‘An exceptional and safe home. To live, work and enjoy life.’

Een ruim appartement van alle comfort voorzien

Zoek je de comfort in een villa maar ook de levendigheid van de stad? Zonder miljoenen te investeren? Zoek dan naar Urban Villa. OneFiftyKouter is een uniek project om exclusieve residenties te bouwen in de Gentse binnenstad.

De Kouter was tot 2008 een financieel centrum en raakte na de financiële crisis in verval. Het pand was een icoon van de Expo stijl. De nieuwe eigenaren zagen kansen en hadden het plan om het Forrispand aan een reconversie te onderwerpen en er appartementen van te maken. Geen doorsnee luxeappartementen voor stadbewonders die groter wilden wonen maar echte residenties voor een nieuwe doelgroep.

Studiereis voor inspiratie
“Enkele jaren geleden was de markt nog niet rijp voor een dergelijke reconversie, dus we zijn nog een uitvoerige studiereis door Europa gaan maken,” zegt projectontwikkelaar Bernard Cayman, van de Groupe Cayman. “In 2012 zijn we naar Parijs, Zürich en Londen geweest. Het ging om complexen waarin de bewoners niet alleen de beschikking hebben over een ruim en van alle comfort voorzien appartement, maar ook van collectieve voorzieningen als een zwembad, sauna en parkeergarage. Bovendien kunnen ze genieten van verregaande conciërgediensten.” Deze diensten zorgden niet alleen voor post maar ook voor bijvoorbeeld boodschappen, strijkservice en reserveringen.

Sociale cohesie
“Zowel de bevoegde schepen als de stedenbouwkundige dienst toonden zich enthousiast voor ons plan. Je zou zeggen dat een socialistisch en groen stadsbestuur weinig op heeft met de komst van een groep kapitaalkrachtigen, maar het tegendeel was waar”, vertelt Bernard Cayman. “Een stedelijke gemeenschap heeft juist behoefte aan een gezonde mix van draagkrachtige en minder draagkrachtige bewoners. Dat is niet alleen goed voor de middenstand en de stadsfinanciën maar ook voor de sociale cohesie en het cultureel leven.

 

 

Bescheiden in onderhoud
OneFiftyKouter zorgt voor bescheiden onderhoudkosten. Bernard Cayman legt uit: “We rekenen gemiddeld € 200,- servicekosten en  € 149,- voor de conciërgediensten. In dat maandelijkse bedrag van € 349,- zitten dan alle kosten, van het onderhoud van het zwembad en de beveiligingsinstallatie tot het ontvangen van pakketjes.  We kunnen dat bedrag zo bescheiden houden omdat we de kosten verdelen over niet minder dan  42 appartementen.” OneFiftyKouter kwam met het idee om het aantal parkeerplekken omlaag te brengen en met de overige ruimt een zwembad, sauna en hamman te plaatsten. Daarnaast kan elke bewoner beschikken over een wijnkelder en zijn er ruimtes voor om films te kijken of kleine coferenties te houden. Dit alles met een cateringservice!

 

Groen & duurzaam
Architect Glen Sestig en zijn team hebben aan elke aspect en elk detail aandacht besteed. Er zijn warmtepompen en zonnepanelen geïnstalleerd om de goed geïsoleerde appartementen zo duurzaam mogelijk van warmte en stroom te voorzien. Verder zijn er airco’s geinstalleerd en waterfilters om de vele kalk uit het harde Gentse leidingwater te halen.

Gevoel van luxe in een hotel
Bernard Cayman vertelt: “Enerzijds ontstaat er een heel sterk ‘ik ben thuis’-gevoel, zodra de poort van de parkeergarage achter je gesloten wordt, anderzijds is er de –terechte – indruk midden in het leven te staan. Want het stadscentrum en al zijn verlokkingen en gezelligheid is letterlijk slechts op een paar passen afstand.”

 

___

Contactgegevens: