Klassieke villa | Demo Architecten, the art of living

Klassieke villa met moderne elementen | Demo Architecten

Toen de bewoners deze klassieke Vlaamse hoeve kochten, legden ze zonder twijfel het vertrouwen neer bij Demo Architecten om de hoeve in ere te herstellen. De hoeve was vrij uitgeleefd, maar dat gaf de architect en de opdrachtgevers veel mogelijkheden om het hart van deze langgevelboerderij naar eigen wens en inzicht in te richten. The Art of Living sprak met architect Levi Deryckere, mede-eigenaar van Demo Architecten.

Binnenschrijnwerk: Coopman. Parketvloer en trap: Lefevere Parket.

 

Prettige leefomgeving

Bij het renoveren van een klassieke villa komt veel kennis en kunde kijken. Deze hoeve bestaat uit twee bouwlagen: een laaghuis – een langwerpig volume onder een zadeldak – en een hooghuis, gelegen onder een schilddak. Daarnaast beschikt de woning zelf ook over verschillende woonlagen: een keuken met eetgedeelte op grondniveau, een hoger gelegen living en een souterrain. Ook op de eerste etage is een hoogteverschil te bespeuren: de brug boven de vide verbindt op inventieve wijze de eerste verdieping van het laaghuis met het hooghuis. Rond de bestaande gevel zijn nieuwe gevelstenen geplaatst. Ook bouwfysisch moest het gerestaureerde buitenaanzicht aan de nieuwste eisen voldoen. Alles om er een prettige leefomgeving van te maken.

Mertaalwerken: GG-Construct BV.

 

Open leefruimte creëren

Om tot dit prachtige, ruimtelijke resultaat te komen, moest er binnen in de woning veel wijken. Het centrale deel van het laaghuis is tot de nok toe opengebroken. Je geeft dan wel de nodige ruimte op, maar krijgt er een open leefgedeelte en schitterende zichtlijnen voor terug. In het centrale deel van deze open leefruimte zijn de keuken en het eetgedeelte gesitueerd. De strak-moderne zwarte keuken met landelijke details geven de hoeve een eigentijdse en tegelijkertijd landelijke flair. Wanneer je het trapje op gaat, kom je uit in de knusse living met doorkijkhaard. Onder de living bevindt zich een souterrain met hobby- en werkruimte.

Parketvloer en trap: Lefevere Parket. Sanitair installatie: S&P Technics.

Klassieke villa | Demo Architecten, the art of living

Sanitair installatie: D&P Technics.

 

Eikenhouten spanten

Het meest kenmerkende aan de bovenverdieping is toch wel de wit gestucte brug met stalen balustrades die in de lengte boven het laaghuis loopt. De mainsuite met op maat gemaakte inbouwkasten is aan de ene zijde van de brug gelegen in het hooghuis. Ook hier verfraaien de eikenhouten spanten het interieur en strekt het plafond zich hoog boven je uit. Direct naast de mainsuite bevindt zich de badkamer met inloopdouche, ligbad en lavabomeubel met dubbele kranen. De hoofdmoot van de badkamer wordt gevormd door terrazzonatuursteen, wit stucwerk en meubilair en natuurlijk de eikenhouten spanten.

Vloerwerken: Vloerwerken De Neve J&C. Architect: DEMO architecten. 

 

Wonen in een landelijke omgeving

Als je de oprit op rijdt, springt als eerste de klassieke vorm van de woning in het oog. Wanneer je goed kijkt, zie je ook hedendaagse elementen, zoals de kozijnen en grote, moderne gevelopeningen. Doordat de nok van de woning is opengewerkt, ontstond er ook de mogelijkheid om smalle hoge ramen te plaatsen. Ondanks de moderne elementen, is wel de typische verschijningsvorm behouden. Door authentieke materialen te gebruiken straalt de hoeve een authentieke eenheid uit en wordt zij maximaal geïntegreerd in de landelijke omgeving.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Dré Wouters

____
Wil je meer zien van DEMO Architecten?