Licht en lucht in een groene omgeving 

Mirande De Boeck

Architecte Miranda De Boeck dompelt zich graag onder in de leefwereld van de opdrachtgever. “Als je luistert en aandacht hebt voor wat mensen belangrijk vinden, dan vormt het ontwerp zich vanzelf. Ontwerpen is zoeken naar een persoonlijke aanpak van het project en er de ziel van de bouwheer in leggen. Dat maakt het boeiend, want elke persoon is anders en dat vertaalt zich telkens naar een andere vorm.” 


Woonkamer

Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Alle leveranciers van de woonkamer

Buitenschrijnwerk

De Boever Aluminium & PVC

Gevelbekleding & garagedeur

Maldex

Haard

M-Design

Architect

Miranda De Boeck
Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Thuiskomen 
Terwijl het hek, dat toegang geeft tot het domein waarop de woning werd gebouwd, zachtjes achter je dichtschuift, kom je al snel in de wereld van de bewoners. De inkom zit op een verrassende plek maar is toch makkelijk te vinden. De pivoterende voordeur van lichtgekleurd glas brengt je in een indrukwekkende hal met hoge ramen die doorlopen tot het plafond van de bovenste verdieping. De glaslatten zitten aan de buitenzijde en de raamprofielen werden ingepleisterd waardoor de kaders van het glas niet zichtbaar zijn. Het is een techniek die start in de ruwbouw en de begrenzing tussen binnen- en buitenruimte vermindert. Dat lijkt een kleine ingreep, maar de impact is groot en zorgt voor een zalig buitengevoel met veel licht, ook op een donkere dag. De hal is een overgangsruimte en brengt je van buiten naar de geborgenheid van het interieur. Dit is het kruispunt tussen de verschillende ruimtes binnen en buiten, aan voor- en achterzijde en tussen de twee verdiepingen. De architecte zoekt in haar architectuur naar aslijnen, die zorgen voor doorkijk en die diepte creëren. Alles lijkt groter dan het is en het contact met de tuin en de openlucht geven de ruimte zuurstof. 


Keuken

Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Eenvoud en rust 
We bezoeken eerst de kamers op de eerste verdieping. De sterke, witte bloktrap in de hoge hal zet je in het licht. Naast de slaapkamer aan de straatzijde is een gezellige dressingroom met veel spots, een spiegelwand en genoeg ruimte voor kleding van meerdere seizoenen. Het is een knusse plek waar je blij van wordt. “Ik creëer graag verrassingen in ruimtes, haal de eentonigheid eruit. Ik zoek dat op in mijn schetsen en breng dat in het plan”, vertelt Miranda. Beide slaapkamers hebben een hoekraam, glas op glas zonder profiel, voor een maximale lichtinval. De ramen lopen door voorbij het plafond tot aan de dakrand en zorgen voor een intens contact met de weidse omgeving. Toch roepen de kamers ook een gevoel van beslotenheid op, van privacy en intimiteit; van zelf zien, zonder gezien te worden. Het zachte parket past hier perfect en het verbindt de ruimtes met de omliggende natuur en de tuin. De badkamer kijkt uit op de tuin en het bad met de diepe kuip staat los van de muren. De buitenruimte is hier heel aanwezig en je krijgt de illusie dat je baadt in het groen. Het kleurgebruik is zacht en rustgevend. Door het zijraam zie je de kerktoren, het dorp is niet ver weg. 


Badkamer

Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Alle leveranciers van de badkamer

Mortex bekleding

Mortex
Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Puur en warm 
Terug beneden, in de living heeft de nabijheid van de tuin, het groen en het zwembad een grote aantrekkingskracht. De ramen lopen door over de volledige breedte van deze passiefwoning. De lichtgekleurde glazen deur die de living scheidt van de hal reikt tot aan het plafond. Het is gezellig zitten rond de gashaard met vlammetjes die ingebouwd zit in een donkere houten wand. De lichte, grote vloertegels brengen rust. Het krachtige donker- lichtcontrast van de buitengevel loopt door in het interieur. In de keuken gaat alle aandacht naar het uitnodigende, grote witte werkvlak. Het eiland is tegelijkertijd ook een barmeubel, waar je bij het ontbijt rustig aan je dag kan beginnen. Ook op het gelijkvloers is een werkruimte voor het schoonheidssalon van een van de bewoners. Op termijn wordt dit misschien een slaapkamer. De herbestemming van de ruimte vraagt een minimaal aantal kleine ingrepen. In de wanden van de living en in de hal zitten rekken en bergruimten verborgen. Het interieur beperkt zich tot de essentie. In het hele huis is aan comfort en gebruiksgemak gedacht. Afstanden tussen uitladen en opbergen zijn functioneel en zo kort mogelijk. 


Tuin

Licht, moderne woning, Architect Miranda De Boeck

Groen en azuurblauw 
In contrast met de strakke vorm van het huis koos de tuinontwerper aan de voorkant van het huis, voor een organische vorm in de tuinaanleg zodat het gebouw zich zacht integreert in de omgeving. Je bent welkom hier en benieuwd naar wat volgt. Aan de straatzijde heeft de woning een gesloten karakter. Een lage muur scheidt het huis van de straat, zonder afbreuk te doen aan het gevoel van ruimte en openheid. De bouwvrouw is gesteld op privacy en die kreeg ze ook. In de aluminium gevelbekleding zit de garagepoort verwerkt die in samenspraak met de constructeur van de ramen werd geproduceerd. De poort is in harmonie met de luifel aan de voordeur, die de overgang van buiten naar binnen vormt en de bezoeker niet in de regen zet. In deze heuvelachtige omgeving staan de meeste huizen op het hoogste punt. Het buitenzwembad gaat helemaal mee met de glooiing van de heuvel. De binnenkant is grijs maar door het water kleurt het azuurblauw. Het water is een rustpunt in het geheel. Het overdekte terras en het zwembad geven een groot vakantiegevoel. Het is fijn thuiskomen hier.  

Editor: Media team

Datum: 15-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Hilde Berckmoes

Fotografie: Pilar Shoots