Keuken als centrale leefruimte

Culimaat

De keuken wordt langzaam maar zeker de belangrijkste leefruimte van de woning. Daardoor is ze al geëvolueerd van een afgesloten naar een open ruimte, waar niet alleen wordt gekookt maar ook gegeten en ontvangen. De bewoners van deze Limburgse villa besloten deze evolutie alvast een stap verder te zetten en van de keuken hét centrale punt van hun woning te maken. Zozeer, dat een aparte eetkamer volledig overbodig is geworden.

De bewoners komen van een villa die, wat vierkante meters betreft, niet onderdoet voor hun huidige huis, maar die stilistisch en vooral qua indeling, heel verschillend was. “We hebben, voor ons werk, lang in het buitenland verbleven en daar geleidelijk de voordelen van het gelijkvloers wonen leren waarderen”, zegt de heer des huizes. “Hoewel we heel prettig woonden in ons oude huis besloten we nog eenmaal nieuw te bouwen en dan alle ruimtes op het gelijkvloers te concentreren.”


Leefkeuken

Leefkeuken, keukens, Culimaat

Leveranciers van de leefkeuken

Keuken

Culimaat

Koelcel

OPTIMACOOL

Keuken

Van welke kant je ook binnenkomt – de inkom of de tuin – je wordt ontvangen in de keuken. Het zit comfortabel aan het eiland, nergens boven op elkaar en evenmin te dicht op apparaten en kasten. “We hebben ervoor gekozen zelfs geen bijkeuken te installeren”, zegt de bewoonster. “Dit is de plek waar we ontbijten en avondmalen, waar we een koffie of een aperitief drinken. Alleen als we meer formeel willen dineren, gebruiken we de eettafel, maar een echte eetkamer hebben we niet meer.” De bewoners wisten vanuit hun ervaring en gevoel precies wat ze wilden. Juist wanneer die wensen afwijken van de standaard, is het concretiseren ervan niet altijd gemakkelijk, want wie zijn keuken als het kloppend hart van de woning beschouwt, stelt daar ook extra hoge eisen aan, zowel functioneel als esthetisch, en stelt zich dus ook extra kritisch op. Niet elke keukenbouwer durfde deze uitdaging te aanvaarden. Culimaat nam ze aan en vervulde ze volledig tot tevredenheid van de gebruikers.


Leefruimtes

Leefkeuken, keukens, Culimaat

Leveranciers van de leefruimtes

Elektra

Smart Living

Meubilair en tapijten

Marres – Atelier des Amis

Houten vloer

Br Interieur

Kunst en decoratie

De lange eettafel – waarboven een opvallend mooie lamp hangt – vormt de overgang tussen de keuken en de zitkamer. Ook daarin vallen kunstwerken op. Het lijkt of die hun eigen plek hebben gekozen, op de vloer, aan de muur of naast een open haard, zoals katten soms komen aanlopen en voor zichzelf bepalen dat ze in dit huis en bij deze mensen gaan wonen. Ook een groot en comfortabel Italiaans zitmeubel trekt de aan-dacht. De zitkamer ademt woongenot maar bovenal goede smaak en laat zien hoe bewoners die al een rijkgevuld professioneel leven achter zich hebben, die levenservaring soms weten om te zetten in esthetiek

Luidsprekers

Dat belang van kunst en decoratie weerspiegelt zich ook in de werkkamer. Aan de voorzijde van het huis bevindt zich een ruimte die aanvankelijk slechts bedoeld was als kantoor. “Maar we hebben ze ook aangekleed met andere voorwerpen dan een bureau en een printer”, aldus de bewoonster. Tegen een van wanden staan twee hoge en bijzondere luidsprekers. Ze wekken al bewondering zonder dat er geluid uit komt. Luidsprekers zijn geen kunst- maar gebruiksvoorwerpen, maar deze lijken eerder thuis te horen in een schemer- gebied tussen kunst en decoratie.


Bovenverdieping

Leefkeuken, keukens, Culimaat

Leveranciers van de bovenverdieping

Schilderwerk

Db-decor
Leefkeuken, keukens, Culimaat

Verbonden met het huis en de tuin

Aan de overzijde van het zwembad is een lange gang, waaraan de kamers van de kinderen liggen en de masterbedroom. Nergens wordt het zicht ontsierd door grepen, waardoor het voor een gast onmogelijk is het onderscheid te maken tussen kast- en kamerdeuren. De kamers zijn ruim en voorzien van alle gemakken, zoals een eigen badkamer en toilet. Voor de kinderen zijn hun kamers ruimtes waarin ze zich kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld voor studie, maar ondanks het hotelgevoel zijn ze op meerdere manieren verbonden met de rest van het huis, namelijk via de tuin. Je hoeft niet per se de gang op om de overige leefruimtes te bereiken maar kunt ook via het grasveld omlopen en via het terras de keuken betreden. Hoe je ook wendt of keert, de keuken is altijd het begin- en eindpunt van de reis, de plek waar eten en drinken wacht en vooral menselijk gezelschap. Is dat ook niet de kerntaak van een thuis? Het mag daarom niet verbazen als de extra stap die deze bewoners met hun keuken hebben gezet de komende jaren steeds meer navolging zal vinden, dat ze, samen met Culimaat, pioniers zijn gebleken.


Zwembad

Leefkeuken, keukens, Culimaat

Leveranciers van het zwembad

Interieurbouw

Jacobs Interieur

Tegelvloer

4D tegelimport

Sauna

Hanolux

Lichtplan & verlichting

Moon Lighting

Buitenschrijnwerk

Alu2+

Tuinaanleg

Tuinaanleg Wout Evens

Zichtlijnen en uitzicht

Gelijkvloers wonen is een trend die niet toevallig een demografische achtergrond heeft. Steeds meer vijftigers willen nog decennia zelfstandig blijven wonen en schrappen dus het traplopen bij voorbaat uit het ontwerp. Maar bij deze bewoners heeft het gelijkvloers ook een esthetisch voordeel. Zo kunnen ze in alle ruimtes volop genieten van het daglicht, is er steeds direct toegang tot de tuin en kun je de woning onderverdelen in vleugels. De tuin, die zich bij deze woning vooral aan de achterkant uitstrekt, is overigens zeer de moeite waard. Er staan grote bomen, waaronder een indrukwekkende magnolia, en er is door de tuinarchitect een glooiing in aangebracht. Planten bloeien op verschillende tijdstippen en vele blijven ook in de winter groen. In architectuur zijn zichtlijnen belangrijk. Die zijn er ook in deze tuin, waar zelfs een beeld de blik van de kijker richt. Die lijnen hebben bovendien als voordeel dat de tuin geleidelijk overgaat in de akkers erachter. Het bezorgt de toch al ruime tuin een bepaalde grandeur, en die laatste straalt natuurlijk weer af op het huis zelf.

Beweegbare bodem

De keuken mag dan het kloppend hart zijn, het binnenzwembad met beweegbare bodem is de verzameling kransslagaders eromheen. Als het bad niet wordt gebruikt, is de ruimte volledig beloopbaar. De ideale plek voor een feestje, waarbij het laten zakken van een groot deel van de vloer en het zich langzaam vullen van het bad steevast het hoogtepunt zal vormen. De vloer die een zwembadbodem wordt: technisch is en blijft het een hoogstandje. Puur bouwtechnisch millimeterwerk dat slechts aan enkele specialiseerde bedrijven is voorbehouden. Onze bijpassende wellness hebben we zelf gevonden en ook volgens onze eigen inzichten hier laten installeren. Ook daarin wisten we precies wat we wilden

Editor: Celine Jacobs

Datum: 12-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Patrick Meis