand bevindt zich de ruime inloopdouche met regendouche ingewerkt in het plafond.

Editor: Media team

Datum: 09-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas