previous arrow
next arrow
Slider

Landhuis met aanzien | Thierry Lejeune

In opdracht van een Nederlandse bouwheer ontwierp en bouwde architect Thierry Lejeune uit Antwerpen dit ruime landhuis op een rustig gelegen en zuidgericht perceel aan de rand van een natuurgebied. Laat u vooral niet misleiden door de inrijpoort, de imposante oprit in kasseien, de volwassen ogende tuin of door de architectuur in het algemeen. Het lijkt alsof de woning er altijd al heeft gestaan, maar toch gaat het om nieuwbouw. Authenticiteit, comfort en gezelligheid vormden de rode draad doorheen het architecturaal concept.

Nieuw wordt oud

De bouwheer wilde absoluut een klassiek en tijdloos landhuis bouwen en was daarmee bij Lejeune aan het juiste adres. Eerdere plannen werden initieel bijgestuurd en later zelfs volledig van tafel geveegd. Het nieuwe ontwerp viel meteen in de smaak en het duurde niet lang vooraleer Thierry Lejeune ‘carte blanche’ kreeg, ook voor wat de interieurinrichting betreft. Er werd volop gebruik gemaakt van tijdloze, oude, gerecupereerde materialen en elementen. En wanneer deze niet beschikbaar waren, werden ze nieuw gemaakt en bewerkt tot ze er oud en doorleefd uit zagen.


“Authenticiteit, comfort en gezelligheid vormen de rode draad doorheen het architecturaal concept”


Nieuw leven

Reeds vanaf de inrijpoort ontvouwt de woning zich als een ode aan de majestueuze domeinwoningen van weleer. Het gebouw bestaat uit een centraal volume, links en rechts geflankeerd door bijgebouwen die doen denken aan de vroegere koetshuizen. De twee bijgebouwen doen dienst als garages. Het perceel is licht hellend en de woning bevindt zich op het hoogste gedeelte, wat het geheel nog imposanter maakt.

Belgisch blauw hardsteen

Alle vloeren op het gelijkvloers van dit landhuis werden gerealiseerd in blauw hardsteen uit de Belgische Ardennen. Historisch correcter kan het niet voor degelijke, oude domeinwoningen in deze streek. Elders vinden we oude, eiken plankenvloeren en enkel voltapijt in de master bedroom. Tijdloos Carrara marmer in de master badkamer, ook weer erg passend bij dergelijke riante oude domeinwoningen of herenhuizen van weleer. Dit zorgt voor een zekere eenheid en historische juistheid doorheen het project. De inkom met majestueuze trappenhal zorgt voor een duizelingwekkende doorkijk tot helemaal boven.


“Er werd overvloedig gebruik gemaakt van oude, gerecupereerde materialen en elementen”


Intimistisch

Een grote glazen deur in zwartstalen frame geeft toegang tot een zitkamer met open houthaard. Aansluitend bevindt zich de tv-kamer, eveneens voorzien van een open houthaard met stijlvolle houten mantelbekleding. De tv werd ingebouwd naast de haard, waardoor deze niet als een storend element in het interieur overkomt. Alle leefruimtes beneden zijn met elkaar verbonden, maar er wordt een intimistisch gevoel bereikt door visuele afscheidingen, onder meer in de vorm van glazen deuren.

Privacy voorop

De eerste verdieping wordt ingenomen door de slaapvertrekken en de badkamers. Er is een bijzonder ruime master bedroom met voltapijt op de grond. De warme, gezellige sfeer wordt hier nog versterkt door de gashaard. De en-suitebadkamer is van de slaapkamer visueel afgescheiden met een glazen deur in zwartstalen frame. De badkamervloer werd uitgewerkt in erg grote tegels van Carrara marmer. Ook hier weer als verwijzing naar de marmeren vloeren die bij de oorspronkelijke bouwtrant van dit type woningen vaak gebruikt werden. Tegen een vooruitgeschoven wand staat het vrijstaand ligbad uitnodigend te wachten.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Thierry Lejeune Ontwerpburo

___

Wil je meer projecten zien van Thierry Lejeune?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!