Luxe villa | BEO Architecten, the art of living

  • Stalen deuren
    Fraam stalen deuren
    Lokeren | www.fraam.be
  • E-Installatie
    Kris van Bunderen
    Sint-Niklaas

Luxe villa in Neoclassicistische stijl | BEO Architecten

In een door eeuwenoude bomen en hagen omzoomd plantsoen aan de rand van een Vlaamse stad ligt deze prachtige, luxe villa in Neoclassicistische stijl. Aan de buitenzijde is de pracht en praal van de villa nooit aangetast, maar vanbinnen kon de villa wel een grondige opknapbeurt gebruiken. BEO Architecten herstelde de ware aard van dit monumentale pand. Zaakvoerder Tom Beddeleem vertelt.

Luxe villa | BEO Architecten, the art of living

Deurbeslag: BV Azzari. Stalen deuren: Fraam stalen deuren.

 

Lang vervlogen tijden

Deze parel van een villa stamt uit 1925 en is opgetrokken in Neoclassicistische stijl, waarvan de rijk gedecoreerde gevel en het staal- en smeedwerk typische stijlelementen zijn. Hoewel de luxe villa aan de rand van een stad ligt, op geringe afstand van een steenweg, raken de geluiden van voorbijrazend verkeer al snel naar de achtergrond wanneer je het perceel betreedt. Onder het bladerdak van de hoge bomen, waarvan enkele bovendien op de erfgoedlijst staan, waan je je in lang vervlogen tijden.

Luxe villa | BEO Architecten, the art of living

E-Installatie: Kris van Bunderen. Verlichting binnen: Verlichting.be. Maatwerk interieur: Wooden Heart.

 

In ere hersteld

Bij binnenkomst is direct merkbaar dat de Neoclassicistische ambiance in ere is hersteld, zonder in te boeten op wooncomfort. Zo valt in de inkomhal het oog op de prachtige natuurstenen vloer en op de sierlijke plafondmoluren, alsof deze de tand des tijds met gemak getrotseerd hebben. Toch heeft het interieur er door de jaren heen niet altijd zo uitgezien. In de afgelopen eeuw heeft de villa tal van eigenaren gekend, die ieder hun tijdsgeest in de woning aanbrachten en daarmee het klassieke karakter van de woning aantastten. “We hebben de ware aard van de villa in ere hersteld”, vertelt Tom Beddeleem, architect en zaakvoerder van BEO Architecten.

Architect: BEO Architecten. Hoofdaannemer: Elpe Woningbouw.

Luxe villa | BEO Architecten, the art of living

Grondige verbouwing

BEO Architecten nam niet alleen het interieur onder handen; ook de technische installaties bleken aan vervanging toe. Tom: “Pas wanneer je een woning koopt, merk je wat eraan schort: het water liep niet goed door de leiding, de elektriciteit was gedateerd, de verwarming werkte niet goed, et cetera, en dus kon een deel van het gebouw niet worden gebruikt. Aanvankelijk waren we niet van plan zo grondig te verbouwen, maar om van deze luxe villa een leefbare woning te maken, waren deze ingrepen noodzakelijk. Er gaat veel zweetwerk schuil achter dit mooie plaatje.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Annick Vernimmen

____
Wil je nog meer zien van BEO Architecten?