Kracht door eenvoud

Egide Meertens

Deze opmerkelijke woning in Sint-Katelijne-Waver werd ontworpen door Egide Meertens Plus Architecten. De kracht van het ontwerp zit in het ontkoppelen van de woning met de buren door middel van een overdekte buitenruimte. Een ingreep die door Plus Architecten vaker succesvol wordt toegepast. Het resultaat is een mooie overgang en een woning met een vrij en luchtig karakter. Egide: “Het is een mooie hedendaagse woning geworden, een persoonlijk thuis dat past bij de opdrachtgevers.” 


Exterieur

Eenvoud, moderne woning – Egide Meertens

Less is more  

Egide: “De opdrachtgevers wilden een woning die door ontwerp en materialisatie eigentijds blijft. Tijdloze architectuur zonder tierelantijntjes. Met de juiste maatvoering, verhoudingen en materiaalkeuzes. Mooie kijk- en zichtlijnen en vooral een speelse lichtinval. Bij deze woning heb je echter te maken met de bestaande context waarin de woning komt te liggen. In dit geval naast een woning die voor wat betreft stijl niet past bij hedendaagse architectuur. Wij wilden deze verschillende stijlen op een esthetische manier verbinden met elkaar door volumes los te koppelen. De toegang tot de voordeur bestaat uit een afsluitbaar overdekt pad dat de overgang vormt tussen de bestaande en nieuwe bouw. Daarbij wilden we beslist geen traditionele ingang waarbij de woning meteen al haar geheimen prijsgeeft.” 

Rode gevels  

De woning is zodanig op het perceel geplaatst dat het open is richting de tuin en wat meer geborgen richting openbare weg. De plaatsing van het poolhouse versterkt geborgenheid. Extra daglicht komt binnen door slim geplaatste raamvlakken. Door zorgvuldige maatvoering van de ramen ontstaat er een rustig evenwichtig beeld. Het naar achteren plaatsen van de garage en het terugtrekken van de eethoek en het bureau, creëert een mooi volumespel. De wisselwerking tussen de volumes leidt tot verschillende gevels, maar dankzij de samenhangende architectuur zijn deze gevels duidelijk familie van elkaar. Egide: “De rode gevelsteen is gebakken in tunnelovens waarbij de te bakken stenen niet worden verplaatst maar branden in compartimenten die langzaam schuiven. Het gevolg is een baksteen die hard gebakken is aan de binnenkant en minder aan de buitenkant. Het resultaat is een sterk genuanceerde steen met een mooie warme rode kleur die de tand des tijds moeiteloos zal kunnen doorstaan.’


Interieur

Eenvoud, moderne woning – Egide Meertens

Alle leveranciers van het interieur

Verlichting

Dr. Light

Gordijnen

De Roos Interieur

Schrijnwerk & interieurbouw

Brava

Vierkant versus rechthoek 

De architectuur binnen is zodanig ontworpen dat de keuken, eet- en werkruimte in een rechthoek is geplaatst terwijl het zitgedeelte zich in een vierkant bevindt. Geen afgesloten kamers maar ruimtes die in elkaar overlopen. Het langgerekte keukenblad functioneert als kookeiland, eettafel en bureau. Normaal gesproken is een kookeiland hoger dan de eettafel, maar krukken waren geen optie. Dat is in deze keuken slim opgelost door niveauverschil in de vloer aan te brengen. Hierdoor blijven alle functionaliteiten op dezelfde hoogte. Heel vernieuwend. Egide: “Met een gordijn is het bureau af te schermen van het eetgedeelte. Heb je een lange tafel nodig omdat vrienden komen eten, dan open je het gordijn waardoor de tafel de eettafel verlengt. In het interieur heb ik met ruimtes gespeeld in tegenstelling tot de architectuur aan de buitenkant die ingetogen en consistent is. Er wordt gebruikgemaakt van lichte interieuritems, strakke lijnen en een minimalistische vormgeving. Functionaliteit, rust en comfort is hier het motto. Het lichte eikenhout komt terug in kastenwanden, het keukeneiland en een lamellenwand die de trap deels verhult. De spijlen van deze wand reiken tot aan het plafond en zorgen zo voor verticaliteit in het interieur zodat statigheid en dynamiek in balans zijn.” 

Egide: “Het was een mooi project. Samen met de opdrachtgevers hebben we rond de tafel gezeten en wensen en mogelijkheden met elkaar besproken. Een goed ontwerp begint met luisteren. Vervolgens maken we een ontwerp en een financiële analyse en moet je opdrachtgevers de kans en de ruimte geven om mee te groeien met het ontwerp. Wij hebben in deze woning zowel exterieur als interieur voor onze rekening genomen. Het interieur van een woning moet naar ons idee een ontwerp wel representeren. Het een moet het ander versterken. Wij hebben een team van zeventien architecten en interieurarchitecten die allemaal voorstander zijn van totaalarchitectuur zodat je in een vroeg stadium rekening kunt houden met het interieur. Zo bespaar je op kosten en voorkom je dat er achteraf nog veel gewijzigd moet worden. Voor iedereen win-win.” 

Editor: Media team

Datum: 25-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: German Bourgeat