Landelijke villa | Frank Gruwez, the art of living

Charmante landelijke villa | Architectenbureau Frank Gruwez

Als er één architect om bekendstaat dat hij expert is op het gebied van landelijke architectuur, is het Frank Gruwez wel. Voor de bewoners viel de keuze dan ook snel op architectenbureau Frank Gruwez. In eerste instantie voor de renovatie van de jaren’80-villa die zij hadden gekocht. Renovatie bleek echter niet haalbaar en dus herrees er een nieuwe landelijke villa op het landelijke perceel. Deze riante villa mag dan wel nieuwbouw zijn; een authentiek karakter heeft ze zeker.

Trappen: BVBA Trappen Demunster. Verlichting: Modular. Keukentafel: Arfa Arts-en Matieres.

Landelijke villa | Frank Gruwez, the art of living

Verlichtingsarmaturen: l’ombre exclusieve verlichting. Keukenapparatuur: Adek. Keukenkraan: AQUALEX.

Houten vloeren: Woodstoxx, Metalen ramen en deuren (binnen): Dirk Vervaeck Metaalconstructie. Raamdecoratie, schilderwerken, mortex: BVBA Bossu Decor. Pleisterwerk: Bart Desmedt Pleisterewerken.

Landelijke villa | Frank Gruwez, the art of living

Totaalinrichting, maatwerk en coördinatie: Het Atelier bv. Kachel en sierschouw (leverancier): Sierschouwen Bouvry BV.

Zacht, licht en eigentijds

Bij binnenkomst komt het karakter van de woning direct sterk naar voren. Via de sierlijke maar robuuste trap kijk je de hoogte in, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. In de entree zijn de vestiaire en het toilet prachtig weggewerkt. De ruimte doet zacht aan met de lichte tinten van de natuurstenen en het eikenhout. De moderne touch in deze woning komt van de zwarte details, zoals de glasdeuren met stalen frames, de kozijnen en de ingebouwde verlichtings- spotjes. De woning opent zich voor je: via de glazen deuren sta je met elke ruimte in verbinding.

Ventilatie/waterpomp: Madelec. Mortex: BVBA Bossu Decor.

Landelijke villa | Frank Gruwez, the art of living

Het hart van de woning

De expertise en het vakmanschap van Het Atelier kwamen al vroeg in het verhaal aan bod. De volledige inrichting, van vloeren en verlichting tot maatwerkmeubilair is het creatieve eigendom van interieurarchitecte Daphné Callemeyn die in deze woning harmonie schiep. Links bevindt zich de living, tevens uitgerust met grote raampartijen die een fraai zicht op de tuin bieden. De grote, knusse sofa nodigt direct uit tot gezellig samen tv-kijken. Een blikvanger is de gesloten gashaard met sierlijke schouw waarin de initialen van de bewoners
staan.

Realisatie luiken, ramen, deuren, bijgebouw & garagepoorten: Pouleyn. Zwembad: Westpool. Tuinaanleg en tuinontwerp: BV Tuinen Silvère Vandeputte.

Landelijke villa | Frank Gruwez, the art of living

Rieten dak (garage): Lambrecht Riet. Hekwerken & Poorten: BVBA Ferram.

Kachel en sierschouw: Sierschouwen Bouvry BV. Verlichtingsarmaturen: l’ombre exclusieve verlichting. Buitentrap & buitenbalustrades: Parrein-Bouden.

Oud en nieuw

In het hart van deze landelijke villa is de keuken gesitueerd. Ook hier voeren de warme toetsen van het hout en het zachtgrijze natuurstenen de boventoon. Een modern element in deze woning is de haardwand die dienstdoet als room divider tussen de keuken en het eetgedeelte. De eikenhouten balk boven het moderne kookgedeelte verenigt oud met nieuw. Aan de achterzijde domineert een bijna mediterraan gevoel. Het zwembad is, vanuit de woning bezien, in de lengte gelegd waardoor de tuin nog weidser oogt.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

_____
Wil je meer projecten zien van Frank Gruwez?