hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

Klein kasteel met hoge ramen | Architects In Motion

De dominante residentiële bouwstijl van het moment is een uit enkele blokken bestaand pand, dat gesloten is naar de kant van de straat en open naar die van de tuin. Dat laatste heeft architect Frederic Wattecamps ook gedaan bij deze Kempische villa, maar de blokvorm heeft hij vermeden. Inplaats daarvan heeft hij gekozen voor een kruisvorm, met smalle, hoge ramen op strategische doorkijkplaatsen. Het resultaat is verrassend mooi en functioneel en geeft een geheel eigen betekenis aan de Britse uitdrukking ‘My home is my castle’.

hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

Meubelen zithoek: Balo Living In Style.

Houtleverancier en realisatie vloer: Villa Magna. Leverancier openhaard binnen: PP haard & parket.

Koelkast: SMEG België NV. Keukenapparatuur: Miele Belgium. Tegelvloeren: Gavra ceramics and surfaces. Interieurbouw: Dillen Bouwteam.

hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

Verlichtingsleverancier: Lichtarchitectuur Mol (Het lichthuis).

Onbelemmerd uitzicht

Het zonlicht schittert in het zwemwater, het puntdak, dat een grote zolder herbergt, geeft het huis een krachtig maar ook tijdloos karakter. Aan de zijkant verrijzen een garage en een parkeerplaats met een aparte toegangspoort voor de auto’s. Naast het zwembad werd géén poolhouse gebouwd om het onbelemmerde uitzicht op de tuin en de velden daarachter niet te belemmeren. De overgang tussen interieur en exterieur is bovendien niet alleen visueel, maar ook gevoelsmatig heel vloeiend. Een zithoek op het terras kan niet alleen worden verwarmd en verlicht maar ook afgesloten. Zo valt de plek het hele jaar door te gebruiken. In de warme maanden kunnen de zwemmers hun zwemgerief uit de ingemaakte kasten in de achterwand halen. En ook aan de kant van de keuken en de living zorgen schuifdeuren voor een directe toegang tot het brede terras en het gazon.

hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

E-installatie en domotica: Easing.

hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

Houtleverancier en realisatie trap: Villa Magna.

Sanitair: Cevek. Kraanwerk badkamer: Hansgrohe ICM BV – AXOR. Alle raambekleding (jaloezieën): arteVelum. Alle raambekleding (gordijnen): arteVelum.

Architect: Architect in Motion. Tuinarchitect: Joost Valgaeren. Glaswand tuinkamer: Sliding Glass.

hoge ramen | Architects in Motion, the art of living

Architect: Zwembadbouwer: Swimtec. Kozijnen (merk): Reynaers Aluminium België. Bouwbedrijf: Algemene Bouwwerken Vic Diels & Zn. Tuinontwerp: Joost Valgaeren. Terrasheaters: HEATSTRIP® . Schrijnwerken: Vossal.

Warme accenten

Het woongedeelte is smaakvol ingericht, met goed gekozen luchters, stoelen en banken en voldoende kleuren en stoffen om de hoge en brede kamer toch een aantal warme accenten te geven. Een volledige wand in hout, met gashaard, werkt als extra blikvanger en sfeerverhoger. Naast de living bevindt zich een aparte televisiekamer. Ook hier weer veel aandacht voor de details van de inrichting, want de loudspeakers die slechts in het wit verkrijgbaar waren werden naderhand door de schilder zwart geverfd, zodat ze volledig opgaan in het interieur. “Maar om het karakter van een donkere cinemazaal te voorkomen heb ik ook hier smalle, hoge ramen geplaatst,” zegt architect Frederic Wattecamps. “Overal en altijd voldoende daglicht.”

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Architects in Motion?