Interieurmakeover met behoud van charme en stijl

Smet van Eupen Architects

Het gezinsgedeelte bevindt zich rechts in de woning en kan met een brede schuifdeur tussen de hal en de leefruimtes afgesloten worden. Het bestaande visgraatparket werd opgeschuurd, oogt weer als nieuw en bepaalt, samen met elementen in gerookte eikfineer en shutters aan de ramen, de cozy sfeer. 

Een lange stoffen zetel nodigt uit tot comfortabel zitten. Losse stoffen zeteltjes in rijke en warme kleuren completeren het geheel. Aan het grote raam dat uitgeeft op de tuin en het terras, werd een aparte, kleinere zithoek ingericht. Het zware, donkere overgordijn aan het raam dompelt deze zithoek ’s avonds onder in een extra intimistische sfeer. Witte inbouwspots, in paar geplaatst, zorgen voor een optimale lichtverspreiding. 

Een hoekhaard zit ingewerkt in een witte wand en rust op een sokkel van donkerbruine natuursteen. De sokkel werd in de lengte doorgetrokken en vormt de eerste twee treden van de trap naar de verdieping. 

Een multifunctionele kastenwand in gerookt eikfineer met open nissen en doorkijkhaard fungeert als ruimtescheidend element tussen het bureau en de tv-kamer. Ook elders in de woning stonden openheid en doorkijkmogelijkheden hoog op de wensenlijst van de opdrachtgevers.


Keuken

Gezellig tafelen tussen keuken en bar 

Vanuit de living leidt een brede doorgang naar de formele eetplaats die aan de ene zijde geflankeerd wordt door de keuken en aan de andere zijde door de bar. Tegen de zijwanden van de eetplaats werden maatwerkkasten in gerookte eik geplaatst. Deze kasten werden voorzien van een aantal nissen voor objecten, boeken en herinneringen. Bronzen accenten en subtiele ledstrips voegen extra sfeer toe. 

In een open gedeelte in steellook en glas liggen steeds enkele wijnflessen binnen handbereik te wachten om opengetrokken te worden. De gezellige sfeer in de eetplaats wordt niet enkel bepaald door de gerookte eik, maar eveneens door de grote eettafel met blad in donker mangohout, de bijpassende stoffen stoeltjes in terracottakleur en de pendel met gevarieerde glazen bollen. 


Woonruimte

Karaktervol én onderhoudsvriendelijk 

De karaktervolle sfeer in de keuken wordt mede bepaald door de kastenwand in gerookte eik, voorzien van een spoelgedeelte met daarachter een spatwand in donkerbruin natuursteen. Ook de toestellen zitten in de wand van donker eikfineer ingewerkt. Een ledstrip boven de spatwand zorgt voor sfeervol licht. 

Bij het kookeiland speelden niet enkel esthetische maar ook praktische overwegingen mee. Omwille van de onderhoudsvriendelijkheid werd hier gekozen voor duurzaam en makkelijk te onderhouden volkern in marmerlook. Het eiland biedt zitruimte aan drie personen op de zwarte barkrukjes. In de keuken bevindt zich tevens een tweede, ronde eettafel met vijf kuipstoeltjes, ideaal voor het ontbijt of de informele eetmomenten in familieverband. Boven deze eettafel met bleek eikenblad hangt een ringvormige pendel. 


Tuin

Ruimte, Charmante villa, Smet Van Eupen Architects, The Art of Living

Waar boeiende gesprekken op gang komen 

In een eerder aangebouwd volume aan de tuinzijde werd een bar ingericht. Het barmeubel met onderbouw in donker lattenwerk verwijst subtiel naar de rustgevende Japandi-interieurstijl. Het blad van het barmeubel is eveneens gerealiseerd in donkerbruin natuursteen. 

Bijzonder sfeervol zijn de twee houten schabben aan de muur. Met hun ledstrip aan de bovenzijde zorgen ze voor kleurige en sfeervolle lichteffecten in de drankflessen. Het kraanwerk en spoelbekken in messing dragen bij aan een warme, huiselijke sfeer. Op de vloer kwam een nieuwe eiken plankenvloer te liggen. Met andere woorden, het ideale kader voor immer boeiende gesprekken. 

Ruimte-optimalisatie onder de dakhelling 

Via de eiken trap bereiken we het verdiepingsniveau. Dit beslaat, naast de ruimtes voor het (groot)ouderpaar, nog drie kinderslaapkamers en een mastersuite. Deze laatste omvat de masterslaapkamer met en-suitebadkamer. Door de inplanting van deze ruimtes onder de dakhelling moest optimaal met de beschikbare ruimte omgesprongen worden. De en-suitebadkamer, in een microtopping afgewerkt, werd hierdoor vrij cozy en compact geconcipieerd. 

Editor: Media team

Datum: 02-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas