Intimische villa met lichtgrijze gevelsteen

Reid Senepart

Als een bouwkavel niet traditioneel recht aan de straat ligt en ook aan alle zijden is omgeven door een ander soort bebouwing moet de architect vindingrijk worden. Bij deze Oost-Vlaamse villa kwamen Cliff Reid en Rombout Senepart tot een schuine vorm. Met behulp van insnijdingen slaagden zij erin optimaal gebruik te maken van de ligging en van elke vierkante meter bouwoppervlakte. De grondvorm komt zelfs terug in die van het kookeiland. Hun moderne stijl, in combinatie met het gebruik van warme natuurlijke materialen en de lichtgrijze gevelsteen, zorgden voor functionaliteit en sfeer.  


Benedenverdieping

Gevelsteen, Reid Senepart, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Slimme indeling van de gelijkvloers

De villa heeft een schuine vorm die zich overal in het interieur heeft doorgezet. In de inkomhal leidt het openschuiven van de deur die toegang geeft tot de kelder tot het afsluiten van de gang en vice versa. Berging is er werkelijk genoeg in deze woning. Er zijn garderobekasten in de gang, evenals bergkasten in de wand die de eetkamer van de keuken scheidt. Die wand zorgt er ook voor dat er weliswaar visueel contact is tussen beide ruimtes maar tegelijk een vorm van privacy voor degene die aan het koken is. De slaapkamer van de ouders bevindt zich eveneens achter deze scheidingswand. Daar valt het oog eerst op het ligbad en dan op het tweepersoonsbed. Om ruimte te besparen zijn de slaapkamer en badkamer geïntegreerd, zodat de bovenverdieping volledig voor de kinderen is. Gelukkig zorgt deze integratie wel voor een hotelgevoel.  


Bovenverdieping

Gevelsteen, Reid Senepart, the art of living

Bijzondere prestatie  

De bovenverdieping bestaat uit drie identieke slaapkamers voor de zonen, een badkamer, een toilet en een speelkamer, bijgenaamd de ‘Monkey-room’. We hebben gezorgd voor een groot raam, dat uitzicht geeft op de living. De vide die we daar hebben geïnstalleerd zorgt dus niet alleen voor voldoende daglicht en een gevoel van ruimte, maar ook voor visueel contact tussen de verdiepingen. Het uitzicht verkregen door deze ramen laat de tuin zien. De zwemvijver, diverse plaatsen met terrasmeubelen en het weiland. Alles is zichtbaar.  

Het veelvuldig gebruik van hout in het interieur en de lichtgrijze gevelsteen geven de villa een warme uitstraling, maar het is vooral de specifieke vorm die ze zo’n intimistisch karakter geeft. Een woning waar je niet automatisch rechttoe rechtaan doorheen loopt, maakt je voortdurend op een subtiele manier bewust van zijn aanwezigheid. Ook een hoek en een insnijding kunnen je omarmen en zo een bijzonder gevoel van thuiszijn bezorgen. In dat opzicht is deze villa niet ‘zomaar’ een modernistische woning maar een bijzondere prestatie. 

Editor: Media team

Datum: 24-02-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers geschreven voor magazine nr.6 2021