Lichtrijke villa als droomwoning

Schellen Architecten

Een groot wensenpakket inpassen op de maximaal toegestane bouwbare oppervlakte vergt soms het nodige gepuzzel. “De opdrachtgevers wisten heel goed wat ze wilden”, vertelt Reginald. “Een van hun wensen was een kelder met veel lichtinval en met een autolift.” Doordat het perceel vlak is, komt het souterrain niet boven het maaiveld uit. Daglicht komt daardoor van bovenaf binnen. In het exterieur is hoofdzakelijk gewerkt met witte crepi en de Zwitserse natuursteen pierre de Vals. Voor een optimaal profijt van de bezonning, werd de woning in de breedte van het perceel gepositioneerd. De lamellenwand op de eerste verdieping schermt de achterliggende ramen af voor nieuwsgierige blikken van buitenaf. “We werken veel met glas, vooral aan de tuinzijde”, licht projectarchitect Maxim Coninx toe. “Om te voorkomen dat de woning in de zomer oververhit wordt, combineren we de grote glaspartijen met oversteken. Deze voorkomen dat in de zomer de zon rechtstreeks op het glas schijnt. In de winter, wanneer de zon lager aan de hemel staat, schijnt de zon onder de overstekken door de woning in. Met deze overstekken kun je energie besparen. In de zomer heb je geen airco nodig. Deze woning wordt overigens gekoeld en verwarmd met geothermie. In de winter onttrekt het systeem warmte uit de grond en in de zomer koelte. Geothermie is een passieve manier om het binnenklimaat van een woning te optimaliseren.” 


Benedenverdieping

Villa, droomwoning, Schellen Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Taatsdeur

ANYWAYdoors

Elegant interieur

Waar in het exterieur de kleuren wit, grijs en antraciet de boventoon voeren, is er in het interieur gekozen voor aardse kleuren: hout in verschillende tinten bruin, natuursteen met gouden of grijze aders en gemêleerde tegels die doorlopen van binnen naar buiten. “De opdrachtgevers wensten een chic interieur, uitgevoerd in luxueuze materialen en met gouden accenten”, aldus binnenhuisarchitecte Linda Coart. In de hal komt dat chique gevoel tot uiting in de houten ‘box’ waarin het toilet en de vestiaire zijn weggewerkt. Links bereik je het woongedeelte middels de glazen taatsdeur met stalen frame. In de living is voor elegant meubilair gekozen. De parketvloer is gelegd in Hongaarse punt en houdt het midden tussen klassiek en strak. De gezellige zithoek is gecentreerd rondom een strak uitgevoerd haardmeubel met natuurstenen sokkel. In de mantel is een tv is verwerkt. Naast de zithoek is ruimte gemaakt voor nog een, ietwat privatievere, zithoek die kan worden afgesloten door een witte schuifdeur. In de hele woning is het maatwerk uitgevoerd in gerookt eikenhout voor een warme uitstraling. De keuken is uitgerust met een bar aan het eiland en een koffienis met een achterwand van hetzelfde materiaal als het aanrecht. In zowel de kastenwand als het eiland is een goudkleurige bies te bespeuren. De tafel van microtopping met erboven een subtiel lichtarmatuur is de ideale plek om plaats te nemen en je blik over de tuin te laten glijden. De grens tussen buiten en binnen is ook in deze woning nauwelijks voelbaar. Dat komt mede door de Hi-Finity-schuiframen. Deze zijn drempelloos in de vloer verwerkt en kunnen op verschillende plekken worden opengeschoven om het terras te bereiken. 


Hobbykamer

Villa, droomwoning, Schellen Architecten, The Art of Living
Villa, droomwoning, Schellen Architecten, The Art of Living

Natuurlijke materialen 

In het woongedeelte bevindt zich de trap naar boven, gelegen aan een groot raam waardoor diffuus daglicht van boven naar beneden stroomt. Naast de kinderkamers bevindt zich op de bovenverdieping ook de masterbedroom van de ouders. Deze chique ruimte is gericht op de tuinzijde en staat in het teken van ruimschoots daglicht en lichte natuurlijke materialen. Vooral de en-suitebadkamer is een blikvanger: ze is geheel uitgerust in wit carraramarmer. Van de inloopdouche tot de wanden en de ombouw van het bad. Ook over de positie van het bad is goed nagedacht: door het plafondhoge raam heb je een weids uitzicht op de tuin en de omgeving. 


Exterieur

Villa, droomwoning, Schellen Architecten, The Art of Living

Plaats voor hobby’s

Hoewel je bij een woning vooral gericht bent op wat je boven het maaivlak aantreft, is hier het ‘speelgoed’ ondergronds te vinden. In de kelder werd plaatsgemaakt voor een mancave met een bar en toegang tot de ondergrondse dubbele garage. “Auto’s zijn de opdrachtgevers grootste hobby”, licht Reginald toe. “Zijn wagens moesten dus zeker een speciale plek krijgen en wat is er beter dan een borrel te drinken met vrienden én via de raampartijen zicht te hebben op de garage? Ook de autolift is een bijzonder leuke toevoeging.” Ook buiten ontkomt het de opdrachtgevers aan niets. Het overdekte terras met heatstrips biedt volop plaats om jaarrond te genieten van de omgeving en het poolhouse is de uitgelezen plek om jezelf op te frissen na het zwemmen in het overloopzwembad. Deze prachtige woning, waarin ruimte is gemaakt voor de hobby’s en persoonlijkheden van de opdrachtgevers, is met recht een droomwoning te noemen. 

Editor: Media team

Datum: 17-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Philippe Van Gelooven