Woonkamer, houten vloer, Urban Bronze, schilderwerk, SteMat, Sherwin Williams, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

Klassiek stadsappartement | Bernard de Clerck

Een klassiek interieur met authentieke details en een moderne afwerking

Bernard de Clerck staat bekend om zijn authentieke stijl, die altijd in balans is. Vanuit zijn voorliefde voor de klassieke bouwstijl en elementen van gebouwen en omgevingen, ontwikkelde hij een prachtige en uniek project. Een appartement middenin het centrum van een Vlaamse stad. Een klassiek interieur met authentieke details en een moderne afwerking, dat rust en harmonie uitstraalt.

Aannemer SteMat, gespecialiseerd in totaalrenovaties, voerde de immense klus voor deze woning uit. “Achter de kookwand bleef voldoende ruimte over voor een ruime, praktische berging. Een voorbeeld dat het huis is gebouwd voor bewoners zoals wij, die veel gasten ontvangen”, vertelt de bewoonster. Bernard lette op lichtinval en ruimtelijkheid van de woning. “Alle zogenoemde ‘leefplaatsen’ zijn gesitueerd aan de buitenzijde van het appartement, met uitzicht op de stad. De meest gebruikte ruimtes moesten het meeste genot hebben van het licht en zicht”, aldus Bernard.

Natuurlijke materialen en tinten
Bernard heeft tevens ook een passie voor archeologie en historie. Daarbij komt dat Bernard graag werkt met natuurlijke materialen. Het natuursteen achter het fornuis, de Emperador Dark, komt van Van Den Weghe en vormt een prachtige combinatie met de houten keuken, gemaakt van notelaar fineerhout. Het andere blad is Ebony Veine Poli. Dat staat voor geaderd, wat je er ook in terugziet. Het notenhout komt onder andere ook terug in de vloer. Aannemer SteMat plaatste het meerlaagse Notelaar Prime, zonder groef. “We wilden geen landelijk parket, maar een met een stadse uitstraling.”

Keuken, natuursteen Emperador Dark, Van Den Weghe, Adek keukenapparatuur, keukenkasten notelaar fineerhout, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

Het prachtige natuursteen Emperador Dark is geplaatst door Van Den Weghe. Het keukenapparatuur van Adek is weggewerkt achter keukenkasten gemaakt van notelaar fineerhout.

Keuken, natuursteen Emperador Dark, Van Den Weghe, Adek keukenapparatuur, keukenkasten notelaar fineerhout, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck


“Alle zogenoemde ‘leefplaatsen’ zijn gesitueerd aan de buitenzijde van het appartement, met uitzicht op de stad”


Links: De ruime berging achter de kookwand. Rechts: SteMat installeerde de stalen pivotdeur tussen hal en keuken.

Woonkamer, lichte bank, kleuren purper, mauve, Rothko, gashaard van Stone & Fire, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

Stone & Fire verving de oorspronkelijke haard met een gashaard, die met één druk op de knop direct warmte geeft.

Woonkamer, maatwerk, kleur Urban Bronze van Sherwin Williams, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

Bernard zorgde ervoor dat alle leefplaatsen het meeste genot kregen van het zicht en licht. Ook was het zijn keuze om het beeld middenin de kamer te plaatsen, om zo de ruimte te ‘breken’.

Harmonie
Opnieuw laat Bernard zien dat hij harmonie creëert met verschillende kleuren en materialen. “De lichte bank is vrij bleek overtrokken om het geheel fris te houden. Ik heb bewust voor gekkere kleuren gekozen, zoals het purper, mauve en één in Rothko-achtige stof, zodat het niet te bleek werd en bij de rest past.” Het beeld dat middenin de woonkamer staat, is door Bernard neergezet om de ruimte te breken.

Hal met houten vloer, Notelaar Prime, meerlaags, kunst van Bram Van Velde en Renato Nicolodi, MJ Fine Arts, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

In de gang zijn werken te vinden van Bram Van Velde en Renato Nicolodi. Deze, en andere kunstwerken zijn beschikbaar via MJ Fine Arts

Woonkamer
In de woonkamer klinkt muziek door de boxen van Bose. Het wordt direct zichtbaar dat Bernard zich ook waarmaakt op het gebied van interieur. De tabletten onder de ramen zijn op maat gemaakt. Een ander pronkstuk is de open haard in de woonkamer. “De originele haardmantel in wit marmer is gebleven, maar de oorspronkelijke haard is vervangen door een gashaard van Tulp, geplaatst door haardenspecialist Stone & Fire”, vertelt de bewoonster. Het schilderwerk heeft een grote bijdrage geleverd aan het warme gevoel in de woonkamer. De kleur Urban Bronze van Sherwin Williams is aangebracht door SteMat en door Bernard uitgekozen.

Haardmantel in wit marmer, gashaard van Tulp, Stone & Fire, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck


“De originele haardmantel in wit marmer is gebleven, maar de oorspronkelijke haard is vervangen door een gashaard van Tulp”


Links sculptuur ‘Human guillotine’ van artieste Joke Raes, vertegenwoordigd door MJ Fine Arts. Rechts het beeld wat door Bernard is neergezet om de ruimte te breken.

Badkamer, natuursteen, an Den Weghe, Oak Grey, inloopdouche, Klassiek & Romantisch, Bernard de Clerck

In de badkamer plaatste Van Den Weghe het natuursteen Grey

Van Den Weghe realiseerde de Emperador Dark ook in het toilet.

Achter de bedwand zit een afgesloten dressing voor mevrouw en Bernard de Clerck ontwierp de op maat gemaakte kledingkasten aan de wand van meneer.

Maatwerk
De kledingkast is ontworpen door Bernard. Aansluitend in de badkamer komt het natuursteen terug. Van den Weghe paste hier Oak Grey toe. “Het is een prachtig ontworpen huis, met een leefbaar karakter.” Bernard is tevreden met het ruimtelijke resultaat. “De bewoners komen van een herenhuis, dus ik vond het belangrijk ze enigszins hetzelfde ruimtelijke gevoel te geven. Dat ze zo enthousiast zijn, betekent dat ik hierin ben geslaagd.”

 

Tekst: Webredactie
Fotografie: Pieter Clicteur

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: