Klassevolle renovatie van een statige herenwoning in Gent

Dries Vanlerberghe

In het centrum van Gent bevindt zich deze statige herenwoning. De eigenaar contacteerde Dries Vanlerberghe voor een renovatie en grondige herinrichting en her aankleding van het interieur. De woning bevatte tal van authentieke elementen die bewaard bleven en aangevuld werden met nieuwe elementen en accenten in dezelfde geest en stijl om zo de oorspronkelijke grandeur van het gebouw in ere te houden. Dries Vanlerberghe stond niet enkel in voor het ontwerp maar nam ook de opvolging van de werken op zich.


Living

Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe
Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe

Behoud van authenticiteit

Zodra je de inkomhal betreedt, valt het respect voor de authenticiteit op. Hier werd de oorspronkelijke vloer behouden en smaakvol gecombineerd met een nieuwe tegel in natuursteen. Verder werd een zwarte stalen deur met privacy-bevorderend figuurglas geplaatst als overgang naar de leefruimtes. De woning bestaat uit een gelijkvloers met inkom, bureau, kook- en eet-gedeelte en salon. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een sauna. Ook andere authentieke elementen zoals originele kroonlijsten werden behouden, net als een aantal bogen. Deze zaken werden dan weer aangevuld en versterkt met hedendaagse kroonlijsten van Orac en met glazen deuren in zwart stalen frame. In het gastentoilet werd een monolithisch blok in natuursteen geplaatst met het handwasbekken. Opvallend hier is de kraan die uit de spiegel komt om de ruimte groter te laten lijken.


Keuken

Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe

Leveranciers van de keuken

Natuursteen

Il Granito
Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe

Hoog gezelligheidsgehalte

In het salon werd een cozy sfeer gecreëerd, onder meer door een donker parket, geplaatst in Hongaarse punt. De authentieke schouwmantel werd nieuw aangekocht en voorzien van een geïntegreerde gashaard met een nagenoeg onzichtbaar glazen scherm. Verder werden hier de oude plafondlijsten behouden en aangevuld met meer hedendaagse uitvoeringen. Voor de verlichting in het salon werd geopteerd voor een zwart kader met dito opbouwspots en voor een pendel van Flos.


Bovenverdieping

Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe

Leveranciers van de bovenverdieping

Schilderwerk

De Roo
Renovatie, herenhuis, Dries Vanlerberghe

Een blikvanger van formaat

De absolute blikvanger in de woning is de keuken. Wat hier opvalt, is alvast de grote en door Dries Vanlerberghe op maat gemaakte wijnkast van glas en zwart staal. De interieurarchitect bedacht hiervoor zelf een eigen draagsysteem met stangen, waardoor alle etiketten op de flessen frontaal zichtbaar zijn. Naast de wijnkast bevindt zich een opstap met enkele treden in marmer, die toegang geven tot het salon. De onderste trede van het opstapje loopt gewoon door in de wijnkast. In de keuken zelf treffen we een eiland aan, waarin een zwevend tafelblad van bleek eikenhout geïntegreerd werd. In het eiland zit een Novy-gasfornuis verwerkt, met daarboven een dampkapvolume in dezelfde natuursteen als de werkbladen en spatwand. Verder werd in de keuken gebruikgemaakt van kastenwanden van fineer in zowel bleek als in donker, gebrand eikenhout. In de donkere kastenwanden bevinden zich de toestellen, die hierdoor perfect aansluiten op de zwarte stalen wijnkast. Op de vloer werd gewerkt met een natuurstenen vloer met tegels van 60 bij 90 centimeter. Boven de eettafel met donker blad hangt een verlichtingspendel van DIM atelier in Zaventem dat net een oogverblindend kunstwerk is.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 19-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat