Kustvilla vol vakantiesfeer en hotelgevoel

De Maatwerker Meubili

Deze kustvilla, op een strategische locatie in een bruisende kuststad, is een hedendaagse interpretatie van de traditionele bouwtrant met haar witgeschilderde gevels en rieten dak. Met imposante raampartijen zorgde architect Wim Baekelandt voor een moderne toets en een bijzonder lichtrijk interieur. De villa werd in L-vorm gebouwd op de footprint van de vroegere woning op dit perceel. 


Ontwerp

Kustvilla, rieten dak, De Maatwerker Meubili

Alle leveranciers van het ontwerp

Rieten dak

Rieten Daken Lambrecht

Alle ramen

Engels ramen en deuren

Coördinatie & bouwbegeleiding

Coast Projects BV

Alles afgestemd op een relaxte levensstijl  

De opdrachtgevers wensten, als tegengewicht voor hun drukke professionele activiteit, een woning die een instant vakantiegevoel kon teweegbrengen. De Maatwerker, Vervarcke Interieur en Potier Stone stonden in voor de verfijnde binnenafwerking, helemaal op maat en naar de wensen van de opdrachtgevers. Alles was nochtans anders gepland. Nog maar kort immers woonden de bouwheren in hun vorige woning, eveneens in deze kuststad, toen een wildvreemde aanbelde met een aantrekkelijk bod op hun woning. Ze hapten toe. Als rasechte en doorgewinterde ondernemers namen ze die uitdaging met volle goesting aan en besloten ze om opnieuw te bouwen.

Vertrouwd maar wel atypisch 

Kenmerkend voor deze woning is het imposante rieten dak, op speelse wijze onderbroken met tal van dakkapellen. Op de eerste verdieping werden de mastervleugel, het thuiskantoor en een gastenkamer ondergebracht. De tweede verdieping herbergt twee kinderkamers met gedeelde badkamer. Vanwege de oriëntatie van het perceel bevindt de tuin met gazon en houten terras zich aan de straatzijde, afgeschermd door een hoge haag. De voordeur zit aan de achterkant van de woning. Een niet alledaagse oplossing, maar wel perfect afgestemd op de ligging en de omstandigheden. 


Benedenverdieping

Kustvilla, rieten dak, De Maatwerker Meubili

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Keuken & maatwerk interieur

De Maatwerker

(Decoratieve) schilderwerken binnen

Vervarcke Interieur

JURA koffiemachine

Bodart & Co

Natuursteen keukenblad

Potier Stone

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Audio & Tv

Dema Elektro

Verlichting

The Lighthouse

Keuken en eetruimte  

Al in de hal met gastentoilet, vestiairegedeelte en traphal wordt de bezoeker overvallen door een onmiskenbare vakantiesfeer. De muren, deuren en bepaalde kastenfronten werden afgewerkt in een tactiele en decoratieve kleistuctechniek met zuiderse, zomerse uitstraling. De vloer in betonstuc past hier perfect bij en werd doorgetrokken naar de rest van de gelijkvloerse ruimtes. Tussen de trap en de hal werd een hoge wijnkast geplaatst met accenten in oceangreen marmer. Achter de hal vinden we de keuken en de eetplaats. De toestellen zitten ingewerkt in een witte kastenwand met kleistuc-afwerking. De witte kastenwand wordt geflankeerd door een muur in zwarte tegeltjes. Onder een breed raam bevindt zich het kookgedeelte met keramische plaat en ingewerkte friteuse. Onderbouw en kastenfronten zijn uitgewerkt in fineer van gerookte eucalyptus. Het werkblad is in oceangreen marmer. Naast het kookgedeelte werd in een kolom een open haard met grill ingebouwd. De kolom werd uitbekleed met zwarte tegeltjes en is voorzien van een accent in MyBronz. Blikvanger is het volumineuze eiland met spoelgedeelte. De vorm van het massieve blad in ocean greenmarmer is vloeiend en organisch. Het werkblad is omrand met MyBronz en de onderbouw is eveneens in eucalyptus. Het zwarte kraanwerk is van Quooker. De grote eettafel met blad in organische vorm is volledig in bleek hout en komt uit de eigen Meubili-collectie. De stoeltjes zijn van Piet Boon. De bovenhangende pendel met bollen in geblazen glas zorgt voor een sfeervolle verlichting. Tegen de muur zorgen een hoge Berkel-vleessnijmachine en een oud verweerd slagersblok voor de authentieke toets. Grote schuiframen met slanke profiele bieden een ongehinderd zicht op de voortuin. 

Verlaagd zitgedeelte  

De andere zijde van de inkomhal geeft toegang tot het salon. Hier werd één wand volledig uitgewerkt in eucalyptusfineer, met kastruimte, nissen en een inbouwde houthaard. Deze laatste bevindt zich in een nis die uitbekleed werd met zwarte tegeltjes. De zitruimte zelf is licht verlaagd aangebracht ten opzichte van het niveau van de betonstucvloer. Dit subtiele niveauverschil zorgt voor een extra gezellige toets. 


Bovenverdieping

Kustvilla, rieten dak, De Maatwerker Meubili

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Vloerbedekking

Vervarcke Interieur

De sfeer van een luxehotelsuite  

De eerste verdieping wordt grotendeels ingenomen door de mastervleugel. Hier werd een boetiekhotelsfeer opgeroepen door een uitgekiende combinatie van materialen en afwerkingen, zoals onder meer vasttapijt, eiken plankenvloeren, houten shutters en verfijnde verftechnieken. Ook in de masterslaapkamer ligt een somptueus beige kamerbreed tapijt. De dressing is afgeschermd met een glazen deur in zwart stalen frame. In de badkamer vinden we op de vloer een combinatie van vasttapijt en een gietvloer met warme uitstraling. Natuursteen neemt hier de bovenhand, onder andere bij het lavabomeubel en de omkasting van het bad. Hiervoor werd de marmersoort breccia portoro gebruikt, dat eveneens in de dressing en bij de (toilet)lavabo’s werd toegepast. Een korte trap, uitbekleed in tapijt, leidt naar de bovenste verdieping, waar zich nog twee kinderkamers met gedeelde badkamer bevinden. 


Tuin

Kustvilla, rieten dak, De Maatwerker Meubili

Alle leveranciers van de tuin

Houten vloer (buiten)

Woodstoxx

Buitenmeubilair & parasol

Meubili BVBA

Garagedeur

Engels ramen en deuren

Gemoedelijk socializen 

De tuin wordt gedomineerd door het organisch gevormde terras in hardhouten planken en het aanpalende gazon. Het is de ideale plek om op warme zomeravonden te socializen met familie en vrienden. Op het terras staat een tuinset met tafel in organische vorm, uit de eigen Meubili-collectie. Het terras wordt deels beschut door de oversteek van het rieten dak en een Leaf-parasol met ingebouwde heater en verlichting. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 14-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Jaro van Meerten