Kruisbestuiving van natuur en architectuur

Baeyens & Beck

Wonen in de natuur vraagt om een unieke architectuur. In de bossen nabij een Oost-Vlaams kunstdorp ontdekken we tijdens het hoogtepunt van de zomer een fabuleuze villa op een perceel van 2000 m². Deze bijzondere parel ligt verscholen in het groen, en toch dichtbij het bruisende kunstdorp en al zijn faciliteiten zoals de golfclub. Met natuurlijke kleuren en materialen wisten Baeyens & Beck Architecten de smaakvolle wensen van de eigenaars exact te personifiëren: het buiten naar binnen brengen, en het binnen naar buiten, om volledig tot rust te komen. 


Exterieur

Gevelsteen, natuur, Baeyens & Beck, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinarchitect

Berdea

Zwembad

Bob Monteyne

Tuinaanleg

Tuinen Verstraete

Aannemer

Verschraegen Construct

Opmerkelijke, warme subtiliteit 

Het L-vormige gebouw en de tuin stralen harmonie en vredigheid uit. Dit effect wordt onder andere gecreëerd door de kleurkeuze van de materialen, en het spel van hoogten en laagten. De beige getinte gevelsteen bestaat volledig uit horizontale en verticale steenstrips, een bewuste keuze om het landschap niet te verstoren. Aan de zuidkant brengen donkere houten lamellen aan de binnenzijde van de raampartijen een juiste dosis warmte en licht binnen. Het huis rust op voorgespannen gewelven en verfijnde, esthetisch weggewerkte kolommen. We vinden de warmte en de genegenheid van het bos overal terug in de woning. De totale bebouwde oppervlakte is 334 m². 

Golvende niveaus 

Een groot gedeelte van de tuin bevindt zich in officieel bosgebied. Daarom kregen specifieke inheemse planten en bomen hier een plek tussen de bestaande bomen. Langs een paadje kunnen de bewoners in deze plantenweelde gezellig wandelen. Vanuit het verste punt in de tuin zie je duidelijk de intieme L-vorm die de tuin en het terras omarmt. De luifels fungeren als zonnewering, maar creëren ook geborgenheid en dynamiek. De tuin krijgt veel zon en daglicht, maar het zitgedeelte met prachtige designmeubelen blijft in de schaduw. Dankzij de vele grote bomen voel je hier haast geen zuchtje wind. Het terras bestaat verder uit twee niveaus en herbergt een mooi zwembad met uitwerking in natuursteen. Door speciale zwembad technieken is hier geen chloor nodig. Zelfs de eekhoorns komen er van het zuivere water drinken. De golvende bewegingen in de niveauverschillen zorgen zowel voor- als achteraan maar ook langszij voor een karakteristieke dynamiek. Onder de villa fungeert een ruime kelder van 171 m² als garage en ruimte voor alle technieken, netjes weggewerkt achter grote zwarte wandkasten. 


Entree

Gevelsteen, natuur, Baeyens & Beck, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Maatwerk interieur

De Korpus

Beeld & Geluid

Bang & Olufsen Gent

Plaatser houten vloer

Wooninrichting Snauwaert Stijn

Handgemaakte Tapijten op maat

Jigsaw Antwerp

Domotica en bedieningspanelen

Velbus

Waar connectie vorm krijgt 

De pivoterende glazen toegangsdeur verbindt de voorkant met de glaspartij aan de andere kant van het huis. Bronzen kunsthazen buiten aan weerszijden creëren een charmante energie. Links wordt onze aandacht getrokken naar het bureau, gehuld in gewaagd zwart schilderwerk met walnoten meubelwerk. De donkere kleurtinten geven het geheel een instant ontspannende uitstraling. Boven het organische bureaumeubel brengt het lichtelement een juiste dosering licht in de ruimte. Via de kaderloze maatwerkdeuren in walnoot wandel je links van de ene naar de andere ruimte. De grote diepte van deze houten doorgangen geven een cozy gevoel. In het huis ontwaren we decoratieve verwijzingen naar het bos met subtiele groentinten. 


Leefruimte

Gevelsteen, natuur, Baeyens & Beck, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

E-Installatie

Borgo Elektriciteit

Domotica en bedieningspanelen

Velbus
Gevelsteen, natuur, Baeyens & Beck, The Art of Living

Coccooning met natuurlijke elementen 

In de keuken combineert het kookeiland beige travertin-marmer en walnoot. De eigenaresse koos ervoor het kookgedeelte hierin te verwerken, zodat ze zich verbonden voelt met de tuin. De decoratie en designklassiekers in de keuken, zoals de Wire chairs aan het zitgedeelte van het eiland, brengen een dosis speels effect in het minimalisme. Een indrukwekkende witte kastenrij geeft toegang tot de wasruimte en de kelder met garage. De raampartijen zijn ontzagwekkend: via de hoek met de leefruimte kan het glas volledig openschuiven en stroomt de natuur naar binnen. Verschillende beige en bruine overgordijnen brengen het invallende licht perfecte in balans. Ook de bleke natuurstenen vloer werd doorgetrokken als terras en past op zijn manier naadloos in de natuur. De vloerverwarming maakt gebruik van een geothermische warmtepomp. In de zomer zorgt het systeem voor een passieve koeling. De leefruimte kenmerkt zich door de Zahara-marmeren eettafel en ronde robuuste stoelen. In het haardmeubel dat eet- en zitruimte van elkaar scheidt, komt hetzelfde beige travertinmarmer terug met een subtiele walnootlijn. Goud en groen geven een fijne touch aan het geheel. Een doorkijkgashaard vormt de aarding met de living. Daar krijgen we een cocooning-sensatie door een houten luifel en stoffen beige zitbanken naast de haard. Onder de veelzijdige sofa met gebogen tafeltjes zorgt het zachte fluwelen tapijt voor dat extra nestgevoel. Twee losse karamelkleurige zetels in natuurlijk leder nodigen uit om te relaxen. Met zijn verrassende vrije vorm tilt de exclusieve salontafel van stucco lustro de living naar een hoger niveau. 


Bovenverdieping

Gevelsteen, natuur, Baeyens & Beck, The Art of Living

Golvende niveaus 

Een groot gedeelte van de tuin bevindt zich in officieel bosgebied. Daarom kregen specifieke inheemse planten en bomen hier een plek tussen de bestaande bomen. Langs een paadje kunnen de bewoners in deze plantenweelde gezellig wandelen. Vanuit het verste punt in de tuin zie je duidelijk de intieme L-vorm die de tuin en het terras omarmt. De luifels fungeren als zonnewering, maar creëren ook geborgenheid en dynamiek. De tuin krijgt veel zon en daglicht, maar het zitgedeelte met prachtige designmeubelen blijft in de schaduw. Dankzij de vele grote bomen voel je hier haast geen zuchtje wind. Het terras bestaat verder uit twee niveaus en herbergt een mooi zwembad met uitwerking in natuursteen. Door speciale zwembad technieken is hier geen chloor nodig. Zelfs de eekhoorns komen er van het zuivere water drinken. De golvende bewegingen in de niveauverschillen zorgen zowel voor- als achteraan maar ook langszij voor een karakteristieke dynamiek. Onder de villa fungeert een ruime kelder van 171 m² als garage en ruimte voor alle technieken, netjes weggewerkt achter grote zwarte wandkasten. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 15-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Julie Van Maris

Fotografie: Germán Bourgeat