
Na jarenlang bij architectenbureaus in San Francisco en Italië te hebben gewerkt, heeft Sofie De Meester zich als architect terug in België gevestigd en haar eigen woning ontworpen: een moderne villa in de Voorkempen. De woning laat zien hoe deze architect haar ervaring in het buitenland en haar huidige expertise in de burelenbouw perfect heeft weten te combineren met haar creativiteit. In deze BEN-villa is over elke ruimte zorgvuldig nagedacht, met als resultaat een opvallend groot wooncomfort met een duidelijke voorliefde voor veel licht en lucht.
Goed ontwerpen en verslimmen
Hoge eiken en rododendrons omzomen de tuin en ook daarbinnen zijn elementen bewaard gebleven, zoals een prieel waarvan een petanquebaan is gemaakt en een vijver. Hetzelfde geldt voor de glooiing aan de achterkant, waarvan de tuinarchitect dankbaak gebruikmaakte. Dat werd nagedacht over het stallen van buiten materiaal en dat ontwerpen ook een synoniem is voor verslimmen, blijkt uit de dubbele garage die Sofie De Meester heeft getekend: een voor de auto’s en een voor de fietsen. “Doe je dat niet, dan krijg je een opeenhoping en is er uiteindelijk geen plaats meer voor de auto’s”, zegt ze.
De onzichtbare speelkamer
De grote glasgevel achteraan kan volledig worden gedicht door gordijnen die automatisch kunnen worden bediend. Het systeem is optisch helemaal weggewerkt, een duidelijk bewijs van de zorgvuldigheid waarmee de architect heeft gezocht naar een optimaal samengaan van technisch vernuft en esthetiek. Een ander blijk daarvan is het feit dat de ramen bij de keuken volledig kunnen worden opengeschoven en verdwijnen in een wand, zelfs zonder dat er een hoekkolom hoefde te worden geplaatst. Zo is de overgang tussen interieur en exterieur bijna onzichtbaar geworden. Of hoe ze achter een deur in de hoek van de keuken een speelkamer voor de kinderen heeft laten installeren. “Voor hen is het leuker een ruimte te hebben, helemaal voor henzelf, en voor ons is het opgeruimder om al dat speelgoed niet in de kamer te hebben rondslingeren. Later, als ze niet meer spelen, kan de kamer worden omgevormd tot bureau of bergruimte.”
Cinemahoek
In de inkomhal valt op hoe hoog het plafond is. Ook in de rest van het interieur blijft die indruk bestaan. Tussen de entree en de leefruimtes staat een metershoge pivoterende deur, voorzien van verticale houten tussenbalken om inkijk te beperken. In de woonkamer versterkt het hoge plafond de indruk van ruimtelijkheid, des te meer omdat de bovenprofielen van de ramen in een retombé zitten, waardoor het zicht naar buiten nog uitvergroot wordt. Toch ademt deze kamer ook sfeer, met zijn comfortabele zithoek, het haardmeubel en de kleurrijke boeken en kunstwerken op tafels en de wanden. Dat geldt helemaal voor de cinemahoek: de poot van de L-vormige kamer. Een meubel dat het midden houdt tussen een zitbank en een breed ligbed staat tegenover een metersbreed beeldscherm. En ondanks de behoorlijke omvang van het scherm en het meubel wordt de aandacht vooral getrokken door de prachtige natuurstenen zijmuur. “We hebben deze blokken uit Kroatië laten komen”, zegt Sofie De Meester. Ze worden gebruikt als gevelsteen op het gelijkvloers en geven de moderne woning een warme uitstraling. “Ze laten klieven, plaatsen en verankeren met perfect uitgevoerde verstekken op de hoeken vergde veel vakmanschap en heeft tot een mooi resultaat geleid. Ik heb de muur bovendien laten doorlopen in de tuin, deels voor extra privacy maar vooral vanwege de esthetiek
Open haard aan bed
Vrijheid is er ook in de vorm van een ruime keuze in plekken om plaats te nemen, binnen en buiten. Er staat zelfs een zithoek op het dakterras naast de slaapkamer, maar volgens Sofie De Meester heeft die laatste eerder een visuele functie. Toch is de masterbedroom in meer dan één opzicht een weerspiegeling van het gelijkvloers. Ook hier staat bijvoorbeeld een gashaard. Aan de voet van het tweepersoonsbed is een ruimte waarin het televisiescherm is verzonken zodat dit niet het zicht belemmert naar de tuin. “Als het koud en donker is, hebben we de neiging hier de haard aan te steken en in bed een film te kijken”, legt de architect uit. De volgende dag weer uit bed is het maar enkele stappen tot in de badkamer, die aan de tuinzijde volledig open is en de frisgewassen ochtendmensen een energieke oppepper met daglicht kan geven, alvorens ze gebruik maken van de vierkant-vormige dressing, met rondom wandkasten van donker hout. Meester67Een gang waaraan onder meer een kinderkamer en een kantoorruimte liggen, leidt naar de trap. Aan de basis daarvan bevindt zich is de werkruimte van Sofie De Meester zelf, die net zoals elke kamer in dit huis in ruime mate is voorzien van ingebouwde opbergruimte. Terug in de fraai gedecoreerde hoge inkomhal valt des te meer op hoe evenwichtig deze woning is ontworpen en ingericht. Het is alsof juist de gedegen technische basis van het plan, met veel aandacht voor details, de creativiteit van Sofie De Meester de vrije hand heeft gegeven. Ze is erin geslaagd bovenop de taart van functionaliteit en comfort een kers te plaatsen die de woning zowaar een vleugje grandeur heeft gegeven.
Binnen zijn er diverse zithoeken maar buiten ook. De tuin bevat alle elementen die nodig zijn voor een luxueus buitenleven, van een zwembad en een jacuzzi tot en met een poolhouse met overdekt terras. Een grote gashaard en voldoende verlichting maken het mogelijk ook in de donkere wintermaanden buiten te aperitieven. Opvallend detail: de muur waarin de haard is ondergebracht is vervaardigd uit blokken van hetzelfde Kroatische natuursteen dat in de gevel en cinemahoek van de woonkamer is gebruikt. Ook dit is een huzarenstukje geweest van de vaklieden, maar die nadruk op gedetailleerd werk past nu eenmaal bij de aanpak van Sofie De Meester, als architect en als bouwbegeleider. “Ik ben erg precies in mijn werk. Een project valt of staat met een uitgebreide voorbereiding en detaillering. Door tevens ervaring in de utiliteitsbouw heb ik een uitgebreide technische kennis, wat hier goed van pas kwam. Mijn creatieve kant heb ik ontwikkeld, onder meer via vele architectuurreizen en door jarenlang te werken voor bureaus in het buitenland. Ik probeer in al mijn ontwerpen zowel functionaliteit als esthetiek evenwaardig te behandelen en het is een tweede natuur geworden om ervoor te zorgen dat het kleinste detail technisch volledig klopt.”
Fotografie: Yannick Milpas