Knap spel van lijnen en licht

Ardein Architecten

Optimaal ruimtegevoel. Rustgevende tijdloosheid. Warme contrasten. Aangename openheid. Visuele en gevoelsmatige samenhang. Het zijn aspecten waar architect Frederik Standaert bij elk ontwerp bijzondere aandacht aan schenkt. Met zijn architectenbureau Ardein Architecten blinkt hij dan ook uit in maatwerk en totaalprojecten. Hij weet steeds het ultieme evenwicht te vinden tussen outsidethe-box-denken en een gedroomd leefcomfort. 


Exterieur

Ontwerp, Licht, Ardein architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Ardein Architecten

Sterke lijnen 

Ardein Architecten neemt elk onderdeel van de woning in handen: het ontwerp van het pand zelf, de tuin- en interieurinrichting, de verlichting… Elk project is voor Frederik een harmonisch verhaal. “Ik zie het zelf als een soort gesamtkunstwerk”, zegt hij. “De bouwheer vertelt me zijn woondroom en ik werk elk aspect daarvan uit, in samenwerking met degelijke partners. Het is mijn manier om mijn stempel te drukken.” Bij deze woning wilde de bouwheer een eeuwig vakantiegevoel ervaren. Hedendaags comfort, buitengevoel en zelfs wat Ibiza-vibes hoorden daarbij. Die zuiderse, luxueuze sfeer werd bereikt door een spel van verspringende volumes, strakke lijnen en organische vormen. Hoewel het perceel niet erg groot is, heb je in en rond de woning toch een opvallend ruimtegevoel. Veel heeft dan ook te maken met het optimaliseren van de bewegingsvrijheid en de circulatie, geeft de architect aan: “Je afvragen hoe een bewoner zich dagelijks door de woning beweegt, is erg nuttig. 

Hier heb ik ervoor gezorgd dat het natuurlijk aanvoelt én dat die circulatie op zich niet te veel ruimte inneemt.” Een solide basis is een noodzakelijke voorwaarde voor een goed ontwerp. Daarom is het cruciaal om de ruwbouw-winddichtfase zorgvuldig uit te voeren en op te volgen. “Die taak neemt Goedele Pyncket van Buntinx-Pyncket Architecten op zich, mijn vaste samenwerkingspartner”, vertelt Frederik. “Samen realiseren we totaalconcepten van a tot z.” 

 

Vakantie in het zuiden 

Voor de tuininrichting schakelde Ardein Architecten tuinontwerper Ken Verelst in. Er werd gekozen voor organische vormen, diverse texturen en rondingen die de strakke architectuur lijken te omarmen. Hier en daar vind je een plekje dat los lijkt te liggen van de algemene looplijn in de tuin. In die hoekjes is het heerlijk zitten rond een vuurschaal of aan de barbecue. Een knap zwembad omringd met grijs beton ligt in het verlengde van de leefruimte en beschikt aan de zijkant over een poolhouse mét wellness en een overdekt terras. Ook op het terras dat grenst aan de living werd gebruikgemaakt van bijna naadloos beton, dat toch zacht en níét industrieel overkomt. Frederik: “Het was belangrijk dat alles warm aanvoelde. De bepleistering is niet spierwit, wel zacht wit. De raamprofielen zijn niet zwart, wel donkerbruin met geanodiseerde lak. Voor een deel van de gevelbekleding opteerde ik voor geprofileerd hout, ook met een zekere bruine tint erin. Verder focuste ik op horizontale lijnen, want zo lijkt de woning breder.” Frederik en Goedele hopen met dit pand een knusse woonplek gerealiseerd te hebben voor de komende decennia. “Het is altijd de bedoeling om in een ontwerp lang, aangenaam en comfortabel te leven. De interieurtrends volgen? Dat kan. Alles wat losstaat is vervangbaar. Maar de basis blijft tijdloos en stijlvol.” 


Leefruimte

Ontwerp, Licht, Ardein architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Wandverlichting

Brick In The Wall

E-installatie, domotica, beeld & geluid

WeKonnekt

Tegelvloer

Recko Floors

Maatwerk interieur, houten vloer & trap

Yp Eurofix

Schakelmateriaal

Basalte

 Aangetrokken door het licht 

Meteen bij het binnentreden van de woning valt het op: de fraaie lichtinval, te danken aan het raam er pal tegenover en de diverse vides. De inkom bevindt zich aan de zijkant van de woning, een zeer bewuste keuze van de architect. Je wandelt zoals het ware altijd in de richting van het licht. Je blik gaat als vanzelf naar het mooie groen in de tuin. En je komt onmiddellijk in het warme hart van de woning terecht. Dat draagt natuurlijk enkel bij aan het welkomstgevoel. “De toegang aan de zijkant laat toe om functionele ruimtes vooraan in de woning plaatsen, waar de natuurlijke lichtinval niet optimaal is: in dit geval de wasruimte en de garage. De ruimtes waarin de bewoners écht hun tijd doorbrengen, zijn allemaal gericht naar de natuur. Je perspectief loopt in feite van tuin tot tuin en dat geeft een fijn ruimtegevoel”, legt Frederik uit. 

Warme eenvoud 

Een grote vide boven het kookeiland geeft de keuken én de living een sfeervolle lichtinval. Dé eyecatcher hier is het verlichtingsarmatuur van Penta Light. De glans van de bollampen contrasteert mooi met de overige matte materialen. En het natuurlijke licht dat erin reflecteert geeft extra cachet aan de keuken. Voor de woning werden hoogkwalitatieve materialen, vaak van een high-end niveau, gebruikt. Centraal daarbij staan eenvoud en samenhang. Want dat oogt tijdloos en voelt rustgevend aan. De verschillende materialen komen ook doorheen de woning terug. “Het keramische marmer van Marazzi springt in het oog in de keuken door de uitgesproken tekening. Dat geeft karakter, zonder de harmonie uit het oog te verliezen. De bruine tint van de stalen deurkaders, de ramen en klinken en de messingtint van de kranen komen erin voor. Dezelfde steen zie je ook in de living en de badkamer, ook weer in combinatie met donkerbruin staal en hout.” 


Bovenverdieping

Ontwerp, Licht, Ardein architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Stopcontact

Rond
Ontwerp, Licht, Ardein architecten, The Art of Living

Warm en sfeervol 

Zowel de keuken als de living grenst aan het terras waarboven eveneens een vide is voorzien. Het zonlicht valt dus binnen langs verschillende kanten, wat leidt tot leuke reflecties. “Het licht valt ’s morgens meteen op de trap en de masterbedroom. Goed om heerlijk te ontwaken natuurlijk”, vertelt de architect. Het meubilair – overigens allemaal van Dôme Deco – combineert knap met de tijdloze afwerking van de muren en vloeren. De verschillende texturen geven het geheel een warme harmonie. De tafel in zacht wit heeft een organische vorm. Errond zijn stoelen met een oudroze bekleding geplaatst. De grote zetel voor de tv en haard heeft een complementaire, donkergroene kleur. In de speelhoek en op diverse plekken in de woning komt ook een opvallend Arte-behang terug met een bijzondere structuur; goed voor een leuk accent. 

Baden in weelde 

De masterbedroom doet denken aan een luxueuze suite. In de bijhorende badkamer staat een vrijstaande, ovale badkuip voor een groot raam dat uitgeeft op een klein dakterras dat binnenkort met planten gedecoreerd wordt. Het hotelgevoel staat hiermee vanzelfsprekend op punt. Het parket in de slaapkamer herken je van de trapbekleding. De warmgrijze tegels in de badkamer zijn ook op het gelijkvloers te vinden. De rijkelijke lichtinval is ook in deze ruimte opvallend aanwezig, zelfs in de dressing. De mezzanine doet dienst als bureauruimte en is met dezelfde of bijpassende materialen ingericht. Zittend aan de desk, kijk je uit op de tuin via de vide boven de keuken waardoor thuiswerk een pak prettiger wordt. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 13-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sarah Claes

Fotografie: Patrick Meis