licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

Licht interieur | Frank Gruwez

Op een perceel aan de rand van een natuurgebied bevond zich een woning uit de jaren ‘80 die aan een grondige renovatie toe was. Zo was de woning slecht geïsoleerd en niet voorzien van een ventilatiesysteem. Ook het dak was te laag en de binnenruimtes te klein. Vandaar de beslissing om de oude woning af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Architect Frank Gruwez realiseerde er een villa in manoirstijl met een volwaardige verdieping en hoge plafonds op het gelijkvloers zodat een licht interieur gecreëerd kon worden. De woning kijkt uit op een natuurgebied en de bouwheer uitte de expliciete wens om de vaste ramen te voorzien van roosters die in open toestand het geluid van de vogels naar binnen halen.

De poort is afkomstig van Pouleyn Poorten. De Japanse boom is geleverd door Yokoso Japanse Gardens.

Veel licht

Een schuifdeur geeft vanuit de keuken toegang tot een ontvangst- en eetruimte met vide en mezzanine op de overloop. Dit zorgt voor een zeer open gevoel, een overvloedige lichtinval en contact tussen het bureau op de overloop en de benedenruimtes. Helemaal links bevindt zich de dubbele inpandige garage met berging en toilet. Rechts van de hal komen we in een imposante leefruimte, met erker in glas en natuursteen, die het buitengevoel nagenoeg onbelemmerd naar binnen haalt. Het vangen van dit licht was cruciaal voor het realiseren van een licht interieur.

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

Desloover NV heeft deze woning voorzien van een sfeervolle open haard.

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

De E&W-installatie is door Madelec gerealiseerd. SieMatic Keukenontwerpers heeft de keuken ontworpen.

Statige plafonds

De statigheid van de woning wordt onderstreept door de drie meter hoge plafonds. Licht en openheid vormen een constante, onder meer door de vele raampartijen en door de glazen binnendeuren. Het interieur, overwegend wit met zwarte contrasten, oogt voornamelijk minimalistisch. Dit op enkele accenten na, zoals de haard met mantelschouw, gerecupereerd uit de vorige woning en de oude kast in de leefruimte. De vloeren op het gelijkvloers zijn in natuursteen, om het lichte interieur onaangeroerd te houden.

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

De ramen en deuren zijn afkomstig van Geco nv. De deuren zijn voorzien van deurbeslag van Dauby NV.

Manoir met allures

De woning vertoont alle stijlkenmerken van een authentieke manoir met een uitgekiende detaillering in de vorm van overstekende en geprofileerde kroonlijsten, een schilddak met dakkapellen, verhoogde schouwen en cassettes op de hoeken met uitspringende stenen. Het gevelmetselwerk is in een grijze handvormsteen die toon-op-toon werd gevoegd. Het dak werd bedekt met matzwarte tegelpannen. Lintelen en dorpels zijn uitgevoerd in grijsgeschuurde arduin.

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

Verbinding

De ruime hal omvat een trap in natuursteen met een balustrade in de vorm van een fijn, witbepleisterd betonnen muurtje en een gastentoilet. Links van de hal bevindt zich een afzonderlijke tv-ruimte van 20 m2. Een glazen deur in zwartstalen frame geeft toegang tot de ruime leefkeuken met kookzone in de wand en een keukeneiland met spoelgedeelte aan de kopse zijde. Een houten kastenwand verbindt de keuken optisch met de tv-ruimte en bevat, naast de Miele oven en stomer, ook een minimalistische hoekhaard.

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

licht interieur, frank gruwez, wit interieur, klassieke woonstijl

Architectenbureau Frank Gruwez bvba heeft ook het sprekende ontwerp voor deze woning weten te ontwerpen. Bouwwerken Schockaert is verantwoordelijk voor de ruwbouw van deze woning.

Luxe voor iedereen

De natuurstenen trap leidt naar de overloop op de verdieping. Daar bevindt zich het bureau dat als het ware connecteert met de benedenverdieping door een mezzanine, voorzien van een glazen balustrade. Op de verdieping werd gekozen voor een vloerbedekking van klassiek parket in visgraatmotief. Rechts bevinden zich de master bedroom en badkamer met ligbad, toilet en inloopdouche met glazen wand. Beide ruimtes zijn van elkaar gescheiden door een ruime dressing.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Jaro van Meerten
Portretfoto: Pieter Clicteur

___
Wil je meer projecten zien van Frank Gruwez?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!