Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

  • Buijtels
  • Troprijt 21
  • 5531 NA Bladel

Klimaatadaptieve tuin | Buijtels Buitengewone Tuinen 

Het Nederlandse klimaat lijkt te veranderen. We kampen vaker met hevige neerslag en de droogtes houden langer aan. Een klimaatadaptieve tuin is een oplossing voor deze problematiek. Hij kan herkend worden door de vele bloemen en planten. Het geheel aan bloemen en planten stimuleert het leven in de tuin, oftewel de biodiversiteit en is ook nog eens onderhoudsvriendelijk, of het nu gaat om een privétuin of om een collectieve tuin. De getemde wildernis, zoals klimaatadaptieve beplanting ook wel wordt genoemd, bestaat uit een combinatie van prachtige bloemen en planten die speciaal naar wens samengesteld kunnen worden. De klimaatadaptieve tuin kent daarnaast nog vele andere aantrekkelijke voordelen waarover Buijtels Buitengewone Tuinen je in dit artikel graag meer vertelt.

Wat is een klimaatadaptieve tuin?

De klimaatveranderingen zijn de laatste jaren goed voelbaar. De temperaturen lopen op en langdurige droge perioden worden afgewisseld met hevige neerslag die piekmomenten plaats vindt. Klimaatadaptatie is het proces waarbij de tuin zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de effecten daarvan. Schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering wordt hierdoor beperkt en de kansen die de klimaatverandering biedt worden benut. Denk hierbij aan het langer vasthouden van water in eigen tuin om het te kunnen gebruiken in de droge perioden. Verharding zoals tegels en klinkers maken het bijna onmogelijk voor regen om te infiltreren in de grond. In plaats daarvan verdwijnt het vaak via een goot in het riool. De klimaatadaptieve tuin zorgt ervoor dat het water wordt geïnfiltreerd in de grond, wat het riool en de beplanting ten goede komt.

Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

Vermindering hittestress

Planten vertragen de waterafvoer, zodat er minder water verdampt en het langer in eigen tuin blijft wat ten goede komt van de bloemen en planten. Maar planten doen meer. Stenen houden warmte langer vast. ‘s Avonds is dit goed voelbaar. Hoge temperaturen komen vaak het tuingenot niet ten goede. Groen voorkomt deze onprettige hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen en planten bieden schaduw en vangen zonnestraling op. Ook esthetisch gezien is een klimaatadaptieve tuin erg aantrekkelijk. We bieden namelijk een klimaatadaptief beplantingsconcept waarbij we verschillende combinaties kunnen maken tussen bloemen en planten die afgestemd kunnen worden op vorm en kleur. Klimaatadaptieve beplanting past zich aan op het klimaat en kent hierdoor ook minimaal onderhoud, wat bij veel klanten ook in smaak valt.
 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Buijtels Buitengewone Tuinen

___

___

Meer projecten van Buijtels Buitengewone Tuinen bekijken?