Meer dan alleen maatwerk

Laura Calleeuw Interior Design

Een interieur moet esthetisch en functioneel zijn, maar het dient ook als een eenheid over te komen en een thuisgevoel op te roepen bij de bewoners. In deze magistrale Oost-Vlaamse villa heeft interieurarchitect Laura Calleeuw dat effect bereikt door enerzijds kleuren, materialen en vormen overal te laten terugkeren en anderzijds door haar doorgedreven aandacht voor details. Of het nu grepen zijn of hoeken, steeds heeft ze zorg gedragen voor vloeiende overgangen. Die subtiliteit heeft een weldadig emotioneel effect. Ze verhoogt niet alleen de beleving van deze villa, maar maakt ze ook blijvend. 


Keuken

Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design

Alle leveranciers van de keuken

Maatwerk keramisch werkblad en wastafel

Westvlaams Tegelhuis

Raamdecoratie

Inge Bogaert

Maatwerk keuken

GDC Concept

Interieurarchitect

Laura Calleeuw Interior Design
Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design

Perfecte afrondingen  

Pivoterende deuren kunnen de keuken afsluiten van de rest van het huis. Ze gaan dan volledig op in de wanden. De ruime keuken is voorzien van alle apparatuur om maaltijden te bereiden maar de techniek springt niet in het oog. Integendeel, de keuken kenmerkt zich door een warme sfeer, mede door het vele gebruik van hout. Systemen van lades en kastjes gaan naadloos op in de meubelen waarvan ze deel uitmaken en dat ‘naadloos’ mag letterlijk worden genomen. De blik wordt niet afgeleid door tal van hoeken en onderbrekingen. De latjes in de zijwand lopen bijvoorbeeld helemaal door. Maar een dergelijke perfecte afronding ontstaat niet vanzelf, het is méér dan alleen maatwerk. “Het is het resultaat van een optimale samenwerking tussen de interieurarchitect en de uitvoerders”, zegt Gilles Deceuninck, van GDC Concept. “Laura heeft een prachtig concept uitgedacht en nauwgezet uitgetekend, maar ze bespreekt het ook met Dumobil, met mij, de schrijnwerker, met de schilder en de overige onderaannemers en houdt terdege rekening met onze technische opmerkingen. Details bepalen de kwaliteit van de afwerking, maar ik moet dan ook de ruimte krijgen om die mogelijk te maken en Laura beseft dat als geen ander en geeft die ruimte ook. Deze meubelen zijn millimeterwerk, zo nauw en precies sluit alles op elkaar aan, en toch wringen ze nergens.” 


Woonkamer

Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design

Alle leveranciers van de woonkamer

Verlichting

Lightpoint

Meubelen

Casteelken

Maatwerk interieur

GDC Concept

Schilderwerk

Vroman Decoratie

Doorlopende raamdecoratie 

Ook in de zitkamer heeft Laura Calleeuw ervoor gezorgd dat de bewoners de ruimte kunnen afsluiten van en openen naar de tuin volgens hun eigen behoefte. “Ik heb daarvoor de raamdecoratie volledig laten doorlopen”, legt ze uit. De indeling van los meubilair, de verhoudingen van tapijten en overige aankleding is zodanig dat de vierkante meters optimaal benut worden: geen grote lege plekken, maar een kamer die uitnodigt tot samenzijn en ontspanning, al dan niet met de haard aan. “Een vlam is belangrijk voor de sfeer. Daarom heb ik het televisiescherm weggewerkt achter een verschuifbaar houten paneel. Als het niet in werking is, moet je ook niet op zo’n groot zwart scherm zitten staren.” Ook zonder dat er geanimeerde gesprekken plaatsvinden, baadt deze ruimte overigens al in een warme sfeer. Dat is deels te danken aan de stoffen, materialen en kleuren, die Laura Calleeuw zorgvuldig op elkaar heeft afgestemd. “Het effect waarnaar ik streef noem ik ‘cozycation’. Dat is vergelijkbaar met een hotel- of vakantiegevoel in eigen huis, maar net een stapje verder. Dat effect bereik je niet vanzelf. Dit concept is het resultaat van een dialoog tussen mij en de bewoners, en ook van een interactie tussen interieurarchitectuur, architectuur en buitenomgeving. Het leven in deze woning wordt interessanter door de interacties tussen de ruimtes en de tuin als je erdoorheen wandelt. Doordat alle verhoudingen kloppen is die wandeling telkens weer aangenaam en ontstaat er sereniteit.” 


Slaapkamer

Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design
Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design

Comfortabel en functioneel 

De masterbedroom en een logeerkamer zijn in de vleugel tegenover de zitkamer gesitueerd. Ook hier komen bepaalde elementen uit Laura Calleeuws concept terug, zoals de houten latjes, en wordt het gevoel van eenheid met de rest van de villa versterkt. Het zicht op de tuin in aanleg is indrukwekkend. Dressing en badkamer zijn in de directe nabijheid, comfortabel en functioneel maar niet overdreven ruim. Uit dat laatste blijkt dat de villa niet is bedoeld om te pronken maar om van te genieten. “We hebben alles wat we nodig hebben op het gelijkvloers, zodat we tot op hoge leeftijd hier kunnen blijven wonen”, zegt de vrouw des huizes. “De bovenverdieping bevat een keuken, badkamer, slaapkamers en zelfs een zitkamer, en vormt een aparte woonruimte. Daar zou later een verzorgster kunnen overnachten, maar nu gebruiken we die verdieping voor onze kinderen en kleinkinderen. Ze kunnen hier blijven zolang ze willen, ook omdat ze zich kunnen terugtrekken in hun eigen woongedeelte.” Ruimte te over in deze magnifieke villa, maar ruimte om te genieten. Een balzalen maar kamers die van alle comfort én sfeer zijn voorzien. Voor het comfort zorgden de architect, Dumobil en de bouwers, voor de sfeer de binnenhuisarchitect, de schilder en de schrijnwerker. Zoals de twee vleugels de bewoners omarmen in steen en glas, zo dompelen de meubelen en woonaccessoires hen onder in eersteklas woongenot. 


Binnentuin

Maatwerk, Interieur, Laura Calleeuw Interior Design

Alle leveranciers van de binnentuin

Villabouw

Dumobil

Tuinarchitect

Berdea

Zwembad

Swim-Fun

Klassiek Romeinse allure 

De voorzijde doet de villa ‘gewoner’ lijken dan ze in werkelijkheid is. Pas als je binnenstapt word je geconfronteerd met de omvang van de achtertuin, die niet alleen vanuit de inkomhal maar vanuit elke ruimte in de woning goed zichtbaar is. De masterbedroom en de zitkamer omarmen een stuk ervan als twee uitgestrekte vleugels. De waterpartij en de daarin geplaatste sculpturen geven dit deel een klassiek Romeins allure. Verderop zijn fruitbomen aangeplant, bloembordessen en stukken gazon. Lichte hoogteverschillen en kronkelingen verankeren de blik en leiden die af van de velden in de verte.

Binnenzwembad 

Het andere deel van de villa omvat nog een kleine binnentuin – met daarin een tegenhanger van de boom die voor het huis staat – en begint met een bijkeuken, annex wasruimte. Het meest in het oog springt echter het binnenzwembad, mét fitnessruimte en wellness. “De bewoners zijn erg sportief en maken veel gebruik van dit bad, maar het was ook logisch dat ze het niet aangenaam zouden vinden als voorbijgangers op straat hen zouden kunnen zien zwemmen. Geen venster in de buitenmuur betekent echter een gesloten, donkere doos creëren”, zegt Gauthier van Nieuwenhove, bouwadviseur villabouw bij Dumobil. “We hebben dat opgelost door het dak deels van glas te maken en door de binnentuin. Die tuin zorgt niet alleen voor daglicht, maar accentueert ook de H-vorm van het plan dat de architect heeft getekend, het gevoel omarmt te worden door de woning en niet ingesloten”, aldus Gauthier. Deze oplossing is een mooi voorbeeld van het creatieve denken van Dumobil, en ook weer van de optimale samenwerking tussen alle betrokkenen. “De villa is groot, maar dat heeft ons niet belet er een energiezuinige woning van te maken, waarvoor we de best mogelijke isolatie en duurzame energievoorziening hebben gekozen. Of beter: heeft de opdrachtgever gekozen. Wij zorgen altijd voor volkomen transparantie in de prijzen en kwaliteit en geven voor alles evenwaardige alternatieven. We ontzorgen de klant ook, van a tot z.” 

 

Editor: Media team

Datum: 04-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Germán Bourgeat