Landhuis, marble, modern, peter schoolaert, the art of living

Metamorfose van een landhuis | Pieter Schoolaert

Dit afgelegen landhuis werd midden jaren zestig gebouwd. Er werd overvloedig gebruik gemaakt van recuperatiematerialen, waaronder oude balken en plankenvloeren. De eigenaars beslisten onlangs om hun interieur volledig op te frissen en aan te passen aan de huidige comfortvereisten. Ze deden hiervoor een beroep op Pieter Schoolaert, master interieurarchitect uit De Panne, die de woning een heuse lichtkuur liet ondergaan.

Op zoek naar licht

De eigenaars wensten boven alles een lichtrijk interieur met veel witte accenten, om het binnenvallend licht extra te weerkaatsen. Het moest een strak en sober interieur worden met tijdloze details en accenten en toch met voldoende warme toetsen. De interieurarchitect moest bovendien ook rekening houden met de talloze kunstwerken die de eigenaars in de loop der jaren verzameld hadden.

Landhuis, marble, modern, peter schoolaert, the art of living

Oude balken en plankenvloeren geven het huis extra cachet.

Gezellig rond de tafel

De bewoners hadden allebei een drukke job waardoor zelf koken op een laag pitje stond. Toch wensten ze een ruime en moderne leefkeuken als ontmoetingsplaats voor de vele vrienden en familieleden. De oude en donkere keuken leende zich daar minder toe. Als eerste ingreep werden keuken en eetplek opengetrokken tot één grote ruimte. In de keuken kwam een keramische vloer te liggen met natuursteen look. De keukenwand, die een aantal toestellen aan het oog onttrekt, evenals het keukeneiland zijn strak en wit uitgevoerd met werkbladen in wit composiet.


“Het interieur is lichtrijk met veel witte accenten om het binnenvallend licht extra te weerkaatsen.”


De keuken, het TV-meubel, het bureau en de radiatoromkasting werden op maat gemaakt door VKDesign.

Emotionele anekdote

Aan de oude keukentafel zit een emotionele anekdote vast: de bouwdame wilde deze absoluut behouden en integreren in het nieuwe concept, omdat ze dit meubelstuk indertijd gekocht had van haar eerste loon. Precies om de keukentafel een meer moderne uitstraling te geven, kreeg ze het gezelschap van zes zwarte Knoll Bertoia stoelen. Dit zorgt voor een rustgevende combinatie van hedendaags met authentiek. De witte lamellen voor de ramen dragen eveneens bij tot de strakheid en helderheid van het geheel.

Landhuis, marble, modern, peter schoolaert, the art of living

Het niet-alledaagse meubilair werd geleverd door Casteelken.

Sfeervol wonen én werken

Ook de andere benedenruimtes in het landhuis werden volgens dezelfde designfilosofie onder handen genomen. In de trappenhal bijvoorbeeld werden de oude balken en de donkere eiken trap met ballustrade gebleekt. In combinatie met de witte muren en de lichtpendel van Vibia zorgt dit voor een perfecte mix tussen oud en nieuw. Ook de twee lichtpendels in de eetplaats zijn van hetzelfde merk.


“De wanden werden volledig getransformeerd tot open boekenrekken, waarbij de verspringende verdelingen voor een speelse toets zorgen.”


Het thuiskantoor ademt een huiselijke sfeer dankzij de open boekenkast en de Bertoia stoelen van Knoll International, die ook in de keuken terug te vinden zijn. De meubels werden geleverd door Casteelken.

Warme en gezellige toets

In de zitruimte werd zelfs een étagère voorzien, speciaal gemaakt op maat, van een beeldje met grote sentimentele waarde voor de bewoners. De étagère werd geplaatst op een sokkel in hetzelfde zwarte marmer dat in de keuken werd gebruikt. In het verlengde hiervan werd een wit wandmeubel geplaatst met strakke, greeploze deuren. Een hedendaags éénkleurig tapijt en de fauteuils in goudbruin fluweel zorgen voor de warme, gezellige toets en verwijzen qua design en afwerking naar de indrukwekkendheid van dit landhuis.

Bijzonder geslaagd

De verbouwing van het interieur vormde de ideale aanleiding om alle verouderde technieken te vernieuwen met het oog op meer energiezuinigheid en hedendaags comfort. De transformatie mag als bijzonder geslaagd beschouwd worden en is een schoolvoorbeeld van hoe een oudere, donkere woning, zonder al te zware structurele ingrepen, toch omgevormd kan worden tot een zonnig en lichtrijk verblijf.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Allt

___

Wil je meer projecten van Pieter Schoolaert zien?

 


Web editor: Monique Jansen     |

Datum: 25 | sep | 2019


Tags: , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!