Maximale openheid achter een gesloten voorgevel

Op een diep en zuidwestgericht perceel van net geen 2.300 vierkante meter ontwierp Mathieu Verhoeven Architectuur deze karaktervolle hedendaagse woning. Bij het ontwerp en de verdere afwerking werden angstvallig alle overbodige franjes vermeden. Wegens de aanzienlijke diepte van de tuin speelt het leven zich helemaal aan de achterzijde van de woning af. De minimalistische voorgevel vormt een barrière tegen de buitenwereld en waarborgt totale privacy. 


Woning

Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Alle leveranciers van de woning

Verfrissende soberheid 

Het ontwerp verleidt met zijn onopvallend-opvallende soberheid, zowel in vormentaal als in materiaalgebruik. De gesloten voorgevel is uitgewerkt in een slanke en in wildverband verlijmde gevelsteen. Het verdiepingsniveau is licht teruggetrokken en het gelijkvloerse volume wordt gedomineerd door zwarte, geprofileerde aluminium gevelplaten. Deze laatste onderstrepen de horizontaliteit van de constructie en onttrekken de garage met sectionaalpoorten aan het zicht. Links van de voorgevel lopen de aluminium panelen door tot aan de perceelsgrens met een geïntegreerd tuinhek. De voordeur bevindt zich onopvallend in de zijgevel. 

Diep en rustgevend  

De diepe tuin werd qua beplanting met zijn grasperk, siergrassen, enkele struiken en een haag sober en rustgevend gehouden en sluit aan op het terras in een kalkhoudende natuursteen. Het terras eindigt in een organische vorm, wat op zijn beurt mooi contrasteert met de strakke, beglaasde hoek tussen salon en keuken. Achteraan werd gewerkt met overstekende luifels. Deze geven ontstaan aan een overdekt terrasgedeelte en gaan ‘s zomers oververhitting tegen, doordat ze de glaspartijen aan direct zonlicht onttrekken. De luifels zorgen er tevens voor dat enkel op de verdieping zonwering werd voorzien. 


Inkomhal

Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Alle leveranciers van de inkomhal

Deuren en deurklinken

Anohid

Haard

M-Design

Discrete inkomhal 

Niettegenstaande de grote en pivoterende glazen voordeur fungeert de inkomhal als een soort van discreet sas, gericht op privacy. Aan de rechterzijde verbergt een grote en witte pivoterende deur met ingefreesde handgreep voor de bezoeker wat zich dieper in de woning afspeelt. De hal baadt in natuurlijk licht en op de vloer zorgt het eiken parket voor een warme welkomstsfeer. Recht tegenover de voordeur een vestiaire-kastenwand in zwart fineerhout, waarin de deur naar het gastentoilet verborgen zit. Links geeft een plafondhoge deur met eveneens ingefreesde handgreep toegang tot de wasplaats. In het gastentoilet ligt een Mortexvloer. Het handwasbekken is in zwarte natuursteen met een onderbouw van zwart eikenfineer. 


Keuken

Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Alle leveranciers van de keuken

Maatwerk interieur

Foca bvba

E-Installatie

Nictric BV

Keukenvloer

DW Technieken
Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven
Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Licht en zicht geoptimaliseerd 

Achter de pivoterende witte deur opent zich een zee van licht en ruimte met de eetplek, het salon en aansluitend de open keuken. Absolute blikvanger hier zijn de grote glaspartijen achteraan met een prachtig panoramisch dieptezicht op de tuin. Door de aansluitende glasvlakken koud te verlijmen, kon gewerkt worden met een minimum aantal bijzonder slanke en vrijwel onzichtbare profielen. De zwarte, dragende kolommen werden licht naar binnen geplaatst, waardoor de gordijnen ononderbroken doorlopen. De hele leefruimte opent zich als het ware richting de tuin. In de eetruimte trekt een vide extra daglicht naar binnen. Boven de zwarte rechthoekige eettafel prijkt een pendel van Flos. In het salon bevindt zich een maatwerkkastenvolume deels in gelakte mdf en deels in zwart eikenfineer. De gashaard zit verwerkt in het witte gedeelte, de tv hangt tegen de zwarte wand. Qua verlichting werd gewerkt met een mix van witte en zwarte op- en inbouwpotjes, waarvan een aantal gemonteerd op een ingewerkte rail. Het eiken parket werd hier doorgetrokken. De keuken is voorzien van kastenvolumes in zwart eikenfineer, met een witte wand boven het spoelgedeelte. Het kraanwerk is in een geborstelde, grafietkleurige uitvoering. Het eiland en de werkbladen zetten de zwarte toon verder in een donkere natuursteen. De keukenvloer is in mortex en een schuifraam geeft toegang tot het terras. 


Badkamer

Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Alle leveranciers van de badkamer

Mortex bekleding

Mortex

Badkamer

DW Technieken
Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven
Perceel, kubistische woning, Mathieu Verhoeven

Ruim en functioneel 

Tussen eetplaats en keuken leidt een open eiken trap naar het verdiepingsvolume. Hier bevinden zich twee kinderkamers, een multifunctionele ruimte en de mastervleugel. Ook boven werd gebruikgemaakt van kaderloze deuren en zorgt parket voor een warme sfeer. Deze laatste bevat aaneensluitend de masterslaapkamer, de dressing en de badkamer. In de badkamer werden wanden en vloeren uitgewerkt in mortex, wat voor een zachte, warme toets zorgt. Het op maat gemaakte lavabomeubel met dubbel wasbekken is van corian, op een onderbouw van witgelakte mdf. Het kraanwerk is van Gessi. Voor het grote raam, voorzien van shutters, bevindt zich een vrijstaand ligbad. Achter een glazen wand een ruime doorloopdouche, voorzien van een handige nis in de wand. De dressing bestaat uit een lange gang met een raam aan het uiteinde. Tegen beide wanden werden zwarte maatwerkdressingkasten geplaatst. 

Editor: Media team

Datum: 07-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nick Cannaerts