Van matrassenfabriek tot veelzijdig kantoorpand | Bernard de Clerck

Bernard de Clerck heeft bewust authentieke elementen behouden

Architect Bernard De Clerck bouwde een oude matrassenfabriek om tot veelzijdig kantoorpand. Samen met hoofdaannemer Tom de Sloover werd het pand volledig gerenoveerd. Bernard: “De in totaal drie verdiepingen hebben we zo opgeknapt dat we hier met ons team uitstekend kunnen werken.”

Bij de renovatie zijn bewust verschillende authentieke elementen die verwijzen naar de fabriekswerkzaamheden behouden, zoals de grote katrol. Daarnaast is er een mooie stenen vloer gelegd, passend bij de stijl uit die tijd. Ook zijn er verschillende houten elementen toegevoegd, zoals de houten vloer in het achterste deel van het kantoor, geleverd en geplaatst door Patrick de Voogt. Een mooi contrast met het vele metaal in het pand.


“De houten elementen vormen een mooi contrast met het vele metaal in het pand”


Open uitstraling
Het bijzondere schilderwerk is verzorgd door Defloo. Om het geheel een meer open uitstraling te geven, zijn er in samenwerking met Van der Meirsch grote raampartijen gecreëerd die zorgen voor een sfeervolle lichtinval. Casentis heeft hierbij gezorgd voor passende verlichting en de armaturen en fabriekslampen zijn geleverd door Deltalight en Vergeten Verlichting. Van Ballenberghe heeft het prachtige schrijnwerk en de maatwerk kasten gerealiseerd. De gezellige haard op de begane grond is van Verplancke en geeft het pand letterlijk meer warmte en de keuken door Philco Design is een knusse hoek waar vaak gezamenlijk geluncht wordt. Recon Bouw heeft het losse meubilair gemaakt.


“Ik vind het belangrijk om één geheel te creëren, zodat alles mooi in elkaar overvloeit en het een totaalplaatje wordt”


Oosters-Japanse tuin
“Daarnaast hebben we de aangrenzende tuin opgeknapt in samenwerking met van Ackere tuinen”, vertelt Bernard. “Hier hebben we een mooie binnentuin van gemaakt in een Oosters-Japanse sfeer. Als architect kijk ik namelijk altijd verder dan alleen het huis en probeer ik ook de tuin en het interieur mee te nemen in het ontwerp. Ik vind het belangrijk om één geheel te creëren, zodat alles mooi in elkaar overvloeit en het een totaalplaatje wordt.”

 

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: