overdekt terras, Stoop-Tuinen, the art of living

  • Sparq Tuinen
    Spegelt 40
    5674 CD Nuenen

Luxe overdekt terras | Sparq Tuinen

Het meest besproken onderwerp in Nederland is zonder twijfel het weer. Zeker in de zomer! Kunnen we wel of niet buiten zitten? Gaat de barbecue door? Of toch voor de zekerheid een partytentje opzetten? Die onzekerheid over het weer is vaak de reden dat veel mensen kiezen voor een overdekt terras of overdekte veranda. Tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar van Sparq Tuinen geeft tips waar je op moet letten bij het plaatsen van een overdekt terras. Hij vertelt je meer over de stijl die je graag terugziet in de overkapping, de beste plek om haar te plaatsen en de juiste afwerking.

Welke stijl?

Tijdens de zoektocht naar een dak boven je hoofd in de tuin kom je verschillende keuzes tegen. Ten eerste: een standaardproduct of maatwerk? Het nadeel van een standaardoverkapping is dat je niet vrij bent in het kiezen van de stijl. Ook wat betreft de maten ben je meer gebonden. Het spreekt voor zich dat in de tuinen van Sparq Tuinen vaak maatwerk voorkomt. Een tuinarchitect houdt nu eenmaal van vrijheid om te ontwerpen wat hij in zijn hoofd heeft. Bij maatwerk kun je kiezen voor een overdekt terras dat aansluit bij de stijl van het woonhuis of juist afwijkend. Als het terras of de veranda aan het huis vastzit of daar dicht in de buurt staat, wordt vaak gekozen voor eenzelfde stijl als die van het huis. Staat de overkapping verder weg of tegen het groen, dan kan het zijn dat de veranda juist afwijkend wordt vormgegeven om beter op te gaan in de omgeving.

overdekt terras, Stoop-Tuinen, the art of living

De beste plek

Bij veel huizen zie je dat de veranda aan het huis vast wordt gemaakt en dan ook nog vaak voor de openslaande deuren. Dat is niet altijd de juiste keuze. Bedenk voor de plaatsing of er nog wel voldoende licht binnen komt. Niets zo vervelend als een donker huis! Een lichtstraat of lamellendak kan wel iets helpen, maar 50 % van je licht ben je zomaar kwijt! Als Sparq Tuinen de plaatsing van een overkapping gaat inplannen, onderzoeken ze vaak of een veranda zodanig geplaatst kan worden dat het onderdeel van het huis wordt, maar geen licht wegneemt. Vaak is dit ook nog gunstig in relatie tot de zichtlijnen vanuit het interieur. Een andere overweging voor de plaats is de bezonning. Is overdag niemand thuis vanwege werk? Dan is het fijn als de avondzon nog net onder de overkapping valt.

overdekt terras, Stoop-Tuinen, the art of living

Afwerking en luxe

The sky is the limit tegenwoordig met de afwerking en accessoires die in een veranda opgenomen kunnen worden. TV, internet, (gas-)haard, keuken, barbecue, enzovoort. Een overweging is ook of de wanden al dan niet dichtgemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld glazen wanden. Dat laatste in combinatie met heaters of een haard zal ervoor zorgen dat het overdekte terras een extra leefruimte wordt. Heel ideaal voor opgroeiende tieners die een eigen ruimte willen!

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Sparq Tuinen

___

Sparq Tuinen

___

Meer projecten van Sparq Tuinen bekijken?