Maatwerk als de nieuwe standaard 

IA Interior Architects

Interieurarchitecten zijn soms net illusionisten. Frederik Schiemsky en Katrien Roefs hebben van dit ruime, maar niet overdreven grote appartement een optisch spektakel gemaakt. De beleving is groots, enerzijds door het visueel integreren van de keuken in de open leefruimte, anderzijds door het werken met gebogen wanden in de en-suitebadkamer. Het magniefieke uitzicht op de Schelde doet de rest. 


Entree

Maatwerk, appartement, IA Interior Architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Vloerkleed schapenvacht

The Wool Studio

Even stilstaan
Wonen in de grote stad wordt pas echt aantrekkelijk als je geen concessies hoeft te doen aan de ruimte. Je bent dicht bij alle voorzieningen die een stadscentrum biedt en geniet tegelijk binnenshuis van een oppervlakte en panorama dat je associeert met landelijk wonen. De voordeur van dit appartement geeft uit op een kleine hal, waaraan zich bergruimtes en een garderobe bevinden. De werkelijke entree ligt achter een tweede deur, waardoor je direct in de prachtige aaneengesloten leefruimte terechtkomt. Hier staat iedere bezoeker eerst even stil om het effect op zich te laten inwerken: dat van de lange kamer zelf en vooral het zicht door de ramen die haar volledig omsluiten. Van de kaaien tot de Linkeroever, de schepen op het water en de luchten erboven, een panorama dat nooit helemaal hetzelfde is en dat dus ook nooit verveelt. 


Keuken

Maatwerk, appartement, IA Interior Architects, The Art of Living

Alle leverancier van de keuken

Lederen vloerbekleding

Etagon

Ingepast in de leefruimte
Het meest opvallend aan de leefruimte is de inpassing van de keuken. De kookeilanden vormen geen visuele eilanden in de ruimte maar zijn op hoogte van de meubelen. De keukenapparatuur, zoals koelkast, stoomoven en koffiehoek, zijn weggewerkt in de wandkasten. De keuken is van alle gemakken voorzien, zoals een wijnklimaatkast, maar niet het dominante element in de ruimte, zoals de trend tegenwoordig bijna lijkt voor te schrijven. Daardoor worden ook taken als koken en drankjes inschenken meer onderdeel van één vloeiende reeks handelingen. “Zo’n integratie is het voordeel van de keuze om overal maatwerk toe te passen”, zegt Frederik Schiemsky, interieurarchitect bij Studio RS, de high-end afdeling van IA your interior architect. “Niets is standaard in deze woning, in plaats daarvan kun je zeggen dat maatwerk de nieuwe standaard is geworden. Daar zit overigens ook een nadeel aan, namelijk dat je eindeloos met elkaar kunt discussiëren over de gewenste dikte van een tafelblad of de diepte van een kast. Alles is immers mogelijk. Het proces duurt langer, maar het resultaat is ook meer bevredigend.” 


Zitruimte

Maatwerk, appartement, IA Interior Architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de zitruimte

Schilderwerk

General Painting

Domotica & schakelaars

DuoTecno

Maatwerk interieur

Meubelmakerij Ceulemans

Houten vloer

Global Wood

Meterslange schapenvacht  
Aan één zijde van de kookeilanden is een eethoek ingericht met een lange, donkere tafel. Tegen een zijwand is een open kast vol planten neergezet tegenover die groene wand is een zithoek gecreëerd. “Al het maatwerk is gerealiseerd door bedrijven in Nederland of België. En de producten zelf – zoals deze tafel – kunnen generaties lang mee. Local sourced en kwaliteitsambacht, dat is onze definitie van duurzaam, want als iets niet duizenden kilometers hoeft te worden getransporteerd en nooit te worden weggegooid, kun je pas echt spreken van een kleine ecologische voetafdruk. In het zitgedeelte van de ruimte hebben we bijvoorbeeld een meterslang schapenvacht op de grond gelegd. Voor zo’n groot vloerkleed heb je de wol van dertig schapen nodig en dan nog enkel van hun ruggen. Die kwaliteit vind je enkel in een gespecialiseerd bedrijf.” 

Huidige en toekomstige wensen  
In het beton van het plafond boven de zithoek is rekening gehouden met de mogelijkheid van het plaatsen van een wenteltrap. Zo kunnen dit appartement en dat erboven ooit worden samengevoegd. Frederik Schiemsky moest in zijn ontwerp dus niet alleen rekening houden met de huidige wensen van de bewoners maar ook met toekomstige. Daarom is wat de tweede slaapkamer zou worden veranderd in een kantoor. De toegang tot de masterbedroom is ingenieus verscholen achter een stalen deur waarachter zich een sas bevindt. De achterste, gelijksoortige deur voorkomt dat gasten inkijk hebben in de slaapvleugel. Eenmaal in deze vleugel komt er overigens een tweede moment van stilstaan en bewonderen. De wanden zijn namelijk niet recht maar gebogen – en toch voorzien van verticale houten latten, zodat even de indruk van gezichtsbedrog ontstaat. “De latten zijn licht conisch gemaakt, wat die buiging heeft mogelijk gemaakt”, legt Frederik Schiemsky uit. “Zo hebben we dit deel van het appartement groter doen lijken dan het in werkelijkheid is. Tegelijk zijn er in de wanden ook weer kasten weggewerkt.” 


Slaapruimte

Maatwerk, appartement, IA Interior Architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapruimte

Tegels badkamer

OLVAST TEGELS

Maatwerk interieur

Meubelmakerij Ceulemans
Maatwerk, appartement, IA Interior Architects, The Art of Living

Dubbele douche  
Nooit twee zonder drie, en het derde moment komt in de badkamer. De combinatie van ligbad met douche is fraai betegeld met mozaïeksteentjes, maar de werkelijke verrassing is de mogelijkheid het licht te laten variëren van kleur en temperatuur. Dat geeft, vanzelfsprekend, een extra dimensie aan het nemen van een bad of douche. 

Het bedieningspaneel is geïntegreerd met dat van het water. “Het bedrijf dat deze verlichting heeft ontworpen is Italiaans en wij hebben hier een van de eerste exemplaren in België geïnstalleerd. De kleuren zijn mooi maar ook het paneel zelf, wat we sterk deed denken aan de oude Technics tuners.” In het kantoor bevindt zich een tweede badkamer, voorzien van een dubbele regendouche, dus zelfs de gasten kunnen gebruik maken van een maatwerk bad. “Maar waar je als architect óók bij stil moet staan, is dat zo’n dubbele regendouche weer extra debiet vraagt van de waterleiding en extra afvoer, en dat je die stevige buizen ook weer onzichtbaar moet wegwerken. Ook als je niet met je opdrachtgevers overlegt over de juiste tint en de gewenste lengte ben je voor jezelf aan het passen en meten. Een appartement als dit mogen inrichten is dankbaar werk, geeft je creativiteit de vrije loop, maar is ook uitdagend in velerlei opzichten.” 

Het eindresultaat is een appartement dat in velerlei opzichten vooral uniek is. Er zijn producten in verwerkt die niet vaak worden toegepast, het heeft een indeling die je bepaald niet overal tegenkomt en alle meubelen en alle wanden zijn maatwerk. Het is ook het resultaat van een constante dialoog. Als architect en opdrachtgever elk hun eigen gang mogen gaan, sluipt er ongemerkt allerlei standaardisering in een concept. De een daagt de ander uit en uit dat voortdurende spel van elkaar scherp houden ontstaat iets waarin de opdrachtgever zich thuis en de architect zich trots op voelt. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 19-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts