L-vormige villa met dynamische vormentaal

Schellen Architecten

“Ik zie niet graag vierkante dozen en probeer in elke woning dynamiek te krijgen”, begint Reginald te vertellen. “De optimale relatie tussen binnen en buiten en een hoge graad van privacy komen in het bijzonder naar voren in deze woning. De L-vorm van de woning is daarom ideaal.” De woning oogt discreet naar de buitenwereld toe om de privacy van de bewoners te verzekeren. De gevels zijn een eerder sober samenspel van vlakken. Een polybetonnen oprit wijst bezoekers de weg. Aan de voorzijde is de tuin organisch vormgegeven. Reginald: “In mijn ontwerpen begin ik met de grote lijnen, waarna de binnenhuisarchitecte Linda Coart van Schellen Architecten zich buigt over de binnenhuisarchitectuur. Het interieurteam en de projectarchitect Maxim Coninx zien er vervolgens op toe dat de woning exact zo wordt uitgevoerd als op de tekening staat.” 


Benedenverdieping

Woning, L-vormige villa, Schellen Architecten, The Art of Living

Verbinding

Bezoekers worden welkom geheten in een sobere toegangszone. De echte ontdekking van de woning begint achter de pivoterende glazen deur, waar de inrichting en openheid zich helemaal ontvouwen. De inkomzone geeft uit op de kruising tussen de twee vleugels van de L-vormige woning, van waar je zowel de keuken, de zitruimtes als de tuin in kijkt. Het wonen speelt zich hoofdzakelijk af aan de tuinzijde en daglicht stroomt dus via grote raampartijen aan beide vleugels het leefgedeelte binnen. De indeling en het interieurontwerp gebeurden met veel aandacht voor onderlinge relaties. Er is een aangename, lichte zitruimte die uiterst geschikt is om bezoek in te ontvangen. Daarnaast is er nog een aparte tv-hoek, met een op maat ontworpen tv-meubel met nissen. Daarin lijkt de tv bijna te zweven boven de brede doorkijkgashaard die beide zitruimtes verbindt. Opmerkenswaardig detail is de manier waarop het hout is samengevoegd, waardoor de nerven zowel horizontaal als verticaal zijn gepositioneerd. Vanuit de zitruimte is er, door de raampartijen en via de tuin, zicht op de keuken. Keukens zijn doorgaans ruimtes waarin veel activiteit plaatsvindt en veel bewegingsverkeer is. De keuken vormt ook hier het hart van de villa. De eettafel is bewust voor het grote kookeiland geplaatst. Reginald: “Het was een tijdje een trend om de eetplaats apart van de keuken te plaatsen, maar het is veel gezelliger om de eettafel juist in de keuken te hebben staan. Zo kun je gezellig bij elkaar zitten als er gekookt wordt.” 


Bovenverdieping

Woning, L-vormige villa, Schellen Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Taatsdeur

ANYWAYdoors

Licht, openheid en vergezichten

De trap naar boven bevindt zich in de leefruimte, waardoor de verbinding die in de woning voelbaar is, niet alleen geldt voor de benedenverdieping, maar ook tussen de verdiepingen onderling. Een vide met mezzanine is uitgerust met een glazen borstwering voor maximale openheid tussen de twee niveaus. Op het hoofdvolume van de woning plaatste Schellen Architecten de slaapvleugel, die opgesplitst is in twee delen: een domein voor de kinderen, met drie aparte slaapkamers en een eigen badkamer, en een suite voor de ouders, met een dressing aan de straatzijde en een badkamer met uitzicht op het dakterras en de weidse omgeving. De wand van de inloopdouche is een ware blikvanger: ze is volledig uitgevoerd in wit carraramarmer. Vanuit het vrijstaande ligbad, omringd door bubbels, is het zalig om onder het genot van een wijntje de omgeving in je op te nemen. Alle slaapkamers op het hoofdvolume hebben toegang tot het dakterras, dat is omgeven door een glazen borstwering. Hier, boven op het dak van de zijvleugel, voelt de omgeving nog een tandje dichterbij. In de jacuzzi op het dakterras is het fantastisch bubbelen tot laat in de avond. 


Exterieur

Woning, L-vormige villa, Schellen Architecten, The Art of Living

Architecten huzarenstuk 

De buitenruimte is de perfecte plek voor ontspanning. In het overloopzwembad hebben de kinderen uren speelplezier en kunnen de volwassenen verkoeling zoeken voor de felle zomerzon. Ook onder het overdekte terras, grenzend aan de keuken en een sauna met omkleedruimte, is het jaarrond genieten, mede dankzij de geïntegreerde verwarmingselementen voor de dining- en de loungespace. Het terras wordt overdekt door een enorme structurele overspanning, zonder ondersteuning. Technisch gezien is het een huzarenstuk, maar visueel een vanzelfsprekende overgang tussen binnen en buiten. 

Daar draagt de harmonieuze materialisatie in een belangrijke mate toe bij, die zowel binnen als buiten in eenzelfde palet werd uitgevoerd. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien je vanuit de leefruimtes niet enkel visueel contact hebt met het terras en het zwembad, maar ook met de andere ‘vleugel’ van de L-vorm. De gevels van de woning zijn bekleed met witte crepi en de terugliggende vlakken zijn uitgevoerd in de natuursteen pierre de Vals. 

Editor: Media team

Datum: 16-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Philippe Van Gelooven

Fotografie: Swimtec