Intrigerende villa met warm, persoonlijk interieur

Studio Segers

Een ontwerp moet niet alleen esthetisch zijn. Optimaal wooncomfort en doordachte functionaliteit moeten primeren in een design dat nauwkeurig is afgestemd op de wensen van de bewoners. Dat is de visie van Studio Segers Architecten en ook een van de redenen dat de bewoonster van deze modern-kubistische woning voor de ontwerp-studio uit Maaseik koos. Architecten Raf Segers, Chris- Laurenz Liesenborghs en interieurdesigner Danielle Joosten zetten een geheel neer dat rust, klasse en eenheid uitstraalt.


Living

Persoonlijk, kubistische woning, Studio Segers

Leveranciers van de living

Elektra

Smart Living

Schilderwerken

Michiel Reyskens

Binnenschrijnwerk

Wood You

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Binnenschrijnwerk

Wood You

Betrokkenheid

Om een goed ontwerp te kunnen maken, moet je kunnen luisteren en de opdrachtgever écht begrijpen. In dit geval verliep het contact zo gesmeerd, dat het eerste voorontwerp meteen raak was. “In het hele ontwerp hebben we slechts één aanpassing gedaan”, vertelt Raf Segers. “Doordat het een totaalproject was, konden we uitgaan van één integrale aanpak, waarin architectuur, interieur en omgeving elkaar versterken.” Voor de architecten was het dan ook een project dat hun na aan het hart ligt. Tijdens de bouw ging Raf regelmatig kijken of alles verliep zoals het hoorde te verlopen. Die betrokkenheid is voor de bewoonster van on­gekende meerwaarde geweest. “Ik koesterde de wens om nog één keer een woning te bouwen”, vertelt ze, “en daarom wilde ik goede keuzes maken. Omdat ik al die keuzes in mijn eentje moest maken, heb ik gevraagd of Raf en zijn team me zo goed mogelijk konden ondersteunen. De opvolging en de begeleiding hebben ze fantastisch gedaan.”


Bovenverdieping

Persoonlijk, kubistische woning, Studio Segers

Leveranciers van de bovenverdieping

Inbouw handdoekwarmer

VOLA Nederland

Natuursteen

Recko Floors
Persoonlijk, kubistische woning, Studio Segers
Persoonlijk, kubistische woning, Studio Segers

Hart van het huis

De entree is meteen verrassend. Daar waar je eerst nog voor de ingetogen voorgevel stond, kom je nu binnen in een hal die in het daglicht baadt. Via de vide stroomt het licht rechtstreeks naar de lange hal en wordt je blik naar het centrale woongedeelte getrokken. Aan het einde van deze as fungeert een vierzijdige haard als het hart van het huis. De verschillende functies van de open leefruimte staan daardoor niet alleen in een levendige verbinding met de haard, maar ook met elkaar. Aan de ene zijde betreed je de keuken van gerookt eikenhout, met accenten in brushed copper en een werkblad van travertin. Het werkblad is bovendien gestopt met een transparante epoxy, waardoor de levendigheid en openheid van het materiaal zijn behouden. Wanneer het licht er in de juiste hoek op schijnt, levert dat een verbluffend, iriserend effect op. Het eiland vormt het kruis­punt in de woning en is de perfecte plek om samen te komen, vindt de bewoonster. “Hier zit ik ’s ochtends van een kopje koffie te genieten en als ik een feestje houd, schuiven we allemaal aan voor een borreltje.” Boven het uitkragende deel van het eiland vind je de tweede vide, die tevens in verbinding staat met de oversteek van de mainsuite. Wanneer je naar de andere zijde van de haard gaat, kom je uit bij de dinertafel in Italiaans design. Daarnaast vind je de cozy zithoek. Om een contrast met de cementgebonden microtopping te creëren, is deze verhoogde zithoek bekleed met een donker wengéparket. De kasten in eikenhout, het tv-meubel in travertin en de chique stoffen dragen bij aan deze extra knusse sfeer. Al deze elementen komen op meerdere plekken terug in de warme, sfeervolle woning. “Danielle heeft niet zomaar een interieur ontworpen, maar een persoonlijk verhaal”, vertelt de bewoonster.

Hotelgevoel

Via de trap van cementgebonden microtopping kom je uit op de bovenste verdieping en sta je meteen oog in oog met het natuurgebied aan de overkant. Aan de voorzijde bevinden zich de werkkamer, een gastenkamer met badkamer en een balkon met terras. Wanneer je je naar de achterzijde van de woning begeeft, kom je uit op de oversteek van de mainsuite. Wat verbondenheid echt is, ervaar je hier. Zo kijk je via de vide omlaag naar de haard, het zitgedeelte aan het eiland en de tuin. Aan de ene kant van de oversteek heeft de bewoonster haar royale inloopkast en badkamer met was meubel in travertin en een eivormig ligbad; aan de andere kant haar slaapkamer. De inspiratie voor haar woning deed de bewoonster op uit interieurboeken en tijdens enkele reizen in samenwerking met Wood You. Om een luxehotel gevoel te creëren, liet zij het tapijt doorlopen in de wanden en is er verlichting in het lederen hoofd-bord verwerkt. De crèmekleurige materialen, de doorkijk naar de patio en de oversteek met vide maken van de suite een unieke ruimte.


Zwembad

Persoonlijk, kubistische woning, Studio Segers

Leveranciers van het zwembad

Architect

Studio Segers

Aluminium Gevelbekleding

Alinel

Tuinaanleg

Wout Evens

Op vakantie in eigen huis

In een woning met een hotelbeleving mag wellness niet ontbreken. Op koude dagen is het souterrain de ideale plek voor een goede training in de homefitness of voor ontspanning in de infaroodsauna of op het uv-schommel bed. Om in tropische vakantiesferen te komen, zijn de wanden van het souterrain bekleed met verticale mostuinen. Wanneer de temperaturen buiten tropisch zijn, kunnen de bewoonster en haar familie en vrienden zalig in de tuin bij het zwembad vertoeven. Klein Ibiza, zoals ze het zelf noemt. Het poolhouse met lounge, het terras en zelfs de planten, de zichtlijnen van binnen naar buiten; alles is nauwkeurig op elkaar afgestemd. “Een goed ontwerp is ook een goed verhaal vertellen, waarin de persoonlijkheid van de bewoner naar voren komt”, legt Raf uit. Dat de bewoonster gepassioneerd bij de bouw van haar woning betrokken is geweest, heeft absoluut bijgedragen aan het sublieme eindresultaat. Het zijn de details die het ‘m doen. “Voor al mijn maatwerktextiel ga ik naar Edith Gybels van Creation Carroll uit Hassselt”, vertelt de bewoonster, terwijl ze vol enthousiasme de kussens in de lounge en de gordijnen in de kleedhokjes van het poolhouse laat zien. Ook haar beddensprei komt van Edith. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze maakt het. Haar maatwerkcreaties geven mijn woning precies de eigenheid die ik zo graag wilde.”

Verticale en horizontale lijnen

Dat de omgeving een cruciale factor voor menig architecturaal ontwerp is, is geen verrassing. Ook hier beïnvloedde het prachtige natuurgebied aan de overzijde het ontwerp en speelde het een belangrijke rol in de uitwerking van de zichtlijnen. “We wilden dit fraaie stuk natuur bij de woning betrekken door een spel tussen open- en geslotenheid te creëren”, vertelt Raf, waarbij hij zocht naar een binnen-buitenverbinding waarbij de privacy gewaarborgd bleef. Een gelijkvloerse massieve steunpilaar draagt het uitkragende balkon op de eerste verdieping, van waaruit je een schitterend zicht hebt op de plassen van het natuurgebied. De iets terugliggende bovenverdieping oogt open en licht. De benedenverdieping daarentegen is ingetogener. Achter de steunpilaar zit de voordeur verborgen, wat nog voor binnenkomst een gevoel van geborgenheid opwekt. Bijzonder aan het ontwerp is de gevelbekleding. De langwerpige, smalle Petersen-bakstenen verlenen het ontwerp een horizontaal karakter. Dat detail is zelfs doorgevoerd in de voegen: de horizontale voegen liggen net iets dieper dan de verticale. Architecten Raf en Chris-Laurenz zijn bovendien speciaal naar Denemarken afgereisd om de kleur te selecteren: een zacht lichtgrijs. “Daarnaast hebben we ook speciale hoekstenen laten maken, waardoor het ontwerp visueel niet onderbroken wordt”, vertelt hij. De garage is dan weer bekleed met zwart aluminium – een bijzonder contrast. De verticaliteit en horizontaliteit geven het serene geheel een zekere speelsheid. Op welk architectonisch element je oog ook valt, geïntrigeerd blijven kijken, doe je zeker.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 15-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Patrick Meis