Meet, greet & meet, sleep

Egide Meertens

Architect Egide Meertens is de zakelijk en creatief leider van Egide Meertens Plus Architecten: een team van zeventien ambitieuze (interieur)architecten dat samen met de opdrachtgever op zoek gaat naar oplossingen in een allesomvattende aanpak. In hun totaalprojecten worden exterieur en interieur zorgvuldig op elkaar afgestemd. Hun portfolio is breed maar ze richten zich vooral op particuliere woningen in het hogere segment in België en Nederland. Onlangs voltooiden ze een nieuw ontvangstgebouw voor Egide Plus Architecten en hun gasten. 


Exterieur

Architect, moderne woning, Egide Meertens

Alle leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

Vama Ramen en Deuren

Naadloos 

Omdat het bestaande architectenbureau uit zijn jasje dreigde te groeien, besloot Egide Meertens een vrijstaand ontvangstgebouw te bouwen. Een multifunctionele ruimte die dienst kan doen als vergader- en ontvangstruimte, maar ook een gastvrije plek waar bezoekers kunnen eten en overnachten. Egide: “Ik ben 35 jaar geleden als jonge architect begonnen in een ruimte in mijn ouderlijk huis. Dit is de bestaande woning aan de straatzijde. Na verloop van tijd hebben we een eerste uitbreiding gedaan in de vorm van een nieuw kantoor dat is gebouwd van perceelsgrens tot perceelgrens. Dit kantoor wordt ‘verbonden’ met de bestaande ouderlijke woning middels buiten-ruimtes en een groene patio. Boven op deze aanbouw is later een kubus geplaatst waarin bibliotheek en werkplekken zijn gevestigd.” 


Interieur

Architect, moderne woning, Egide Meertens

Alle leveranciers van het interieur

Schrijnwerk & interieurbouw

Brava

Verlichting

Dr. Light

Gordijnen

De Roos Interieur

Installatie sanitair

Heedfeld NV

Einde minimalistische architectuur 

De laatste fase van uitbreiding is een ontvangstgebouw dat als het ware geïncorporeerd is in het landschap. Dit maakt dat het nieuw ontvangst-gebouw nauwelijks een meter boven het maaiveld uitsteekt. Het gebouw vormt een charmante schakel tussen het bestaande architectenbureau en de prachtige groene omgeving. De keuze om wederom vrijstaand te bouwen leverde opnieuw een buitenruimte op in de vorm van een overdekte groene binnenplaats. De loopbrug is een snelle verbinding tussen de eerste verdieping van het kantoor over het groendak van het ontvangst-gebouw naar de ondergrondse garage. De roestvrijstalen borstwering van deze brug weerspiegelt de wanden en het landschap. Excellent!  

De natuursteen Rosso Persiano vormt de rode draad in het interieur. Een gesloten kastenwand in donker wengé verbergt een bed dat automatisch uitgeklapt kan worden. Er zit ook een keuken achter de wand en er is wasgelegenheid en een apart toilet. In dit nieuwe gebouw is gebruikgemaakt van hoogwaardige, stoere en eerlijke materialen waarbij de kleur wit nergens terug te vinden is. Egide: “Opdrachtgevers zijn soms twee uur onderweg naar ons kantoor. De bedoeling is dat deze bezoekers hier kunnen overnachten. De volgende dag kunnen ze uitgerust Maastricht bezoeken of een wandeling maken in de prachtige omgeving.”  

Het ontvangstgebouw illustreert samen met het bestaande kantoor de toekomstgerichte visie van Egide Meertens Plus Architecten. In elke fase van de uitbreiding hebben ze oog voor hoe de verschillende gebouwen ooit onafhankelijke woonunits kunnen zijn. Het is mooie uiting van waar het architectenbureau voor staat: ruimte, licht, plaatsgebonden ontwerpen en duurzaamheid in de ruimste betekenis van het woord. Rekening houdend met toekomstgerichte flexibiliteit en multifunctionaliteit. 

Editor: Media team

Datum: 24-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Philippe Van Gelooven