Rietendak | Claerhout van Biervliet, the art of living

Innovatie verborgen in villa met rieten dak | Claerhout – Van Biervliet Architects

Deze klassieke villa, aan één van de rustige fiets- en wandelpaadjes in Het Zoute, wordt vooraan getypeerd door een witte gevel, een imposant rieten dak en kleinhouten ramen, typisch voor de lokale bouwtrant van weleer. De architecten bij deze verrassende verbouwing met uitbreiding, Claerhout-Van Biervliet uit Knokke-Heist, behielden grotendeels de oude gevel, maar wisten hierachter een zee van hedendaags comfort, stijl en innovatie te creëren.

Gordijnen: Roos Mertens Interieur. E-Installatie: Robin Pauwaert Elektroconcept. Etnische kunst: Liban Pollet. 

Zonwering: Brustor. Vloeren: Capelle Marnix. Aluminium Schrijnwerk (ronde ramen): FMP Plus.

Rietendak | Claerhout van Biervliet, the art of living

Haard: De Puydt Haarden. Deuren: Gebroeders Blanckaert. Luchtgommen (deuren): LVH Cleaning.

Geslaagde mix van oud en nieuw

Waardevolle stijlelementen werden door de architecten bewaard, waaronder het oude rieten dak met boogvormige dakkapellen. De architecten namen ook de tuin onder handen. In harmonie met de kleine rotonde vooraan en de glooiende vormen van het dak werden in de voortuin organisch gevormde plantvakken aangelegd met een afboording in Cortenstaal. De oude perelaar en de linden bleven er behouden en het geheel vormt een echte duinenbiotoop. Ook de tuinomheining vooraan werd in een ronde vorm aangelegd, naar analogie met de rotonde aan het straatje.

Rietendak | Claerhout van Biervliet, the art of living

Natuursteen: Van de Weghe. W-Installatie: Creaynest & Co. Keukenbouw: Frédéric Blij Interieur.


“Waardevolle stijlelementen werden door de architecten bewaard, waaronder het oude rieten dak met boogvormige dakkapellen”


Tredes en vloer: Capelle Marnix. Bed: Slaapcomfort Moerman.

Natuursteen

Achter de voordeur bevindt zich de hal. Opvallend is de vloer in grote Pietra Concave natuursteentegels, die op het hele gelijkvloers gebruikt werden, wat tot een uniform en rustgevend geheel leidt. In de inkom werd uiteraard ook een vestiaireruimte ondergebracht. Rechts van de inkom bevindt zich een doorgang naar de keuken, een tv- en ontspanningsruimte en de master slaapkamer. Deze laatste is voorzien van ruime, witte kastenwanden, een geïntegreerde dressing en een aansluitende badkamer met douche en lavabomeubel waarbij ook royaal natuursteen werd toegepast. Het kraanwerk is van Grohe. De master suite beschikt tevens over een Japans toilet met automatische spoeling via afstandsbediening van Geberit.

Rietendak | Claerhout van Biervliet, the art of living

Schrijnwerk: Gebroeders Blanckaert

Ethnisch geïnspireerde leefruimtes

De kunstzinnigheid van de vrouw des huizes wordt ruimschoots geïllustreerd door oude kleinmeubeltjes en de talloze totems, koppen en andere sculpturen van ethnische origine, waaronder enkele precolumbiaanse stukken en kunstvoorwerpen uit China en de Himalaya. Ook de salontafel, een Indiase Naga, past perfect bij dit plaatje. Onder de gesableerde, voorlopige eettafel en de stoelen met rieten zitting ligt een mooi verweerd Kelim tapijt. Het plafond boven de eetruimte is verlaagd en, net als het salon voorzien van de bekende ringvormige Occhio pendels. Absolute blikvanger in deze ruimte is de wand die voorzien is van grote, ingebouwde Kinetura armaturen, ontworpen door Claerhout-Van Biervliet en uitgegeven door het merk Kinetura.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Claerhout – Van Biervliet Architects?