Kustappartement met meer dan één hoek af

Kurt Wallaeys Interior Architect

Interieurarchitect en product designer Kurt Wallaeys is met de herinrichting van dit appartement niet aan zijn proefstuk toe. Dankzij zijn lange praktijkervaring weet hij steeds de gepaste invulling te geven aan de wensen van de klant. Materialenkennis en permanente bijscholing nemen hierbij een belangrijke plaats in. Net als vaak onderschatte, bepalende elementen als verlichting, kunst, ruimtelijk perspectief en akoestisch comfort. Ook bij dit appartement wist hij alle vakjes af te vinken. 


Leefruimtes woning 1

Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Alle leveranciers van de leefruimtes woning 1

Parketvloeren

Europort

Akoestische span- en lichtplafonds

Kordekor

Verlichting

Delta Light België

Maatwerk keuken en interieur

Fraeye

Interieurarchitect

Kurt Wallaeys Interior Architect
Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Architectuur met uitdagingen 

Het appartement met een oppervlakte van ongeveer 125 vierkante meter ligt op een boogscheut van het strand in Duinbergen in een ouder gebouw. De architectuur en de opbouw binnenin stelde de architect voor enkele uitdagingen. Zo is er letterlijk en figuurlijk een hoek af van het gebouw dat aan de zijden voorzien is van ronde uitbouwvolumes met de allures van (uitkijk)torens. Deze ronde ruimtes bieden van binnenuit panoramische zichten op het hinterland, de nabijgelegen villa’s en een mooie zijdelingse uitkijk op de zee en het strand. Het is echter niet steeds evident om bij de inrichting te werken met ronde muren. 

Thuisgevoel in een vakantiesetting 

De opdrachtgevers hadden een duidelijk omschreven wensenlijstje. Naast het verlangen naar een tot in de puntjes doorgedreven detaillering en verfijning in de afwerking, ging hun aandacht vooral uit naar multifunctionaliteit, ruimtelijkheid en lichtinval. Ook wensten ze twee volwaardige slaapkamers, twee badkamers en een gastenkamer. De interieurarchitect deed geen ingrijpende structurele wijzigingen. Wel werden bepaalde functies veranderd, enkele binnenmuren verplaatst en alle ramen vernieuwd. Dit alles met het oog op een versterkt ruimtelijk gevoel. De beoogde openheid werd mede bereikt door de integratie van de ronding in het geheel. 

Neutrale maar warme tinten 

Bij het binnenkomen valt links de afronding van de muur op, aan het begin van de gang die naar de slaapvertrekken leidt. Niet enkel buiten is er een hoek af, ook binnen werd dit herhaald. Rechts geeft een glazen deur in zwart stalen frame toegang tot de living, eetplaats en keuken. Op de vloer in het salon werd met parket gewerkt. Overal is een verlaagd akoestisch spanplafond aangebracht, ideaal om leidingen en technieken achter te verbergen. Een dergelijk spanplafond is tevens ideaal om te werken met vrijwel onzichtbare ventilatieprofielen die storende ventilatieroosters overbodig maken. In het salon werd een muur uitgewerkt in een decoratieve schildertechniek, alle andere muren werden wit gehouden. Tegen de decoratieve wand, waarachter zich extra akoestische isolatie bevindt, werd een ultradunne flatscreen-tv aangebracht van slechts 8 mm diep. Onder de tv een matzwartgelakt laag dressoir met schuifdeuren. Een vrijstaand, stoffen hoeksalon, een relaxfauteuil, enkele poefs en twee salontafeltjes met marmeren blad zorgen voor een warme en huiselijke sfeer. Hier werd vooral met zandkleuren gewerkt en met enkele lichtroze accenten. De gordijnen zijn in een lichtere tint uitgevoerd. Een groot schuifraam geeft toegang tot het balkon met mooi zijdelings zeezicht.

Opmerkelijk ruimtegevoel 

De rest van het leefgedeelte wordt ingenomen door de ruime keuken, de eetplaats en een lowdining zone in de ronde uitbouw. Het verblindende element tussen deze functies is een zwart barmeubel voorzien van een wijnklimaatkast, coffeecorner, functionele laden en ingewerkte ledstrips. De rugwand is uitgevoerd in zwart lacobelglas en het werkblad is in noir-saint-laurent-marmer. De onderbouw van de keuken is uitgevoerd in onderhoudsvrij mat wit laminaat in de kern witgekleurd, voorzien van massief eiken ingefreesde handgrepen. Het werkblad is uitgevoerd in dekton wit, de spatwand in een keramisch materiaal met marmerlook. De spoelbak en het kraanwerk zijn zwart. Boven de extra brede kookplaat hangt een zwevend kastvolume in bleke eikenfineer, voorzien van een recirculatiedampkap. De keukenvloer bestaat uit keramische tegels van 1,2 X 1,2 m. Alle kasten zijn maatwerk met sierlijk afgeschuinde deurranden. Naast het kookgedeelte bevindt zich de grote eettafel in bleek eikenhout met peervormig blad en zwarte voet. Aansluitend de ronde uitbouw voorzien van een lage eet- en ontbijttafel met wit marmeren blad in breccia medicea en zwarte voet. Stoeltjes in verschillende stoffen en kleuren zorgen voor een speelse toets. Boven deze tafel werd een groot, rond lichtplafond geïntegreerd in het spanplafond. De tafel, net als de twee salontafeltjes werden door de interieurarchitect ontworpen. Alle ramen in de ronde uitbouw zijn voorzien van witte houten shutters. Alle shutters en gordijnen zijn geautomatiseerd 


Slaapkamer woning 1

Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Alle leveranciers van de slaapkamer woning 1

E-Installatie

SEQO

Gericht op rust en comfort 

Vanuit de inkomhal leidt de gang met afgerond kastenvolume naar de slaap- en badkamers. De kastenvolumes in de inkomhal zorgen met hun beperkte diepte toch voor maximale bergruimte en bevatten tevens de technieken. In het gastentoilet werd gewerkt met himacs en dekton. Elders in het appartement werd gewerkt met een mix van op- en inbouwspots en met zowel witte als zwarte designschakelaars en afdekplaten. Grote keramische vloertegels gaan verder in de gang over in een massief eiken parket. De ruime masterslaapkamer beschikt over een en-suite badkamer. In de badkamer werd gewerkt met grote keramische tegels en met een lavabomeubel met kastenfronten in himacs. Het blad van het lavabomeubel is in dekton. Het zwarte kraanwerk is van Vola. Achter een glazen wand bevindt zich de ruime douche met naadloos zitbankje, volledig uitgevoerd in himacs. Verder in de gang vinden we de volwaardige gastenkamer in een tweede ronde uitbouw. De gastenkamer is tevens voorzien van inklapbare kinderbedden. Achter een matglazen deur bevindt zich de tweede badkamer.

“Alle ingrepen waren gericht op een versterking van het ruimtelijke gevoel”


Leefruimte woning 2

Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Alle leveranciers van de leefruimte woning 2

Akoestische span- en lichtplafonds

Kordekor

Interieurarchitect

Kurt Wallaeys Interior Architect
Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Zee, schepen en paardenrennen 

Bij de renovatie van dit vakantieappartement op de zeedijk in Oostende mocht Interieurarchitect en product designer Kurt Wallaeys alle registers opentrekken en de thema’s uitwerken die hem nauw aan het hart liggen, waaronder ruimtelijk perspectief, lichtinval, akoestische isolatie en wooncomfort in het algemeen. Bij dit project zette hij volop in op hout als tijdloze sfeermaker. Alle maatwerkkasten werden hier uitgevoerd in notelaarfineer en het massief houten meubilair van Artisan draagt extra bij tot de gezelligheidsfactor. 

Het appartement met een oppervlakte van ongeveer 80 vierkante meter bevindt zich in een monumentale, modernistische en omgevingsbepalende residentie uit de jaren zestig. Het gebouw is ingebed tussen de Zeedijk en de iconische Wellington Hippodroom, een ligging uit de duizend. Vanop de dertiende verdieping genieten de eigenaars er van een frontaal en open zeezicht. Achteraan kijken ze uit op de Wellington renbaan en het hinterland. Het oog wordt hier echt wel verwend. 

Volop genieten van de rust 

De opdrachtgevers stapten naar Kurt Wallaeys met enkele duidelijk omschreven vragen. Gezien de grootte en drukte van het appartementenblok wensten ze een meer dan normale akoestische isolatie om helemaal tot rust te kunnen komen. Ook een maximale ruimtelijke beleving op een eerder beperkte oppervlakte stond hoog op hun verlanglijstje. Verder wensten ze te genieten van een maximale lichtinval en -verdeling. Tevens vroegen ze een hoge mate van functionaliteit, waarbij voldoende bergruimte belangrijk was. Een open keuken was een must. De oude keuken was klein, donker en gesloten en werd door de interieurarchitect in U-vorm helemaal opengetrokken. Dit was meteen ook de grootste structurele ingreep bij dit project. Het vroegere toilet werd verplaatst en er werd een eiken parket geplaatst. De inkomhal leidt links naar het kook- en leefgedeelte en rechts naar de slaapzones. In de inkomhal werd gewerkt met deuren met witte krukken. Plafondhoge wandkasten in de inkomhal en elders in het appartement zorgen voor een royale opbergruimte. In de hal verbergen ze tevens de wasmachine, droogkast en de technieken. In de hal bevindt zich tevens het gastentoilet waarvan de wanden en het handwasbakje uitgewerkt zijn in himacs. 

Warm, praktisch en volledig opengewerkt 

Een open keuken was één van de belangrijkste wensen van de klanten. De interieurarchitect werkte de gesloten keuken om tot een open ruimte in U-vorm. Hier bevindt zich een imposant kastenvolume met schuifdeuren, gerealiseerd in notelaarfineer. Alle kastenfronten zijn afgewerkt met sierlijk afgeschuinde kanten. De onderbouw van het kookeiland is eveneens in notelaarfineer met een werkblad en een inspringend zijvlak in keramisch materiaal met marmerlook. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor het blad van het kookgedeelte en de spatwand. Aan het eiland prijken twee barkrukjes in massief hout van Artisan. De keukenvloer bestaat uit 1,2 X 1,2 m grote keramische tegels die de ruimte optisch nog extra opentrekken. Het spanplafond boven de keuken is extra verlaagd, bevat een recirculatiedampkap en verbergt leidingen en technieken. Deze extra verlaging ontneemt de draagbalken aan het zicht. Boven het eiland hangen vijf Berrier Junior-pendels van Tal. Ook alle inbouwspots in het hele appartement zijn van Tal. Het eetgedeelte bevat een ronde, uitschuifbare tafel van Artisan met bijhorende stoelen. In uitgetrokken toestand biedt de eettafel een zee van ruimte en kunnen de talloze Artisan stoeltjes die zich her en der in het appartement bevinden erbij geplaatst worden. 

Adembenemend zeezicht 

Vanuit het salon, maar ook vanuit de keuken, steelt het fenomenale zeezicht alle aandacht. Genieten van dit tafereel doen de eigenaars vanuit een stoffen Knoll-zitbank in hoekopstelling, geflankeerd door twee tafeltjes in blank hout en een roze fauteuil. Tegen een wand van de living bevindt zich een maatwerk-bureau met daarboven een zwevend legbord, beide in notelaarfineer. Het bureaustoeltje is eveneens van Artisan. Ook het salon is voorzien van een spanplafond met een rond ingewerkt lichtplafond, instelbaar volgens verschillende lichtsferen 


Slaapkamer woning 2

Appartement, interieurontwerp, Kurt Wallaeys Interior Architect

Alle leveranciers van de slaapkamer woning 2

Maatwerk

Fraeye

Optimaal ruimtegebruik 

Via de hal, die verlicht wordt met een ledlijn en een rail met opbouw-spotjes, betreden we de slaapgedeeltes. Het mastergedeelte beschikt over een ensuite badkamer. Aan het master bed werd een hoofdbord geplaatst met twee kolomkasten. Deze wandconstructie is eveneens in notelaarfineer. De badkamer beschikt over een maatwerklinnenkast met hoeken in verstek en een designradiator die tevens dienstdoet als handdoekdroger. In de badkamer werden grootformaat keramische tegels toegepast. Boven de lavabo bevindt zich een lichtplafond. Het kraanwerk in geborstelde inox is van Vola. De gastenkamer is voorzien van een compacte natte ruimte met douche en lavabo. Hier werd optimaal met de bestaande ruimte omgesprongen. In slaapkamer twee werd eveneens royaal gebruik gemaakt van notelaarfineer. Werkelijk elke vierkante centimeter in het appartement werd optimaal benut, wat ook een vraag was van de opdrachtgevers. Samen met de openheid van het geheel, de grote glaspartijen en het uitgekiende, uniforme materialengebruik maakt dat deze vakantiestek groter lijkt dan het werkelijke aantal vierkante meter 

Editor: Media team

Datum: 05-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat