Betonlook, Dirk Hulpia, the art of living

 • Architect
  Hulpia Architecten
  Evergem | www.hulpia.be
 • Bouwbedrijf
  BVBA Bmc Bouw
  Eeklo | www.dmcbouwbvba.be
 • Trappen
  Genico creative stairs
  Ruiselede | www.genico.be
 • Pleisterwerken
  HUUS Stucwerk muurafwerking
  Gent | www.huus.be
 • Interieurbouw
  NV Qubus
  Aalter | www.qubus.be

Massieve betonlook | Hulpia Architecten

In een rustige verkaveling, even buiten Gent, valt deze strakke villa op tussen de overwegend traditionele bouwstijl in de buurt. Om inkijk in de betonnen woning met royale glaspartijen te beperken, bedacht architect Dirk Hulpia een ingenieuze oplossing. Hij trok rond de woning een extra betonnen wand op, een tweede huid als het ware, die zowel functioneel als esthetisch tot verbazende resultaten leidde. Deze woning aanbidt de massieve betonlook; terughoudendheid hierin wordt duidelijk geschuwd.

Betonlook, Dirk Hulpia, the art of living

Trap: genico creative stairs. Interieurbouw: NV Qubus. Verwarming: Ecoheating.

 

Extra betonnen mantel

De bouwheer klopte aan bij architect Dirk Hulpia met een vrij gedetailleerd verlanglijstje. De woning moest lichtrijk zijn, sober van afwerking en inrichting en met een rustgevend ruimtegevoel. Vooral de vraag naar talrijke grote glaspartijen riep vragen op over inkijk en privacy in de dichtbebouwde wijk. Het probleem werd opgelost door rond de woning een extra mantel met betonlook te plaatsen waarin diverse openingen en uitsparingen van uiteenlopende grootte voorzien waren. Deze openingen vallen niet exact samen met de raamopeningen in de echte gevel met betonlook, waardoor een speels en boeiend effect werd bereikt. Er is doorkijk, maar zo goed als geen inkijk.

Betonlook, Dirk Hulpia, the art of living

Elektra: Niko België. E-Installatie: KR Elektro. Keuken en meubilair: Qubus.

Trap: genico creative stairs. Vloeren: ArtFloor Bevers BVBA. Bureau: Qubus.

 

Totale openheid

De kleine inkomhal omvat een vestiaireruimte en een gastentoilet. Meteen komen we in de imposante leefruimte met een vide van 6 meter hoog. Alle glaspartijen zijn er verdiepingshoog. De lichtinval is er overweldigend, nog versterkt door de witte gietvloer. De aankleding werd bewust sober gehouden met enkel een grijze stoffen zitbank, een laag glazen designtafeltje op fijn zwartmetalen onderstel en enkele potten met planten. Naast de inkomhal hangt een opvallende, zwevende, eveneens bronskleurige box waarin één van de badkamers boven werd aangebracht.

Betonlook, Dirk Hulpia, the art of living

W-Installatie: BVBA Patrick Verwilst. Badkamers: Desco sanitair.

Betonlook, Dirk Hulpia, the art of living

Pleisterwerken: HUUS Stucwerk muurafwerking. Schrijnwerken: De Jaeghere Aluminium Ramen. Betonwerken: DEROGRO.

 

Kookeiland en eettafel in één

De keuken is bereikbaar langs twee zijden van het kastenvolume. Midden in de ruimte bevindt zich een imposant kookeiland met werkblad in gebrand graniet op een sokkel van kastjes in gebrand eikfineer. In het verlengde van het kookeiland werd een ontbijttafel aangebouwd. Een wand van de keuken werd voorzien van witte maatwerk inbouwkasten. In deze wand werd, naast een koelkast, eveneens een onzichtbare deur aangebracht naar de technische ruimtes. Vanuit de keuken is het overdekte terras zichtbaar.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne geschreven voor magazine nr.3 2020
Fotografie: German Bourgeat

_____

Wil je meer projecten zien van Hulpia Architecten?