Koninklijk kasteel | Pieter Porters

  • HOUSE OF PORTERS
    Pieter Porters Collections
  • Kipdorpvest 44
  • 2000 Antwerpen

Koninklijk kasteel als ‘warm familienest’ | Pieter Porters

Het werd zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht

In een authentiek kasteeltje, met historisch prinselijk verleden, wordt voluit geleefd. Met dank aan Pieter Porters, die het interieur ontwierp voor dit koninklijk zomerpaleis. De basis bleef, maar kleuren, stoffen, kunst en comfort werden aangepast aan de behoeftes en voorkeuren van de bewoners.

Pieter besloot om het kasteel zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het resulteerde in prachtige vloeren en plafonds en er werd gekozen voor toepasselijke kroonluchters. De grote, dubbele deuren komen overal goed tot hun recht en spiegels op de kasten weerkaatsen heel mooi het licht. De zitkamer richtte hij oorspronkelijk al in als een echte avondruimte, met veel roodtinten, patines en in mahoniekleur geschilderde ramen. Het werd een behaaglijk thuis.

Hedendaagse allure

Jarenlang genoot het gezin van het resultaat en toen ze later weer contact opnamen voor wat aanpassingen en ‘opfriswerk’ bleek de basis na al die jaren onverminderd up tot date. Daar is dan ook weinig veranderd. Er is enkel een snufje hedendaagse allure aan toegevoegd.

Keuken als kloppend hart
De keuken was oorspronkelijk in de kelder, maar is nu het kloppend hart van de woning. De tafel en de stoelen, van bruin eiken, werden van de zolder gehaald, opgeknapt en vergrijsd. De tafel kreeg in navolging van het arduinen aanrecht een arduingeschilderd blad. De opstaande rand van dat aanrecht zorgt ervoor dat de vaat en kookbenodigdheden niet de hele tijd in het oog springen.

De set stoelen in de keuken vulde Pieter aan met twee zitbanken met kussens van afwasbare stof. De muren en kastjes in de keuken werden olijfgroen. De gordijnen geven dankzij het ruitmotief een soort ‘handdoeksfeer’, waarbij het rood de warme sfeer van de keuken onderstreept. “De vloer lijkt een oude cementvloer, maar die is écht nieuw”, glimlacht Pieter.


“De gordijnen geven dankzij het ruitmotief een soort ‘handdoeksfeer’”


Eetkamer
De eetkamer is in bijengraatvorm met in het midden een ronde, op maat gemaakte tafel. De muren zijn grijzig lichtblauw geschilderd. Aziatische, antieke potten op tafel zorgen voor extra kleur. De familiesofa komt uit de Pieter Porters Collectie. Naast het haardvuur staan gezellige fauteuils en poefjes.

Hal, sofa, lichte kleuren, koninklijk kasteel, Pieter Porters

Avondsalon
In de majestueuze hal vormen twee adellijke borstbeelden op een zuil een geslaagde knipoog naar het koninklijke verleden. Als een koning te rijk voel je je ook in de klassieke, formele avondsalon. De grote ronden tafel, salonbankjes, ossenrode wanden die door de gordijnen gloeien; het zorgt voor een Engelse avondsfeer. In het aangrenzende kantoor brengt de heer des huizes bijzonder veel tijd door. Bureau, kasten en deuren zijn allemaal geschilderd in imitatie wortelhout.


“Als een koning te rijk voel je je ook in de klassieke, formele avondsalon”


Woonkamer, open haard, kroonluchter, sofa, grote ramen, authentiek, koninklijk kasteel, Pieter Porters

Lofts
De grootste aanpassingen waren de kinderkamers. De voormalige prinsessenkamer is een loft geworden met felle designkleuren. De ronde tafel wordt gecombineerd met een comfortabele sofa en de klassieke stoelen zijn zwart gelakt. De spot in het plafond is groot en modern. De jongenskamer is een stoere New York loft met James Bond look geworden. De oorspronkelijke jeanslook is gebleven, maar die is aangevuld met flanel in grijs en zwart. Ook het oude, antieke bedhoofd is er nog steeds, maar steekt nu mooi af tegen het vele chroom. De Chesterfield en het hoogpolige tapijt maken er een gezellige kamer van.

Master bedroom
In de master bedroom werd niet veel veranderd. De televisie schuift op eenvoudig verzoek uit de grond tevoorschijn, maar stoort het geheel verder niet. De ronde spiegel boven het bed creëert het effect van een raam en weerkaatst het licht. Pieter: “Ook in deze ruimte was het vooral een kwestie van stof vervangen en kleur aanbrengen. We werkten hier al met abrikoos, maar door nu ook paars aan te brengen kreeg het geheel veel meer karakter.”

Zintuigen
De levensfilosofie van Pieter ‘Leven is Beleven’, is tastbaar in al wat hij doet. Ook in het sprookjeskasteel beroert hij meerdere zintuigen. Het is ruiken, voelen, proeven, maar bovenal genieten.

 

Tekst: webredactie
Fotografie: Studio Verne

 

Meer projecten van Pieter Porters bekijken?