Minimaal materiaalgebruik met maximale impact

Van Eeckhoudt

Verborgen achter een rustige wijk in de Brabantse Kouters ligt dit zuid-oostgeoriënteerd perceel van anderhalve hectare groot met een kilometersver oninneembaar zicht op glooiende velden en op een van de mooiste abdijkerken van het land. Initieel wensten de bouwheren de bestaande woning grondig te verbouwen, maar al snel bleek dat nieuwbouw een betere optie was om optimaal van de ligging te kunnen genieten. De architecten ontwierpen er een ronduit magistrale en monumentale woning, maar toch, in lijn met hun filosofie, verstoken van enige vorm van pretentie. Met een minimaal materialengebruik werd hier een maximale impact bereikt.


Exterieur

Ruimte, ramen, Van Eeckhoudt, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Villabouw

Van Buggenhout

Installaties, electro, domotica en verlichting

Marechal

Aluminium minimalistische schuifpuien en ramen, glaspartijen

Group Ceyssens

Gevelsteen & natuursteen terras

Artstone

Strikt eisenpakket

De bouwheren hadden vooraf een duidelijk beeld van hoe hun woning er moest uitzien. Ze wensten vooral een lichtrijke transparante woning, in het kader van maximaal visueel contact tussen de verschillende ruimtes en de schitterende buitenzichten. Dit resulteerde in een glazen binnenpatio die zich uitstrekt over de drie niveaus en een nagenoeg volledige glasgevel achteraan, met ramen tot zes meter hoog. Ook water was een belangrijk gegeven met het oog op een vakantiegevoel. Op een immense uitkraging naast het salon werd een waterpartij aangelegd, die het zonlicht mooi reflecteert in het interieur. Het een en ander leidde ertoe dat een ingenieursbureau werd ingeschakeld om diverse grote uitkragingen te kunnen realiseren met een minimaal storende ondersteuning. De bouwheren wensten eveneens het aantal materialen tot een minimum te beperken en ook binnen, waar mogelijk, gebruik te maken van buitenmaterialen.

De woning wordt vooraan gedomineerd door blauwe hardsteen, crepi en grote vlakken in zwart aluminium. De hardsteen werd speciaal verzaagd tot strips om de hele constructie zo licht mogelijk te houden. Op een hoge raampartij aan de voordeur na, die de hal van licht voorziet, is de voorzijde vrijwel volledig gesloten. Het geheel zorgt voor een strak en monolitisch uitzicht. Aan de tuinzijde wordt het uitzicht van de woning bepaald door een totale openheid. Alles werd hier beglaasd. De kelderverdieping (het gelijkvloerse niveau van de vorige villa) fungeert als een brede sokkel waarop de twee verdiepingsniveaus rusten. Opvallend zijn de zes meter hoge schuiframen aan het salongedeelte. Het kook- en eetgedeelte op de eerste verdieping is teruggetrokken ten opzichte van de achtergevel en daarboven zweeft de mastervleugel met asymetrisch terras en dakoversteek. Vooral hier is de uitdaging van de grote oversteek met minimaal zichtbare ondersteuning duidelijk. Voor de ondersteuning werd gebruikgemaakt van stalen liggers. Een zwevend terras is bereikbaar via een metalen spiltrap, die tevens dient als verborgen ondersteuning van het geheel.


Benedenverdieping

Ruimte, ramen, Van Eeckhoudt, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Houten bekleding trap

Boreal Parketwerken

Tegels in Dekton

Louis Culot

Designmeubels

Swinnenstore

Interieur

Swinnenstore

Douchewanden en tegels in Dekton

Louis Culot

Parketvloer

Boreal Parketwerken

Staande douche

JEE-O

Lift

Verolift

Rustgevende luxe

Vanop de kasseien van de parking leidt een betonnen helling naar de glazen voordeur. De hal met vestiaire, gastentoilet en lift is open tot helemaal bovenaan. Mede om mogelijke inkijk werden delen van de muren uitgewerkt in een claustraverband. Ook binnen in de hal werd dezelfde blauwe hardsteen als buiten toegepast, een uitdrukkelijke wens van de bouwheren. De grote, hoge ruimtes binnen stralen rust uit, onder meer door de selecte materialenkeuze waaronder dekton in donkere marmerlook voor vloeren en terrassen en notelaar voor het parket en de trappen. Keuken en eetruimte vormen één afgesloten geheel. In het kookgedeelte bevinden zich een royaal eiland met werkblad van geborsteld staal en een zwarte kastenwand met alle inbouwtoestellen op dezelfde hoogte. De keuken beschikt verder over een afgesloten bergruimte, een prachtige wijnkast in zwart staal en notelaar, een verzonken dampkap, en wordt verlicht met zwarte inbouwspotjes. Vanuit de keuken kijkt men uit op het terras onder de mastervleugel en op de mooie vergezichten. In de eetplaats prijkt een drie meter lange eettafel in notelaar onder een designpendel. Aansluitend vinden we een tweede eetplaats en een tv-salon. In een wand van notelaar werden de tv en de haard naast elkaar aangebracht. Boven het tv-salon werd een mezzanine aangebracht. Deze maakt deel uit van de centrale, glazen binnenpatio, die zorgt voor visueel contact tussen diverse ruimtes in de woning. Het grote salon bevindt zich twee treden lager. Hier kunnen de zes meter hoge ramen automatisch opengeschoven worden, waardoor de bewoners vlak naast de waterpartij komen te zitten. Vanop de Italiaanse zitbank in U-opstelling lonkt de abdijkerk in de verte. Voor de gezellige winteravonden werd een Gyrofocus-haard opgehangen.

Langs de trap in notelaar wordt de verdieping bereikt. Eerst komen we op de mezzanine waar zich het thuiskantoor bevindt. De traphal wordt mede verlicht door het claustraverband in de muren. De master-slaap-kamer beschikt over raampartijen rondom en een privéterras. De slaapkamer is asymetrisch van vorm, waardoor in de badkamer achter een dubbele glazen deur ook het ligbad schuin werd geplaatst. In de masterslaapkamer werd overvloedig gebruikgemaakt van notelaar, afgewisseld met witte kastenwanden. In de dressing werd hoofdzakelijk gewerkt met notelaar en rookglas. De badkamer is uitgerust met een wegschuivend glazen dak boven de douche. Het ligbad is in corian en de vloer in dekton, net als de douchewanden. Het lavabomeubel is uitgevoerd in notelaar. De lift vormt een unieke feature in de woning. Hier werd gebruikgemaakt van een speciaal ontworpen systeem met een glazen wand waarin duizenden leds weerkaatsen en een sterrenhemel nabootsen. Een Startrek achtige ervaring, compleet met aangepaste soundtrack.


Badkamer

Ruimte, ramen, Van Eeckhoudt, The Art of Living

Alle leveranciers van de badkamer

Sanitair

Farq

Staalwerk

Dilas

Schilderwerken

Schilderstudio

Werkruimte en gastenverblijf

Op het niveau van de tuin, het zwembad en het houten terras bevinden zich een grote vergaderruimte, twee gastenkamers en een inpandige garage voor drie wagens. Om praktische reden werd beneden gekozen voor een gietvloer. De garage paalt aan een glazen wand van de binnenpatio, waardoor de wagens zichtbaar gestald zijn. Beneden bevinden zich eveneens alle technieken.

Alle functies in de woning zijn geautomatiseerd en programmeerbaar via een extreem geavanceerd domoticasysteem van Bits & Bytes. Op grote displays worden verlichting, verwarming, beveiliging, audio en video aangestuurd. De klimatisering bijvoorbeeld maakt daarbij zelfs nog extra gebruik van realtime data afkomstig van het eigen weerstation.


Tuin

Ruimte, ramen, Van Eeckhoudt, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Vijver

Van Eeckhoudt

Zwembad

Van Eeckhoudt

Aanleg oprit

Trees & More

Buitenmeubels

Swinnenstore

Inbouwheaters

HEATSTRIP

Immense tuin met zwembad

De grote tuin van anderhalve hectare bestaat vooral uit gazon om de vergezichten te vrijwaren. Recent plantten de eigenaars ook 8.000 struiken aan, waaronder 6.000 grasstruiken. Het zwembad met houten terras vormt visueel de verbinding tussen de woning en de abdijkerk in de verte. Het zwembad werd gerealiseerd door Van Eeckhoudt. Jirky Van Den Bergh, sales-verantwoordelijke bij Van Eeckhoudt: “Het inox zwembad dat we hier plaatsten meet twaalf meter bij vier meter en is voorzien van een geïntegreerde zitbank, een ingebouwd rolluik en een volautomatisch ontsmettings-systeem. Het gebruik van inox was een bewuste keuze van de bouwheren. Inox verandert immers niet van uitzicht, vraagt zeer weinig onderhoud en zorgt voor mooie spiegelingen in het water. Verder legden we hier nog twee andere imposante waterpartijen aan: een waterpartij in de patio en een 21 meter brede inox overloopvijver op de grote uitkraging naast het salon. Met de hoge, opengeschoven ramen hebben de bewoners het gevoel aan een meer te zitten. Bij dat laatste hielden de nodige uitdagingen in naar onderhoudsvriendelijkheid en naar automatisatie toe met leidingen die in de woning moesten voorzien worden.”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 20-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas