Klassieke villa | Bart François
Klassieke villa | Bart François
Klassieke villa | Bart François
Klassieke villa | Bart François
Klassieke villa | Bart François
Klassieke villa | Bart François
previous arrow
next arrow

Klassieke villa in Long Island Style | Bart François

Elementen uit de Grieks-Romeinse oudheid en eigenzinnige grandeur

Het lijkt wel of je in Amerika bent als je deze woning ziet. Deze villa, ontworpen door architect Bart François, is er een in Long Island Style. Deze Amerikaanse stijl kenmerkt zich door het gebruik van elementen uit de Grieks-Romeinse oudheid, zoals de zuilen aan de voordeur, en een uitstraling van grandeur. De bouwer van deze eigenzinnige villa is Elbeko, gespecialiseerd in villabouw.

Voor een Europees architect is de kunst niet alleen de finesses van deze stijl te beheersen maar ze ook met verfijning en oorspronkelijkheid toe te passen. Grandeur mag nooit ontaarden in pompeus. Die verfijning toont zich hier onder meer in de driehoekige raampjes in het dak, de balustrade op de eerste verdieping en de op een vuurtoren lijkende toren in de hoek. De laatste is een duidelijke verwijzing naar de nabijheid van de zee, maar ook andere elementen zijn zowel knipogen als eyecatchers.

Samenwerking met specialisten

Bart François apprecieert het ambachtelijke. Dit vertaalt zich vooral in een geregelde samenwerking met bedrijven en specialisten die hun eigen voorliefde voor het rustieke en klassieke hebben omgezet in een indrukwekkende materialenkennis. Daarom koos hij ook voor Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen bvba als leverancier van onder meer stenen en voor Steels voor het trappenwerk.

Keuken, Grando Keukens, Frank Tack, Boomstamblad, houten tafel, natuurlijke materialen, klassieke villa, Bart François

De keuken van Grando Keukens is voorzien van diverse professionele apparaten, onder meer een fornuis van het Franse merk Molteni.

Keuken, fornuis Molteni, Grando Keukens, kookeiland, zwart, klassieke villa, Bart François


“De lichtinval is mede bepalend voor de sfeer en dus voor een deel van het woonplezier”


Woonkamer, grote bank, lichtinval, grote ramen, loungebank, klassieke villa, Bart François

Grandeur, ook binnen. Het beeld in de hoek overschouwt en ziet dat het goed is.

Frank Tack
Het interieur inrichten is eigenlijk een specialisatie op zich. Jarenlang nam Bart François ook dit deel van het concept voor zijn rekening, maar in de loop der tijd is hij daarvoor gaan vertrouwen op specialisten die er minstens even goed in zijn als hijzelf. Frank Tack in Oostrozebeke is de meest prominente van hen. Hij ontwierp de keuken, maar hij is evengoed in staat een totaalinrichting voor zijn rekening te nemen.

De hoge ramen bieden gelegenheid tot het creëren van aparte zithoekjes.

Woonkamer, lounge, hoekbank, houten vloer, ruimtelijk, lichtinval, klassieke villa, Bart François

Lichtinval
Details maken en breken een concept. “Ik ben heel geregeld op de werf om te zorgen dat alles vlot verloopt maar ook om op de details te letten. Voor deze woning was een detail bovendien erg belangrijk. Ik heb oog gehad voor het moment van de optimale lichtinval door de stand van de zon. Die lichtinval is mede bepalend voor de sfeer en dus voor een deel van het woonplezier.”

Slaapkamer, master bedroom, bed, houten vloer, klassieke villa, Bart François

Slaapkamer, dressing, houten kast, klassieke villa, Bart François

Slaapkamer, houten kasten, bed, lichte kleuren, bedwand, klassieke villa, Bart François

Badkamer, wastafel, grote spiegel, houten vloer, klassieke villa, Bart François

Modern badcomfort, maar ook hier het gebruik van prachtig hout om de esthetiek te onderstrepen.


“De tuin is ontworpen in een stijl die perfect past bij die van de villa”


Zwembad, GR Zwembaden, poolhouse, tuinmeubelen, Meubili, klassieke villa, Bart François

Prominente buxus
De tuin is aangelegd door Stijn Cornilly. Uiteraard is deze ontworpen in een stijl die perfect past bij die van de villa. Daarin speelt de buxus een toonaangevende rol, wat verklaart waarom deze boomsoort in tal van hoogtes en rondingen zo prominent aanwezig is.

Een ander, meer modernistisch, kenmerk van de tuin is de grote mate waarin ze onderhoudsarm is. Dat laatste is vooral te danken aan het gebruik van kunstgras. Het oogt als natuurlijk gras, maar de kans op een voortdurend binnendringen van bladeren en insecten in het ruime, door GR Zwembaden geleverde buitenbad is daardoor klein. Op je wenken bediend worden door de zegeningen van de moderne techniek, ook dat is immers een bijdrage van de Amerikanen aan onze hedendaagse levensstijl.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Jaro van Meerten

 

Meer projecten van Bart François zien?

___

 

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: