Interieur en exterieur als één geheel

Mekers-Broekx Architecten

Een hedendaagse architectuur met een interieur dat daar perfect op aansluit, maar wel warm en gezellig. Dat was de wens van de bewoners van deze villa in de provincie Antwerpen. Architect Steven Broekx van Mekers-Broekx Architecten-vennootschap en interieurdesigner Dorien Boven van Juhla Interior werkten samen voor het mooiste resultaat. 


Ontwerp

Villa, interieurontwerp, Meker-Broekx Architecten

Ontwerp, privacy en openheid gecombineerd 

Via via kwamen de bewoners terecht bij Juhla Interior, omdat ze op zoek waren naar een moderne woning met een dito interieur, maar wel warm en met natuurlijke materialen. Dorien Boven werkt vaker samen met Mekers-Broekx en wist dat hun stijl perfect bij de opdrachtgevers zou passen: strak en hedendaags, maar ontworpen op maat voor de klant. Een match made in heaven. De bewoners wisten daarbij perfect wat ze wilden, omdat ze al eens eerder een huis hadden gebouwd. Alles wat ze bij de bouw van hun vorige huis hadden geleerd, werd nu toegepast. Dorien: “Ze hadden een uitgesproken mening over welke look and feel ze wilden, maar lieten ons ook ons eigen ding doen. Wanneer klanten vertrouwen in ons durven geven, dan geeft dat het beste resultaat.” 

Het vertrekpunt was een grote leefruimte met daarin een keuken met grote eettafel, een living en een apart zitgedeelte zonder tv. De connectie met de tuin was belangrijk, evenals een optimale privacy. Er werd met stoere en robuuste materialen gewerkt, zoals natuursteen, een ruw afgewerkt parket in Hongaarse punt, gecombineerd met een betonvloer. Voor de badkamer en haard werd gebruikgemaakt van natuursteen met een gouden detail voor een extra warme en luxe uitstraling. 


Leefruimtes

Villa, interieurontwerp, Meker-Broekx Architecten

Alle leveranciers van de leefruimtes

Robuust houten bankje (hal)

De Factorij

Boomstamtafel

XXL Boomstamtafels

Modern, maar niet super strak 

Bij aankomst valt de gesloten gevel op. Een raam boven de entree biedt daglicht via de vide, maar verder verraadt de voorgevel niet wat erachter te vinden is. Na binnenkomst zie je echter direct dat de achtergevel volledig opengewerkt is, wat voor volop connectie zorgt met de tuin. De leefruimte is open, waardoor de keuken, living en zitruimte direct met elkaar verbonden zijn. Meubelen op maat en een heerlijke haard zorgen voor een zachte scheiding. “Omdat Steven en ik al vanaf het begin hebben samengewerkt, zijn architectuur en interieur perfect op elkaar afgestemd. Alles is van binnenuit ontworpen en past helemaal bij de bewoners: de routing, de keuken, living, badkamer en het meubilair”, aldus Dorien. Op het gelijkvloers bevindt zich ook het oudergedeelte. Dat was een duidelijke wens van de bewoners. Hier bevinden zich de slaap- en badkamer in hotelsfeer. Dorien: “Vandaar dat we hebben gewerkt met een badkamer in de slaapkamer. Hier hebben we gewerkt met een microtopping die een naadloze afwerking geeft in een donkere kleur. Die loopt door in de slaapkamer. De kleuren hier zijn donker, gezellig en luxe. Het is een moderne woning, maar het interieur mocht niet super strak zijn. 


Bovenverdieping

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Overal daglicht 

Op de bovenverdieping vinden we de twee kinderkamers met een badkamer en een multifunctionele ruimte. Deze wordt gebruikt als speels- en hobbyruimte. Voor de bewoners was het vooral belangrijk dat de kamers even groot waren en georiënteerd op de tuin. Bovendien zijn er volop opbergmogelijkheden verwerkt in het maatwerkmeubilair. Behalve de twee verdiepingen kent de woning ook nog een kelder, wat een zeer belangrijke plaats is voor de bewoners. Dit gedeelte bestaat uit twee werkruimtes (één voor hem en één voor haar) en een technische ruimte. De werkruimtes zien er beslist niet uit als een kelder, maar zijn volwaardige werkkamers met daglicht dankzij een patio die tot in de kelder is doorgetrokken. Zonder privacy op te hoeven geven, werd er op deze slimme manier toch licht naar binnen gebracht. In de kelder bevindt zich ook de technische ruimte. De techniek is onzichtbaar weggewerkt, maar is wel erg belangrijk voor de woning. Steven: “Er is traditioneel gebouwd op een betonnen kelderkuip. De bewoners wilden een maximaal energiezuinig huis en het E-peil is dan ook 15. Het is een BEN-woning (bijna energieneutraal). Dit is mede bereikt door de goede isolatie, de luchtwater-warmtepomp en pv-panelen op het dak. De dakrand is bewust wat hoger opgetrokken, zodat de panelen niet te zien zijn. Alleen de buitenunit is aan de achterzijde zichtbaar, verder is alle techniek verstopt.” 


Exterieur

Villa, interieurontwerp, Meker-Broekx Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Kozijnen

Bevo

Dit zie je niet overal 

Op het bosrijke perceel stond al een aantal volwassen bomen dat behouden moest blijven. Daar hield Steven rekening mee bij het ontwerpen van de woning. De breedte van het perceel gaf extra mogelijkheden, vertelt hij: “Doordat het een breed perceel is, kun je bepaalde kwaliteiten in het gebouw leggen. De zijtuinen zijn bijvoorbeeld vrij groot, wat het gebouw in het groen plaatst.” De buitenkant oogt modern, en toch werd er gekozen voor gekaleide bakstenen die normaal gesproken alleen bij landelijke woningen worden gebruikt. “Een aantal bakstenen is de revue gepasseerd, want ze zochten iets unieks wat je niet overal ziet”, vertelt Steven. Uiteindelijk viel hun oog op een bestaand project waar deze steen was gebruikt. “Deze is behandeld met kalk, waardoor hij een robuust uiterlijk heeft. Hier zie je dat hij ook prima geschikt is voor een strakke woning.” Voor het leggen van accenten werd gebruikgemaakt van thermisch behandeld ayoushout dat eenmaal kleurloos behandeld is. Daardoor blijft de mooie, warme kleur behouden. Het zwart aluminium van de kozijnen en de halfronde dakrand zorgt voor een extra moderne uitstraling. Exterieur en interieur sluiten perfect op elkaar aan dankzij de samenwerking tussen Steven en Dorien. Zij versterken elkaars ideeën en schetsen, durven elkaar feedback te geven en luisteren allebei naar de wensen van de opdrachtgevers. Dorien: “De bewoners zijn erg tevreden. Het interieur past dan ook perfect bij hen. We hebben het ontwerp opgevolgd en aangestuurd en dat was een positieve ervaring zowel voor hen als voor ons.” 

Editor: Media team

Datum: 07-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Dré Wouters