Kijkwoning Oscar V

De nieuwbouwwoning is een perfect visitekaartje

Villabouwer Oscar V heeft sinds kort een kijkwoning in Knokke, gelegen aan de Elizabethlaan. Ontwerper Paul Vanrunxt woont hier en heeft hier tevens zijn kantoor. De nieuwbouwwoning is een perfect visitekaartje voor Oscar V. Hiermee bewijst de villabouwer dat je op een stuk grond van 500m2, 400m2 kunt bebouwen dankzij drie etages van 135m2.

Opvallend zijn de dakkapellen, waarop Spaanse natuurlei gelegd is. Op het dak zelf liggen aarden tegelpannen. Een prachtig contrast met de witte muren. De inkom bestaat uit glazen wanden en deuren die reiken tot aan het plafond. Het is als het ware een orangerie. Dankzij de grote ramen komt er veel licht binnen, in heel het huis. Vanuit de orangerie kun je links naar de leefkeuken, rechts naar de zithoek en rechts achterin naar het kantoor.

Kantoor
We beginnen in de kantoorruimte, waar een eikenhouten tafel met twee cognackleurige stoeltjes staat. Het plafond is hier 3.60m hoog, net iets hoger dan de rest van de woning (3.20m). De dubbelvleugel deuren zijn van gezandstraald eik, mat witgeschilderd. De parketvloer in de kijkwoning is van eikenhouten planken van 30cm, zwart geolied.


“De plank is gemaakt van één boom, het is één stuk”


Wát een lichtinval in de zithoek. Ook de Minimus tafel van St-Paul misstaat hier niet.

Verscholen televisie
In de zithoek staat een lange bank van 3.30m. Hierachter hangt een antieke plank van zes meter. Deze is gemaakt van één boom, het is één stuk. Het is de eyecatcher in die ruimte. Daartegenover bevindt zich een kastenwand, al valt dit haast niet op omdat de slotjes zijn verdoken. Het houten blok is de Minimus tafel van St-Paul, uit massieve eik. Een leuk detail: achter het schilderij in de woonkamer, dat Paul zelf ontworpen heeft, zit de televisie verscholen.

Leefkeuken
Lopen we door naar de leefkeuken, dan valt meteen de tafel met designstoeltjes op. Deze zijn van het Japanse merk Miyazaki. De lampen boven de tafel zijn van het merk Brokis. Het keukenblok is gemaakt van een massief blok Griekse natuursteen. Aan de dampkap loopt een dubbele plaat staal. Deze is hier bevestigd zodat je er bijvoorbeeld porselein op kunt zetten. Het neemt weinig plaats in beslag. Het fornuis in de keuken is van Delaubrac.

Een sfeervolle plek om te eten dankzij de tafel en stoeltjes van Miyazaki en de lampen van Brokis. Op het fornuis van Delaubrac kan heerlijk gekookt worden.

Hier zijn de binnenluiken goed te zien. De Eames chair contrasteert mooi met het wit in de kamer.

Stoeltjes van Maxalto in de nachthal.

Opvallend binnenluik
Via het trappenhuis betreden we de bovenverdieping. De trap, bekleed met een onderlaag van rubber en daarbovenop tapijt, loopt erg zacht. In de nachthal staan stoeltjes van Maxalto. De slaapkamer van zoon en dochter grenzen aan de nachthal. Ook hier zien we weer de hoge binnendeuren terug. Een mooi stoeltje van Eames siert de ene slaapkamer. De andere slaapkamer heeft een opvallend binnenluik, zoals vroeger in kloosters en kapellen toegepast werd. Niet alleen mooi, maar ook functioneel, omdat op deze plek moeilijk een gordijn kon hangen.

In de badkamer zien we iets herkenbaars terug: het Griekse natuursteen uit de keuken is ook hier toegepast. Op de vloer liggen eigen planken van 30cm breed, witgelakt. VOLA verzorgde de kranen.

Links het trappenhuis. Rechts een kijkje in de badkamer met lavabo in Griekse natuursteen en kraan van VOLA.

Multifunctionele kelder
De woning van Paul Vanrunxt beschikt ook over een kelder. Hier bevinden zich een wasplaats, atelier, kunstgalerij en gastenverblijf met badkamer. Dankzij een glazen koepel rondom de kelder komt er daglicht binnen. In de kunstgalerij vinden we porseleinkunstwerken van de Belgische kunstenares Jeanne Opgenhaffen. De galerij wordt prachtig verlicht dankzij Deltalight.

Het atelier met kunstwerken van Jeanne Opgenhaffen, mooi verlicht dankzij verlichting van Deltalight.

Tekst: Juultje Peels
Fotografie: Hendrik Biegs

 

___

Contactgegevens:

  • Oscar V
  • Tremelobaan 73
  • 3140 Keerbergen