interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Interieurrenovatie van een historische herenwoning | Dieter Vander Velpen

Dieter Vander Velpen Architects gaf een statige herenwoning een complete make-over aan de binnenkant. De eigenaars stelden enkele eisen: het moest een rustgevende plek worden, oude en waardevolle elementen moesten bewaard blijven, een hedendaags wooncomfort was een absolute must en tenslotte moest de interieurrenovatie zorgen voor een zacht en neutraal canvas voor een uitgebreide kunstcollectie.

interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Martha BVBA uit Wilrijk heeft de interieurrenovatie perfect begeleid en was tevens de hoofdaannemer van dit project.

interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Traphal met balustrade

De grote aandachtstrekker in deze statige, drie verdiepingen tellende woning is de ruime traphal met houten trap en balustrade. Het hout, ooit donker ingekleurd, werd nu gebleekt en teruggebracht tot zijn oorspronkelijke, natuurlijke kleur. De aanwezige originele sierlijsten werden uiteraard behouden, maar komen nu zachter over dankzij de witte kalkverf.


“De grote aandachtstrekker in deze woning is de ruime traphal met houten trap en balustrade”


Keuken met strakke lijnen

In de kook- en eetzone werd overvloedig gebruik gemaakt van natuurlijke, luxueuze, maar toch ingetogen materialen, zoals grijze travertin. Het lange keukenwerkblad en de spatwand werden volledig in deze natuursteen uitgevoerd. Om de strakke belijning van de keuken met rustgevende uitstraling niet te onderbreken, werd er bewust geen gebruik gemaakt van bovenkasten. De onderkasten werden uitgevoerd in donkergebeitst walnootfineer. Een natuurstenen vloer harmonieert perfect met de rest van de ruimte. De strakke lijnen worden hier enkel onderbroken door de ovale eettafel en de zowel speels als industrieel ogende lichtpendel van staal en messing.

interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Biwood heeft al het binnenschrijnwerk op maat gerealiseerd.

Living met grote gashaard

Op de eerste verdieping krijgen we via een boogvormige entree toegang tot de living. Bovenop een sokkel in travertin werd hier een volledige wandkast opgebouwd, aan de buitenkant uitgewerkt in grijs houtfineer. Deze wand bevat een grote gashaard en ook de tv werd erin weggewerkt. Met open deuren wordt de tv zichtbaar en zien we de binnenkant van de kast, die opnieuw in walnoot houtfineer werd gerealiseerd.


“De living baadt alvast volop in het licht dankzij de grote raampartijen achteraan die tevens een mooi zicht geven op de tuin”


interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Indico Painting was verantwoordelijk voor de decoratieve schilderwerken.

Speel- en ontspanningsruimte

Aan de voorkant op de eerste verdieping is er een speel- en ontspanningsruimte voor de kinderen. De gangen en overlopen op deze en de andere verdiepingen zijn bevloerd met het originele parket dat verschillende legpatronen combineert. Het parket werd tijdens de interieurrenovatie opgeschuurd en beschermd met een matte, transparante olie, waardoor het legpatroon minder druk overkomt en het geheel een meer hedendaagse look kreeg.

interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Master bedroom

Nog een trap hoger treffen we de royale master bedroom, de badkamer, de dressing en de drie kinderkamers aan. De overheersende kleur in de master bedroom is wit. Zoals elders in de woning werden ook de kasten van de aansluitende dressing in walnoot houtfineer uitgewerkt. Tussen dressing en badkamer werd een pivoterende deur met spiegel geplaatst. In open toestand geeft deze een sterk ruimtelijk doorzicht naar de badkamer, die ook in dezelfde sfeer van ‘understated luxury’ werd aangekleed.

interieurrenovatie, Diet vander Velpen Architects, the art of living

Il Granito leverde al het natuursteen.

Intieme badkamer

Een dubbele lavabo, een spatwand en nog andere elementen in grijze travertin, onderkastjes in donkergebeitst walnootfineer, kraanwerk en handdoekenrek in zwart staal zijn bepalend voor de intieme sfeer in de badkamer. Het geheel wordt letterlijk en figuurlijk ondersteund met een vloer in decostuctechniek. De ruime inloopdouche wordt gedeeltelijk afgescheiden door een wand van rookglas. Op de derde verdieping tenslotte bevinden zich een gastenkamer en een extra kinderkamer. Alles bij elkaar zorgde deze interieurrenovatie voor een lichtrijke en authentieke woning vol sfeer.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Patricia Goijens
____

Wil je meer projecten van Dieter Vander Velpen Architects zien?


Web editor: Monique Jansen     |

Datum: 13 | nov | 2019


Tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!