Industriële look | Ante Architecten, the art of living

Industriële look | Group O architecten & Ante Architecten

Voor hun nieuwe woning waren de bouwheer en -dame op zoek naar een unieke locatie. Onbeperkt zicht op het omliggende, agrarische landschap was een van de wensen. Architect Jan De Brabandere van Group O architecten ontwierp de woning, waarvoor Thomas Heyndrickx van Ante Architecten het interieur realiseerde. Het resultaat is een gesloten villa met industriële look en minimalistische inrichting.

Industriële look | Ante Architecten, the art of living

Maatmeubelen en interieur: D.T. Interieur BV.

Haarden en kachels: BVBA Heyninck Kachels.

Ruwe bolster, blanke pit

Als je het beekje naast het landweggetje oversteekt, betreed je het perceel van een moderne woning in een landelijk scenario. Aan de straatzijde heeft de woning geen ramen, wat zorgt voor intimiteit en optimale privacy voor de bewoners. “Het bouwen van deze woning ging volgens het principe prefab à la carte”, aldus Jan De Brabandere van Group O architecten. Het bouwen met prefabbeton is niet nieuw – Group O heeft er al 25 jaar ervaring in – maar wél is het in opkomst. “Prefab heeft vele voordelen. Het is snel, voordeliger en bovendien heeft het beton een prachtige uitstraling.” Beton is hier een sterke basis voor de industriële look van de villa.

Industriële look | Ante Architecten, the art of living

Steellook glazen deuren: Interieurglas.

Natuursteen: Wiera.

Wijds en eigentijds

“Om ook de voorzijde optimaal te benutten, hebben we een verharde koer en een intieme binnentuin gecreëerd”, vertelt Jan De Brabandere. “De buitenmuren om deze binnentuin vormen ook een scheiding tussen de tuin en de voorzijde van de woning.” Aan de achterzijde is de woning maximaal opengewerkt met zicht op de akkers en de tuin die geleidelijk aan overloopt in het agrarische landschap. Ook de bezonning is ideaal: de zon begint vooraan op het perceel en schuift vervolgens ’s middags naar de zijgevel. Daardoor baadt de woning de hele dag in het licht.

Industriële look | Ante Architecten, the art of living

Architect: Ante Architecten. Architect: Group O architecten. Duurzaam bouwen in beton: Concrete House.

Industriële look | Ante Architecten, the art of living

Minimalistisch maar huiselijk

Je komt binnen in een vrij besloten inkom, waar het daglicht van de eerste verdieping naar de begane grond sijpelt. Vanuit de entree loop je door naar de living en de open keuken. Het contrast met de voorzijde van de woning is direct duidelijk: van de introverte inkom naar de grote raampartijen die een wijds uitzicht op de tuin en de omgeving bieden. Ook binnenin heeft de woning een uitnodigend karakter met goed doordachte zichtassen: van boven naar beneden en van binnen naar buiten.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Hanne Joosen

_____
Wil je meer projecten zien van Group O architecten?