Licht, sfeer en multifunctionaliteit in de woning brengen

Sofie de Backer

Maagdelijke bouwgrond wordt zeldzaam en dus kopen steeds meer mensen een oudere villa om die af te breken of te laten renoveren. De kopers van dit pand aan de noordkant van Antwerpen keken door de te kleine ruimtes heen en zagen de vele mogelijkheden van een verbouwing. Het resultaat is een hedendaagse woning met opvallend veel sfeer en multifunctionaliteit, maar wel omringd door majestueuze bomen, zodat wat splinternieuw is er al decennia lijkt te staan. 


Entree

Sfeer, interieurarchitect, Sofie de Backer

Alle leveranciers van de entree

Openhaard

BV Open Haarden Galerij

Bouwbedrijf

BV Van Laerhoven

Groen, rustig en kindvriendelijk

“De keuze van de woning werd vooral bepaald door het feit dat mijn hoofdkantoor in Antwerpen is en Jan in de buurt is opgegroeid”, zegt de bewoonster. “Deze villa ligt bovendien in een groene wijk en een autoluwe straat. Het is hier in alle opzichten kindvriendelijk en dat gaf de doorslag.” Maar een bosrijke wijk is vaak ook een oudere wijk, met oudere bewoners die beginnen uitzien naar een appartement en al een tijd niet meer investeren in hun villa. “Dit huis stamt uit het begin van de jaren negentig”, zegt de interieurarchitect Sofie De Backer. “Dat heeft voor- en nadelen. Het betekende onder andere dat de zolder al goed geïsoleerd was, maar ook dat interieur en tuin gedateerd waren. Aan de voorkant moest de woning zichtbaarder worden gemaakt vanaf de straat en aan de achterzijde moest veel struikgewas worden weggehaald.”

Werk- annex speelkamer

De entree getuigt hoe dan ook van openheid. Sofie De Backer heeft er een eenheid van gemaakt, stilistisch zowel als ruimtelijk. “Een overbodig raam heb ik weggehaald, evenals een opzichtige trapleuning.” Vanuit de inkomhal is er toegang tot de bijkeuken, tot de woonkamer en tot de werkkamer van de vrouw des huizes. “Ik wilde een ruimte waarin ik prettig in kon werken – met uitzicht op de tuin – maar waar ook de kinderen konden spelen in mijn afwezigheid. Wanneer ik aan mijn bureau zit, kan ik hen horen als ze in de woonkamer televisiekijken. Aan die dubbele eis van werk- annex speelkamer is Sofie perfect tegemoetgekomen.”


Keuken

Sfeer, interieurarchitect, Sofie de Backer

Alle leveranciers van de keuken

Interieurarchitect

Sofie De Backer

Direct contact

De keuken kenmerkt zich door klasse en comfort. Er is veel plaats rondom het lange rechthoekige kookeiland en in de wandkasten staan de vele accessoires die de gevorderde hobbykok nodig heeft overzichtelijk gerangschikt. “De bewoonster vertelde me hoe belangrijk het koken in haar leven is. Ze wilde de ruimte zodanig ingedeeld hebben dat ze vanuit de keuken direct visueel contact heeft met haar gasten en dat het gezelschap zich als vanzelf van de ene tafel naar de andere kon verplaatsen, al naar gelang het aperitief, de maaltijd, de koffie enzovoorts.” Een van de wandkasten blijkt de toegangsdeur tot een goed uit het zicht geplaatste bergruimte; muziek weerklinkt vanuit kunstig in het plafond gestoken high-end luidsprekers. Letterlijk in elk hoekje en gaatje is aan de interieur-architectonische finesses aandacht besteed.

Zeshoekige erker

“De woonkamer kende een zeshoekige centrale tv-ruimte met een opstapje”, vertelt Sofie de Backer. “Wij hebben dit volume uitgebroken, de verhoging geëlimineerd, de vloer geëgaliseerd en van de kamer hebben we één geheel gemaakt, ook met meer licht.” De erker heeft zes hoeken en vormt, alsnog een kleine oase van privacy in een ruimte die evengoed voor de kinderen als de volwassenen is bedoeld. Een ander aspect dat in het oog springt, is de verlichting. De functionele verlichting wordt verzorgd door spots in het plafond, maar de sfeerverlichting door een keur aan mooie schemerlampen en wandlampen. Sofie De Backer maakte het lichtplan zo veelzijdig dat je steeds verschillende interieurs, verschillende sferen kan creëren naargelang de gelegenheid. “Ik heb acht jaar in Italië gewoond en gewerkt, in de buurt van Milaan. In 2008 had ik dus eigenlijk een virtueel kantoor met medewerkers die in een home-office werkten en communiceerde ik ook online met mijn opdrachtgevers en medewerkers en reisde ik voor de rest heen en weer tussen België en Italië voor de afspraken op locatie. Toen heb ik niet alleen veel mediterrane inspiratie opgedaan en huizen ingericht maar ook contacten gelegd met tal van Italiaanse interieurmerken. Terug in België, zijn we dan zelf gestart met onze eigen winkel Decospot, een collectie van al onze favoriete merken, gepresenteerd in een modelwoning, een winkelwoonhuis, waarin we die producten tonen. We stellen onze opdrachtgevers in staat desgewenst hieruit te kiezen.”


Bovenverdieping

Sfeer, interieurarchitect, Sofie de Backer

Warm karakter

De bovenverdieping is onderverdeeld in een vleugel voor de kinderen (inclusief eigen nachttoilet en badkamer) en een voor de ouders. Het thuiswerkkantoor van de man des huizes is even multifunctioneel als dat van de bewoonster, want als er niet gewerkt wordt kan het dienen als logeerkamer. In de masterbedroom valt vooral het warme en persoonlijke karakter ervan op. Dat wordt niet alleen gestimuleerd door de foto’s van gezamenlijke reizen aan de muur maar ook door de groene omkadering van dit deel van het huis. Veel slaapkamers baden in hard zonlicht, wat niet noodzakelijk knus is bij het wakker worden. De hoge bomen en rododendrons aan deze kant van het huis zorgen ervoor dat er in de zomer schaduw is en geen inkijk, zelfs niet in de wintermaanden. Het terras met ijzeren balustrade zou dus gerust kunnen worden gebruikt als zitruimte, zonder dat je je er bekeken voelt.

Nog volop ideeën

De verbouwing verliep bijzonder vlot, zonder vertragingen bij het leveren van materiaal. Toch is het huis nog niet helemaal ‘af’, zoals het de bewoners voor ogen staat. “Dat is een kwestie van budget,” aldus de bewoonster. “Je stelt een wensenlijstje op en maakt dan keuzes die je onmiddellijk en die je later uitvoert. We willen bijvoorbeeld nog de kinderbadkamer renoveren, verdere inrichting van het bureau laten uitvoeren, zonnepanelen leggen en de tuin verder onder handen nemen. De betrokkenheid van Sofie De Backer bij een laatste fase is dus bepaald niet denkbeeldig. De dialoog die ze met zijn drieën zijn aangegaan toen Sofie in de arm werd genomen, is met hun verhuizing naar deze woning allerminst beëindigd. De laatste puntjes van het eisen en wensenpakket van de bewoners, dat al zo volledig mogelijk werd gerealiseerd, zullen in de toekomst dus nog de kers op de taart zijn…

Editor: Media team

Datum: 16-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas