wonen in het bos | Basil Architecture, the art of living

Luxueus wonen in het bos | BASIL Architecture

In het bosrijke Aalter bevond zich op dit perceel van 1.500 vierkante meter een houten vakantiechalet, verscholen tussen de hoge bomen. Bij een eerste bezoek viel het architectenduo en -koppel Lorenzo Deceuninck en Robin Van Beveren als een blok voor deze idyllische plek. Ze besloten om de typische vormentaal van het chalet te behouden en, meer zelfs, te versterken bij de uitbouw naar een volwaardige woning. Het resultaat is een unieke ‘signature villa’ die letterlijk en figuurlijk werd voorzien van een ‘gouden randje’. Wonen in het bos is nog nooit zo gecombineerd met high end villabouw.

Zithoek: Ligne Roset. Kunst: Jean Godecharle. Schilderwerken: Martledeco Acc. Eetkamerstoelen: Vitra. Eettafel (MDF Italia): Art Nivo. Verlichtingsbanden: Davide Groppi.

JUNG schakelmateriaal – exclusief in België verdeeld door: Stagobel Electro

Lijnwerk parket: Rectavit. Verlichting: J. En E. Van Craen. Zwarte houten vloer: WOODlife FLooring. Keukenapparatuur: Novy NV. Keuken- en interieurbouw: BABO bouw & interieur. Fabrikant mateiraal kastenwand keuken: Homapal.

 

Oorspronkelijke vorm bewaard én geaccentueerd

De bouwheren-architecten beslisten om het chalet te renoveren en uit te breiden met een nieuwbouwvolume. Het typische en licht hellende zadeldak van het chalet werd tot tweemaal toe herhaald in de aanbouw en zorgt voor een boeiende ritmiek. Voor het nieuwbouwgedeelte viel hun keuze op een staalskelet omwille van de grote overspanningen die dit bouwprocedé mogelijk maakt. Het is tevens een lichte constructie waarbij het dak aan één zijde van de woning slechts op twee plaatsen ondersteund wordt door een slanke stalen balk. De buitengevels zijn bekleed met verduurzaamd en geolied douglashout. Deze ongekende manier van bouwen zorgt voor luxueus wonen in het bos!

Natuursteen: Hullebusch. Installateur sanitair: Vandenbossche Andy.

Kraanwerk: VOLA België. Gietvloer badkamer: Liquidfloors.

wonen in het bos | Basil Architecture, the art of living

Buiten set: Serax.

Kozijnen (merk): Reynaers Aluminium België. Plaatsing kozijnen en ramen: Vanhoutte-Maes. Architect: BASIL Architecture. Buitenverlichting (staand): David Groppi. Betonwerken: NV Trans – Beton.

 

Gedurfd kleurgebruik

Achter de hoge houten schuifpoort wordt de bezoeker meteen verrast door de voorgevel, die volledig in goudkleur werd uitgewerkt. Zowel langs binnen als langs buiten werd ook de rest van de woning voorzien van goudkleurige accenten. Zo is ook het schrijnwerk van de ramen, een realisatie van Reynaers Aluminium, goudkleurig geanodiseerd. In het najaar zorgt dit ervoor dat de woning bijna onzichtbaar opgaat in de herfstkleur van de bomen. Achter de voordeur bevindt zich de inkomhal, die in schril contrast sober werd voorzien van een grijsbruine polyurethaan gietvloer van Liquidfloors. De kastenwand en deur van het gastentoilet werden afgewerkt met Tusk van Boss Paints voor een eerder ruwe en rustgevende betonlook. Aan de rechterzijde van de inkomhal bevindt zich de toegang tot de bijkeuken, wasplaats en kelder.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Douterligne, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Pieter Clicteur

____
Wil je meer zien van BASIL Architecture?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!