Licht herenhuis door glazen pui

Sophie van Noten

Een herenhuis restaureren is één ding, het moderniseren met respect voor en behoud van zijn ziel een tweede. Toch is dat precies wat architect Sophie Van Noten heeft gedaan met een Antwerps herenhuis uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Ze bracht licht, openheid en comfort in wat een prachtige maar ook donkere en gecompartimenteerde woning was. De vele deuren die werden verwijderd en in de kelder opgeslagen, getuigen daar nog van. 

 


Benedenverdieping

Glazen pui, Sophie van Noten, herenhuis, the art of living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Architect

Sophie van Noten

Keuken

Jos Heylen nv

Lichtadvies en verlichting

Pierre Withaeckx

Traploper

Claire Tondeleir

Harmonie tussen oud en nieuw 

De inkom kan slechts majestueus worden genoemd: een traphal leidt naar de eigenlijke entree, waar een houten wenteltrap langs een binnen gevel weer toegang geeft tot de bovenste verdiepingen. Tussen het gelijkvloers en het eerste verdiep is zelfs zoveel ruimte, dat er een klein balkon in de binnen gevel is aangebracht. De kelderverdieping is toegankelijk via een deur in de inkomhal en via het terras bij het zwembad. Ze bestaat uit een lange gang, waaraan diverse ruimtes liggen. Die worden momenteel heringericht als onder meer polyvalente kamer en als wijnkelder.  

Sophie van Noten is erin geslaagd het oude en het nieuwe harmonieus in elkaar over te laten gaan. De oorspronkelijke elementen moesten behouden blijven doordat de woning praktisch nog in zijn originele staat verkeerde. De sierlijsten, schouwen en de voorgevel zijn daarom behouden. De woning mocht wel gemoderniseerd worden zodat hij leefbaar werd. Hierdoor hebben de leefruimtes iets tijdloos gekregen. Een voorbeeld hiervan is de moderne keuken als centrale punt van het huis. In deze ruimte werd de achterzijde helemaal opengetrokken met een glazen pui. Zodat er plaats was voor een open keuken, verbonden met de living en de eetkamer.  

 


Bovenverdieping

Glazen pui, Sophie van Noten, herenhuis, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Tuinadvies en -aanleg

BaLu Gardens

Slim ruimtegebruik

De bovenverdiepingen bieden mogelijk nog meer ruimte dan het gelijkvloers. De kinderen hebben ruime slaapkamers; die van de ouders kwam in eerste instantie over als een kleine balzaal. Daarom is er een opdeling aangebracht tussen het deel voor de dressing en dat voor het slapen, deze loopt niet tot het plafond, om geen ruimtelijkheid verloren te laten gaan. Vanuit bed heb je, door een glazen pui, een riant uitzicht over de tuinen. Andere ruimtes op de verdiepingen werden ingedeeld als werkkamer, als extra opslag en de zolderverdieping werd in haar geheel omgetoverd tot logeerruimte. In feite zou je beter van een dakappartement kunnen spreken, want het enige dat er ontbreekt is een keukentje. Ook in deze ruimtes is gezorgd voor een geruisloze overgang tussen oud en nieuw. Het woord ‘naadloos’ is hier op zijn plaats, figuurlijk maar ook letterlijk.

Editor: Media team

Datum: 08-03-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers geschreven voor magazine nr.04 2021

Fotografie: German Bourgeat